×

Editorial -- Data și ora publicării: 24.04.2024 19:33:06

CNA amendează încălcarea legislației audiovizuale sau libertatea de expresie?



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 24 apr 2024 / Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat cu amendă săptămâna aceasta două televiziuni pentru încălcarea Codului de reglementare a conținutului audiovizual și a Legii audiovizualului.

Global News a primit o amendă de 30.000 de lei pentru emisiunea "Starea de veghe" din 21 martie 2024. Conform CNA, emisiunea a încălcat prevederile referitoare la informarea obiectivă a publicului - art. 3 alin (2) din Legea Audiovizualului și pe cele privind informarea corectă, verificată și prezentată imparțial - art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare.

Comunicatele CNA nu detaliază mai precis afirmațiile incriminate, o face însă în cazul Realitatea Plus.

Televiziunea a fost amendată cu 10.000 de lei la 23 aprilie, pentru emisiunile "Caravana România Suverană" din ianuarie 2024. CNA a motivat amenda prin faptul că moderatora Alexandra Păcuraru a făcut afirmații defăimătoare la adresa Ucrainei, încălcând astfel art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare și a încălcat principiul imparțialității în dezbateri de interes public prevăzut la art. 66 din Codul de reglementare în audiovizual.

În comunicarea publică a CNA privind sancțiunile este dat următorul citat: „Să vă fie rușine că mai asistați astăzi Ucraina! Să vă fie rușine că trimiteți un om la Davos să vorbească în numele nostru, al tuturor! Eu, Alexandra Păcuraru, am spus că sunt una dintre românii care vor să rezilieze sprijinul pentru Ucraina. Nu este războiul nostru. Dacă ei petrec, dansează, se îmbuibă cu alcool, cu prostituție, cu toate, pentru ce să finanțez eu?”.

La prima vedere sancțiunea autorității pare justificată, dar este la fel de criticabilă precum "eroarea" comentatoarei care amestecă opinia personală cu faptele denigratoare nedemonstrate.

Problema este, însă, că nici CNA nu are dovezi că ei, adică ucrainienii, chiar nu "petrec, dansează, se îmbuibă cu alcool, cu prostituție, cu toate". Când citești și încerci să judeci, deși încerci din răsputeri să fii rațional, în cap îți răsună insidiosul ecou al unei amenzi motivată legal pentru alte "crime" dar dată de fapt pentru că opinia nu poate fi amendată.

Nu știu care este soluția, dar e limpede că amenzile pentru aberațiile unor "duși cu pluta" te fac să arăți cam la fel.
(MEDIA EXPRES)





Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL