×


Programe TV -- Data și ora publicării: 18.05.2022 14:05:24

Viasat History difuzează exclusiv documentarul de arheologie "Baia - Atlantida Romei"București (MEDIA EXPRES) / 18 mai 2022 / Documentarul "Baia - Atlantida Romei" va fi difuzat exclusiv în Europa Centrală și de Est inclusiv România la Viasat History vineri, 20 mai, de la ora 22:00. Documentarul de 60 de minute are titlul original "Baia - The Atlantis of Rome" și a fost produs în anul 2021, prezentând "colțul de plăceri al Romei care stă astăzi scufundat în Marea Tireniană".

Având o suprafață de trei ori mai mare decât Pompeii și aflat la 15 km de Napoli, orașul cândva strălucitor Baia a fost în anul 100 î.Hr. numit cea mai ilustră stațiune de vacanță din lumea antică. Baia este acum cel mai mare sit arheologic subacvatic din lume, cu simbolurile frumuseții și ale păcatului scufunzându-se încet sub suprafața mării.

Acțiunea mecanică și biologică a apei pune în pericol acest sit de patrimoniu mondial, iar acum o echipă de experți, oameni de știință și tehnicieni lucrează non-stop pentru a proteja rămășițele scufundate.

În seria documentară difuzată de Viasat History, "Baia: Atlantida Romei", difuzată vineri, 20 mai, de la ora 22:00, telespectatorii vor avea acces exclusiv la operațiunile complexe, deoarece documentarul urmărește fiecare fază a lucrării.

Amplasat în centrul Golfului Pozzuoli, Baia este flancat de o parte de portul Puteoli (vechiul Pozzuoli) și de cealaltă parte, de portul Capo Miseno. Ambele maluri au un prestigiu enorm, unul fiind centrul nervos al comerțului roman capabil să manevreze peste 1.000 de nave pe an, având sarcina de a aproviziona capitala cu hrană și rarități prețioase din estul exotic. Celălalt adăpostește flota imperială pentru a apăra interesele întregului golf.

Așa apar clădiri somptuoase, monumentale stațiuni balneare și bordeluri frecventate de turiștii bogați. Nu întâmplător, împărați precum Cezar, Nero, Marcus Aurelius și Hadrian și-au construit aici palatele imperiale, pentru a se refugia de viața frenetică a capitalei. Și, prin urmare, nu este de mirare că tocmai în Pozzuoli s-a născut un amfiteatru cu mult înainte de cel mai cunoscut Colosseum din Roma.

Dar atâta splendoare are un dușman: bradiseismul (fenomenul de oscilație lentă a scoarței terestre în regiunile vulcanice). Întreaga zonă a câmpurilor Flegreene este vârful unui super-vulcan, în prezent unul dintre cele mai periculoase din lume.

Baia s-a bucurat de apele calde hidrotermale, fără să știe că acest panaceu va deveni tocmai cauza dispariției ei lente sub mare. În prezent, rămășițele scufundate sunt protejate prin crearea unui parc arheologic care a devenit destinația unui nou tip de turism subacvatic. Cum mișcarea mării afectează încă vechiul sit, oameni de știință și tehnicieni fac echipă pentru a proteja rămășițele scufundate.

Specialiștii Institutului Central Italian pentru Restaurare folosesc tehnici de pionierat și mortare hidraulice care au fost încercate și testate în laboratoarele lor. În timpul fazelor de restaurare, biologii colectează probe pentru a înțelege cum pot încetini deteriorarea treptată a structurilor scufundate.

Arhitecți și arheologi cartografiază și investighează situl care nu și-a dezvăluit încă toate secretele și minunile ascunse pe fundul mării. Până acum, doar 30% din comorile sale au fost scoase la lumină.

Munca și operațiunile echipei sunt surprinse în acest documentar care reconstituie viața, istoria și secretele orașului scufundat Baia, Pozzuoli și Miseno - colțul cândva luxos al iubitorilor de plăceri din Imperiul Roman.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2021-2022 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici© 2001 -  Media Expres SRL