×

Programe TV -- Data și ora publicării: 21.11.2023 15:21:42

TVR 1 încearcă să demonteze „Miturile comunismului”București (MEDIA EXPRES) / 21 nov 2023 / Cele mai păzite secrete ale Epocii de Aur vor fi dezvăluite în noua serie de reportaje şi dezbateri de la TVR 1, realizate de Raluca Rogojină şi Roxana Tarhon, din 26 noiembrie, duminica, de la ora 18.00, primul episod fiind „Ceauşescu, pacea şi minciuna”.

Episodul 1 aduce telespectatorilor informații despre gradul de înarmare a Romaniei în perioada comunistă, despre sprijinul pe care Ceaușescu l-a oferit ani de-a rândul unor organizații teroriste și traficul de arme pe care îl făcea cu aceeași abnegație cu care, în discursul public, susținea categoric dezarmarea.

Toate întreprinderile din România, indiferent de profil, erau pregătite ca, în caz de necesitate, să treacă rapid la fabricarea industriei de război. Documentele oficiale atestă faptul că Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre principalii furnizori de armament ai teroristului libian Muammar al-Gaddafi și al irakienilor, în războiul iraniano-irakian.

Tot documentele oficiale vorbesc despre faptul că România a sprijinit Vietnamul pe toată durata derulării conflictului dintre anii 1965 și 1973, ajutoarele economice și militare nerambursabile ridicându-se la peste 142 de milioane de ruble. În aceeași perioadă, autoritățile de la București utilizau conturi secrete pentru achiziționarea de produse speciale din Occident. Acestea se aflau sub un embargo extrem de sever impus de SUA și aliații săi din NATO, dar adeseori erau procurate în mod ilegal de spionii români.

Cât de pregătită era România pentru un posibil conflict militar în perioada comunistă? Cât este de pregătită acum, având în vedere contextul internațional? Sunt întrebări pe care Irina Luca şi le adresează invitaţilor săi, istoricul militar Florin Șperlea şi Adelin Petrișor, jurnalist senior TVR, în prima ediţie a emisiunii „Miturile comunismului”, duminică, 26 noiembrie, ora 18.00, la TVR 1.

În ediţiile următoare, reportajele şi dezbaterile vor aborda „Fițele epocii de aur”, „Metroul”, „Branduri românești”, „Pe urmele lui Moș Gerilă (Crăciunul în epoca de aur)”, „Marile zăpezi”, „Anii ’80 și datoria externă”, „Cum a fost făurit omul nou” (despre învățământ).

Reportajele realizate de Raluca Rogojină, Roxana Tarhon, Irina Luca, Gheorghe Preda, Raluca Tudor încearcă să facă lumină asupra unor evenimente din istoria recentă a României, fiind însoţite de dezbateri în platou, moderate de Irina Luca.

„TVR este unica deținătoare a istoriei ultimilor 50 de ani, în imagini! Astfel, putem dezvălui întâmplări pe care partidul le-a îngropat în dulapul cu cadavre și despre care TVR a păstrat imagini fabuloase, foarte multe difuzate în premieră. Pornim pe firul întâmplărilor, ne întoarcem în timp, căutăm supraviețuitorii și răspunsurile. Vom dezvălui cele mai păzite secrete ale Epocii de Aur: cursa înarmărilor, cum s-a făcut plata datoriei externe, problema petrolului, legea ilicitului, programul nuclear al lui Ceaușescu, etc.” a declarat Raluca Rogojină, producător – alături de Roxana Tarhon – al emisiunii.

Fiecare episod va aborda istoria reală a unor întâmplări și personaje, ajutându-ne să înțelegem fapte recente ale istoriei şi ce a însemnat viața noastră în comunism. Reportajele prezentate vor fi completate de o discuție în platou. Invitații vor răspunde la întrebări și vor da mărturie despre întămplările și evenimentele puse în discuție, personaje direct implicate în subiectele prezentate, dar și istorici, cercetători, specialiști în diferitele teme dezbătute (economiști, cadre militare, oameni de cultură, etc.).

„Intervievații, documentele, informațiile și imaginile de arhivă scoase la iveală după zeci de ani vor dezvălui culisele unor fapte și întâmplări pe care mulți le-au crezut uitate sau despre care cei mai mulți n-au nici cea mai mică idee. Discuția din platou se va axa pe aducerea subiectelor în actualitate și pe compararea realităților trecute cu cele prezente”, a mai spus producătorul Raluca Rogojină.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL