×

Programe TV -- Data și ora publicării: 18.09.2023 13:33:48

Mini seria “Des” la Epic Drama cu David Tennant în rolul principalBucurești (MEDIA EXPRES) / 18 sep 2023 / Miniseria în trei părți care are la bază cartea „Killing for Company”, scrisă de Brian Masters, cel care l-a intervievat pe Dennis „Des” Nilsen în închisoare, este difuzată în premieră la Epic Drama de vineri, 15 septembrie, de la ora 22.00, potrivit unui comunicat difuzat de Grayling.

Drama polițistă inspirată de fapte reale îl prezintă pe unul dintre cei mai cunoscuți criminali în serie din istoria Marii Britanii, Dennis Nilsen, supranumit „ucigașul blajin", un funcționar public local care timp de cinci ani, între 1978 și 1983, a ucis mai mulți băieți și bărbați tineri întâlniți pe străzile din Soho.

Victimele lui erau deseori persoane fără adăpost care se luptau să supreviețuiască în perioada anilor 1980. El avea să-i întâlnească și să se împrietenească cu acești bărbați înainte de a le oferi mâncare sau cazare în apartamentul lui din nordul Londrei. Astfel, a reușit să atragă și să ucidă un total de cincisprezece bărbați timp de cinci ani, devenind astfel cel mai prolific criminal în serie al vremii.

La momentul arestării, Nilsen a dat dovadă de o onestitate uluitoare, căci a recunoscut imediat toate cele 15 crime comise, în timp ce încă se afla în mașina poliției, în fața blocului în care locuia. Pe de altă parte însă, detectivii care conduceau ancheta au fost revoltați că omul nu-și mai amintea numele niciuneia dintre victimele lui.

Așa a început cea mai amplă investigație de acest tip din istoria Marii Britanii, de data aceasta nu pentru găsirea criminalului, ci pentru identificarea victimelor - fără niciun motiv aparent, cu dovezi criminalistice neconcludente și majoritatea victimelor lui Nilsen trăind în afara sistemului social.

Cine a fost Dennis Nilsen, criminalul în serie din viața reală? S-a născut pe 23 noiembrie 1945 în Fraserburgh, Aberdeenshire. La vârsta de 14 ani s-a alăturat Forței Cadetilor Armatei, iar mai târziu a devenit bucătar în departamentul de catering al armatei. Și-a încheiat cariera militară de 11 ani cu gradul de caporal în octombrie 1972, iar apoi și-a asumat o varietate de locuri de muncă de-a lungul vieții, inclusiv ca ofițer în Poliția Metropolitană din 1972 și 1973.

Îngrozitoarele crime au avut loc între 1978 și 1983, vizând în primul rând tinerii pe care i-a întâlnit în baruri, pe străzi sau în locuri publice. Nilsen a fost prins în februarie 1983, când poliția a descoperit că sistemul său de scurgere era blocat cu rămășițe umane. Nilsen a ucis cel puțin 12 persoane, cu toate acestea, la arestarea sa, a recunoscut că a ucis 15 sau 16. Mai târziu, Nilsen a susținut că a inventat trei dintre victime, lăsând în urmă incertitudine cu privire la numărul de persoane pe care le-a ucis.

La 4 noiembrie 1983, Nilsen a fost condamnat la închisoare pe viață, cu recomandarea de a ispăși cel puțin 25 de ani. Nilsen a murit în închisoare pe 12 mai 2018, la vârsta de 72 de ani.

Povestea este spusă prin prisma a trei bărbați - un detectiv, un biograf și însuși Nilsen. În timp ce munca detectivului Peter Jay și încercarea anchetei poliției de a obține dreptate pentru cât mai multe victime posibil oferă coloana narativă a poveștii, relația dintre Nilsen și biograful său Brian Masters ne permite să pătrundem în mintea unuia dintre cei mai imprevizibili criminali în serie din punct de vedere emoțional. Putem înțelege vreodată cu adevărat mintea unui ucigaș psihopat? Și, dacă încercăm, ce preț plătim?

Pentru rolul Des Nilsen, Tennant a fost recompensat cu trofeul pentru cel mai bun actor la International Emmy Awards.

“Ca actor, trebuie să cunoști în profunzime condiția umană și de ce oamenii fac ceea ce fac. În acest caz, a fost vorba despre ceea ce determină o ființă umană să comită asemena fapte. Este vorba despre unirea punctelor și de a vedea dacă a fost o boală sau au fost doar impulsuri mai sinistre? Din punct de vedere al actoriei, este intrigant și provocator. (…) În același timp, este o poveste foarte sumbră, cu multe daune reale în lumea reală cauzate de acest om, și este important să înțelegem la nivel social de ce s-a întâmplat acest lucru și cum să nu se mai repete,” a declarat David Tennant referitor la ceea ce l-a atras la personaj și cum a ajuns să joace în această serie. “Am citit cartea lui Brian cu mulți ani în urmă și obișnuiam să locuiesc în nordul Londrei, cumva, am fost familiar întotdeauna cu această poveste. Am auzit despre câteva proiecte Nilsen de-a lungul anilor și chiar am fost implicat pentru scurt timp într-unul care nu a trecut niciodată de stadiul de dezvoltare. Am citit scenariul lui Luke acum câțiva ani, după ce un prieten comun mi l-a împărtășit. Apoi, când filmam a treia serie din „Broadchurch”, regizorul nostru Lewis Arnold mi-a menționat despre o producție Nilsen care era același proiect; așa că am discutat și am fost implicat din acel moment.”

David John McDonald s-a nascut pe 18 Aprilie 1971, in Bathgate, Scoția. A devenit cunoscut ca actor pentru rolurile din "Harry Potter și Pocalul de Foc", serialul "Doctor Who" si "Casanova". A crescut în Bathgate, West Lothian și Paisley, Renfrewshire, Scotland și a urmat cursurile școlii Paisley Grammar și cursurile Academiei Regale Scoțiene de Teatru și Muzică.

David Tennant este cel mai recunoscut pentru portretizarea sa ca al 10-lea doctor din serialul foarte iubit Doctor Who. Serialul științifico-fantastic al BBC în sine a devenit un element de cultură pop și un serial clasic care rulează de peste 50 de ani. Pentru interpretarea sa, David a câștigat trei premii TV Quick, trei SFX Awards și patru premii National Television și a fost onorat cu Special Recognition Award în 2015. Un alt dintre rolurile notabile ale lui David în TV a fost rolul său ca „Kilgrave” în Netflix/ Serialul Marvel Jessica Jones și în rolul detectivului Alec Hardy în serialul criminal aclamat de critici ITV Broadchurch. David s-a bucurat de success și în urma unei serii de roluri pe scenă, inclusiv Don Juan în Soho la Wyndhams, Much Ado About Nothing alături de Catherine Tate și o serie de producții cu RSC, inclusiv Hamlet și Richard al II-lea.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL