×

Comunicaţii -- Data și ora publicării: 14.03.2022 21:38:09

ANCOM a stabilit tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea



București (MEDIA EXPRES) / 14 mar 2022 / ANCOM a adoptat, în cadrul Consiliului Consultativ, decizia de stabilire a tarifelor orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea, o etapă în implementarea Legii Infrastructurii care este un reper în negocierea contractelor dintre furnizorii de servicii și deținătorii de infrastructură pentru comunicații.

Tarifele ANCOM pot să contribuie la simplificarea negocierii între părți și la stimularea dezvoltării rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii acestora, potrivit comunicatului difuzat de autoritate.

Pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizică, constând în stâlpii deținuți în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii de distribuție a energiei electrice, au fost stabilite următoarele tarife orientative:

a) 2,05 lei/stâlp/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de joasă tensiune;
b) 3,51 lei/stâlp/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de medie tensiune;
c) 28,55 lei/km/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune.

Tariful orientativ stabilit pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizică, constând în stâlpii deținuți în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii serviciului public de transport local, este de 7,44 lei/stâlp/cablu/lună. Tarifele stabilite nu conțin TVA și vor putea fi indexate anual cu rata inflației.

ANCOM a identificat principalii operatori de rețea care dețin în proprietate, administrare sau concesiune stâlpi care sunt/ar putea fi utilizați de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pentru instalarea de rețele publice de comunicații electronice și a calculat tarife de acces pentru categoriile de operatori de rețea distribuitori de energie electrică, respectiv operatori ai serviciului public de transport local (troleibuz și/sau tramvai).

Tarifele orientative stabilite pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea au fost calculate luând în considerare principii şi metodologii de orientare pe costuri, conforme cu practica europeană în materia calculaţiei costurilor - principiul cauzalității costurilor, principiul obiectivităţii și principiul proporţionalităţii.

Au fost identificate costurile asociate furnizării serviciului de acces la infrastructură, luând în considerare atât investițiile din contribuții proprii efectuate pentru realizarea infrastructurii fizice care face obiectul accesului, cât și a celor suportate pentru furnizarea acestui acces, totodată fiind evaluat impactul accesului solicitat asupra planului de afaceri al operatorului de rețea și îmbunătățirile aduse infrastructurii fizice de către furnizorul de rețele de comunicații electronice, în măsura în care acestea aduc beneficii și operatorului de rețea, pentru fiecare dintre categoriile de operatori de rețea identificate.

Decizia intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ANCOM este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea procompetitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide. Detalii despre activitatea ANCOM pot fi aflate pe site-urile www.ancom.ro, www.portabilitate.ro și www.veritel.ro.

Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, poate fi accesat site-ul www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităților, drumurilor naționale și județene din România, poate fi accesat site-ul www.aisemnal.ro.
C(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL