×

Programe TV -- Data și ora publicării: 23.05.2023 15:24:11

TVR 1 difuzează un interviu cu Andrei PleşuBucurești (MEDIA EXPRES) / 23 mai 2023 / TVR 1 difuzează un interviu cu Andrei Pleșu realizat de Cătălin Ștefănescu în emisiunea "Dincolo de alb și negru", miercuri, 24 mai, de la ora 19.00.

Potrivit comunicatului care anunță interviul, emisiunea este "o ediţie eveniment" deoarece este una dintre tot mai rarele apariţii televizate ale lui Andrei Pleşu.

„Detest oamenii care nu caută adevărul, dar detest şi pe cei care cred că l-au găsit”, este principiul adoptat de Andrei Pleşu în recunoaşterea valorilor, dar şi după care îşi ghidează propria activitate culturală. Adept al dialogului de idei şi dornic şi să-i sprijine pe cei care caută, invitatul lui Cătălin Ştefănescu pledează pentru un limbaj accesibil al specialiştilor: „Dacă publici cărţi de tiraj, atunci trebuie să te gândeşti că nu te adresezi doar colegului de catedră”, afirmă el.

Cine face cultura? Şi, mai ales, care e menirea ei? Andrei Pleşu este, şi în această chestiune, adeptul căii de mijloc: cultura „nu este un hobby pe care poţi să-l faci ca amator simpatizant, […] dar, pe de altă parte, ea nu trebuie nici idolatrizată. Cultura nu face neapărat pe cel care o practică – chiar dacă o practică onorabil – un om de calibru, mai bun, moral... asta e o iluzie! Se cunosc mari oameni de cultură care au fost nişte lichele! Sau nişte dezorientaţi. Dar cultura este cel mai bun mediu, cel mai bun intermediar către... dincolo de ea; către ce e mai sus de ea, către ce e alături de ea. E un perfect mijlocitor. Asta e cultura, dacă e bine practicată.”

Nu multă lume ştie că visul lui Andrei Pleşu era să devină actor. În perioada anilor de liceu, omul de cultură îşi aminteşte că a jucat piese de teatru, avându-l ca dublură pe... Gelu Colceag. Cum a făcut trecerea de la actorie la istoria artei este o poveste pe cât de surprinzătoare, pe atât de amuzantă, pe care invitatul i-o relatează lui Cătălin Ştefănescu la „Dincolo de alb şi negru”.

Din perspectiva de istoric al artei, Andrei Pleşu îşi manifestă regretul că generaţia tânără tinde să fie tot mai puţin expusă la tot ce înseamnă artă. În licee, importanţa acordată domeniului artistic este minimă, iar materii care formează cultura generală devin facultative... Preocupările lumii contemporane par să anunţe sfârşitul istoriei artei, iar pictura şi arta contemporană nu aduc mari noutăţi.

Şi tot în ediţia de miercuri a emisiunii de la TVR 1, scriitorul mărturiseşte că ceea ce îl ţine ferit de „instalarea” de care suferă specialişti în diverse domenii este permanenta căutare. Aceasta „trebuie să ţintească orizontul, […] dar trebuie să lase mereu deschis drumul”. Mai mult, pe măsură ce avansezi în cunoaştere, „ideea sensului, al vieţii, al realului, al umanităţii, al divinităţii, nu mi se limpezeşte. Dar asta este un stimulent extraordinar ca să rămân cu interogaţia vie. Caut, mă întreb, mă tem, sper, dar merg.”

„Rareori cineva care scrie te mai ia pe tine, cititorul, în braţe în felul ăsta”, observă cu recunoştinţă Cătălin Ştefănescu, referindu-se la volumul „Capodopere în dialog”, una dintre cele două cărţi ce poartă semnătura lui Andrei Pleşu şi care urmează să vadă lumina tiparului, alături de „Ochiul şi lucrurile”. Pornind de la aceste volume, dialogul lui Cătălin Ştefănescu, gazda emisiunii „Dincolo de alb şi negru” de miercuri, cu scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu ne poartă prin subiecte interesante, de la „nespecialiştii” pentru care „ar merita scrise toate cărţile lumii”, până la cultură şi promotorii ei, originalitate, sfârşitul istoriei artei, căutare sau „fudula aflare în treabă”. (MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL