×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 05.01.2022 10:13:45

Ședința CNA de miercuri, 5 ianuarie - ora 10.00 - decizii (în curs de actualizare)



București (MEDIA EXPRES) / 5 ian 2021 / Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat prima ședință din 2022 pentru miercuri, 5 ianuarie, de la ora 10.00, aceasta fiind condusă de vicepreședintele Nicolaie Bălașa.

Pe ordinea de zi figurează solicitări de campanii de interes public pentru liberalizarea pieței de energie și locuințe pentru persoanele cu venituri reduse, solicitări de licență pentru un canal de cablu - videotext, patru modificări de licențe audiovizuale printre care modificarea sediului social Telekom Romania Communications SA, două cedări de licențe, avize, decizii de autorizare și obișnuitele reclamații sau autosesizări cu privire la spoturi punlicitare sau la emisiunile TV și radio.

Prezntăm în continuare integral Ordinea de zi a şedinței de miercuri, 5 ianuarie 2022, ora 10.00:

Ședința în cvorum de 8 a început cu urări de La mulți ani! dar și anunțul de regret al vicepreședintelui Nicolaie Bălașa la aflarea veștii decesului fostului membru al CNA Șerban Pretor.
Bălașa a mai spus că în Ordinea de zi sunt niște erori care vor fi corectate.
Bălașa a spus că vrea eficiență și recuperarea întârzierilor (reclamațiile audiate sunt la nivelul lunii octombrie 2021 din cauza întârzierii cu care Parlamentul a numit anul trecut noii membri, blocând activitatea CNA timp de trei luni).
El a mai spus că la sfârșitul lunii Curtea de conturi va veni în control și a cerut directorilor din instituție să verifice legalitatea actelor din 2021.
Ordinea de zi a fost aprobată fără niciun vot împotrivă.

I. Adresa nr.14016/20.12.2021 de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei - solicită difuzarea în regim de campanie de interes public a spotului radio-TV aferent campaniei ANRE privind liberalizarea pieței de energie electrică - campanie ce se va desfășura în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2022.
Spotul se referă la autocitirea consumului de energie electrică și gaze naturale.
Vot unanimitate pentru 6 luni.

II. Adresa nr. 14402/30.12.2021 de la Asociația Habitat for Humanity România - solicită difuzarea în regim de campanie de interes public a spotului radio-TV de strângere de fonduri pentru construirea de locuinte pentru familile cu venituri reduse
CNA a aprobat solicitarea în unanimitate 6 luni.

III. Solicitare licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice: S.C. DEYVID COM SRL Pâncești, jud. Bacău pentru difuzarea serviciului de programe Canal TV din Bacău, exclusiv videotext.
Hunyadi Laszo acționar unic, prin propria rețea de cablu. Investiție 15.000 de lei sursa CATV și internet. A deținut Canal TV din Tg.-Neamț expirată din 2019. Informații de la primării, abonați. Zona de difuzae 3 localități din Bacău și 11 în județul Neamț și o localitate din jud. Iași. Un reprezentant Vasile Chifani a explicat că firma a compactat trei avize într-unul singur.
CNA a aprobat solicitarea în unanimitate.

IV. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. BALCAN MEDIA VISION SRL București - acord modificare acționariat societate
Notificare - Florea Vasile 90% cedează 10% și intră Popa Claudiu și Popa Marius cu câte 5% fiecare. Modificarea se va realiza în viitor.

2. S.C. IKO POLAND SRL București - acord modificare acționariat societate
Oliana Enterprises Ltd - Dirk Gerkens preia 100% compania de la PS Services KFT - Ungaria și Pro-Media Distribution Ltd. Insulele Virgine. Beneficiarul real în vârstă a decis să se retragă. (Nu a fost numit).
Deține Fight Klub și Sport Klub Premium. Emite în Polonia și în Ungaria.
Aprobat în unanimitate.

3. S.C. RADIO GUERRILLA SRL București - modificarea orarului de difuzare a programului local pentru Radio Guerrilla din Brașov
Informare -

4. S.C. TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS SA București – acord modificare sediu social
Telekom Sport 1-4, Telekom Info și telekomtv.ro - din Piața Presei libere în Calea Victoriei. Vor modifica și pentru Orange ORO (Cipru).
Lucia Grigore juridic Telekom România - a explicat că acționarii au mutat sediul social decizie din 20 de., la Registrul Comerțului mâine se primește mențiunea, imediat se depune la CNA. Sediul a expirat la 31 decembrie 2021.
VOT - unanimiate.

V. Solicitări ale S.C. DIPLOMATIC DIGITAL SRL București :

- Acordarea licenței audiovizuale pentru difuzarea prin satelit și prin alte rețele de comunicații electronice a serviciului de programe CinemaAsia
Acționar Unic Adrian Tomșa 90 Maria Nicoară 10% prin Clever Media Network.

- Modificarea denumirii și a structurii serviciului de programe ComedyEst/ComedyEst HD și a deciziei de autorizare
CinemaEst noile denumiri.
Renunță la emisiuni informative.
Din Bd. Pompei în Piața Presei Libere.

-Modificarea localității postului și a structurii serviciului de programe Cinemaraton/Cinemaraton HD și a deciziei de autorizare.
Din Câmpuung - Argeș în București Piața Presei libere.
Renunță la programe informative.

Solicită CinemaAsia - 60.000 euro / an, venituri din abonamente și publicitate. Nu difuzează proncentul de opere europene minim 3%.

Florentina Leucuța a explicat că CinemaEst extinde genurile de filmele difuzate.
CinemaAsia - explorăm o piață care nu este preentă - filme de calitate din China, India, Turcia, Iran, Vietnam, Japonia etc.
Difuzăm și animeuri pentru publicul tânăr.
Precontracte de achiziție cu filme de cakitate.
Difuzăm producții proprii pentru minim 20%.

Art 85 și 86 din Cod - audiența potențială mai mică de 3% din populația țării exonerează procentul 20%.

Vot - 3 împotrivă la Cinema Asia Toma, Rusu și Popescu este companie românească trebuie să aibă 50% a explicat Popscu. Restul unanimitate.

Recalculează procentele până la sf. ședinței sau într-o ședință viitoare se reia votul. Apoi membrii CNA au spus că nu în ședința de azi "că e ciudat".

VI. Solicitări ale S.C ESTRADA TV SRL București

- Amânare cu 7 zile a termenului de depunere a solicitărilor de modificare licență și decizie de autorizare audiovizuale;
A trecut termenul nu se mai votează.

- Modificare licență audiovizuală (sediu social și acționariat societate, mijloc de comunicații, denumire, format de difuzare și structură serviciu de programe);

- Modificare decizie de autorizare audiovizuală – mutare amplasament spații redacționale și de producție.

Televiziunea se transformă ]n NEWS ROMANIA - televiziune de știri, noul acționar 99,5% este Rău-Alexandru Richard.

Creanța fiscală pe legea 85 nu permite modificarea licenței, a observat șeful juridicului CNA Ciobanu. Suma de 213.000 lei trebuia achitată pentru că nu face parte din planul de reorganizare.

Reprezentantul televiziunii a spus că datoria este veche și nu a fost găsită inițial este dinaintea Planului de redresare.
În prezent funcționează ilegal cu alt acționariat, alt sediu social, cererea era dedpusă pe 15 decembrie când modificările erau deja făcute.

Vot - toate vouturile împotrivă.
Sunt într-o stare de ilegalitate, nu trebuie să preluăm vina asupra Consiliului a comentat Bălașa după vot.

VII. Solicitări cedări licențe audiovizuale:

1. S.C. RADIO XXI SRL București către S.C. EUROPE DEVELOPPEMENT INTERNATIONAL - R SA București - cesiunea unui număr de 11 frecvențe din rețeaua Virgin Radio către Europa FM

Virgin Radio deține 39 stații - cedează Baraolt, Borsec, Brăila, Băneasa - Dobrogea, Drăgănești-Olt, Miercurea Ciuc...

VOT - unanimitate.

2. S.C. ROMERICA INTERNATIONAL SRL București către S.C. CANAL SUD MEDIA SRL Călărași pentru Radio Voces Campi din Călărași
Ion Bogdan Marian preia de la Miluț Petre Marian care nu mai deține alte licențe după aprobare.
Voces Campi și un ziar asociat pe aceeași firmă.
Ion Bogdan care preia a spus că va îmbunătăți grila și tehnic.

VOT - unanimitate.

VIII. Avize de retransmisie.
6 retrageri ca urmare a retragerii dreptului de către ANCOM.
Vot - unanimitate.

2 retrageri la cerere - Telecom și Phobos.
Vot - unanimitate.

IX. Decizii de autorizare.
8 solicitări erau 10 dar Diplomatic Digital s-au votat.
VOT - unanimitate..

X. Retrageri licențe audiovizuale
Orodent Bacău - emisie întreruptă și Phobos Teregova - Caraș-Severin - retragere la cerere după vânzarea rețelei.
Vot - unanimitate.

XI. Adrese:

- nr. 14041, 14042, 1404/21.12.2021 de la S.C. ALEPH MEDIA SRL, S.C. SMART TV MANAGEMENT SRL și S.C. RADIO SMART SRL – notificări modificare acționariat terțiar
Adresele se amână pentru data următoare, nu există pdv. Licențe și control CNA.
Notificare acționariat Adrian Sârbu a intrat prin SMART FINANCIAL SERVICES SRL cu 70% în Aleph și Radio.
Fără vot.

- nr. 14121/22.12.2021 de la S.C. HOLDER IDEEA SRL - solicită prelungirea cu încă 6 luni a termenului de intrare în emisie pentru serviciul de programe Reperul TV din Galați.
Întârzieri livrarea echipamente.
VOT - unanimitate.

- nr. 14212/24.12.2021 de la S.C. ALB NEGRU SRL București - solicită prelungirea cu 30 de zile a termenului de depunere a solicitării de autorizare pentru postul Life Style TV din București
Ionuț Samoilă a spus că au probleme cu livrarea filmărilor externe - pandemia a dus la întârzieri și producția proprie, în 30 de zile putem intra în emisie.
VOT - unanimitate aprobat.

XII. Adresa nr.14038/21.12.2021 - cu pdv al SJRRE
Reclamație TVR persoană fizică - telespectator nemulțumit cere audierea în ședința CNA deși nu e persoană vătămată. Conform legii nu poate interveni în ședință nefiind radiodifuzor sau persoană vătămată.

XIII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare - REPORTATE - cu reclamații:

1. Prima TV, Taraf TV - Emisiunea de teleshopping Bijuterii TV - difuzată pe data de 10.09.202 - AMÂNAT din sedinta de pe data de 18.11.2021 - solicitare de pdv de la ANPC.
ANPC nu a răspuns, Bălașa cere amânarea pentru primirea PDV ANPC:
VOT - unanimitate

2. Posturi TV - duratele orare ale inserțiilor de publicitate - lunile septembrie și octombrie 2021
Depășiri sub un minut în septembrie și în octombro=ie B1 TV și Antena 3 au depășit cu sub 2 minute.
Nicio propunere.

3. Posturi TV - spoturile publicitare: *Telekom și *Asociația Prețuiește Viața - difuzate în perioada 18 - 24.10.2021; *Doppel Hertz, *Edenia și *Uractiv - difuzate în perioada 25 - 31.10.2021 - cu reclamații și pdv RAC
Mobilul de la Telekom - ciuciu viteză la ceilalți - reclamație -
RAC - 24 noiembrie - interviul nu încalcă regulile dar conotațiile negative denigrează ceilalți operatori - art. 1-2 comparația este permisă doar dacă nu discreditează concurenții, art. 13 - denigrare se încalcă aceste articole.
CNA nu a propus decizie de intrare în legalitate - nu se mai difuzează, campania s-a încheiat.
Comparația este la limită a spus Gubernat.
Fără nicio decizie.

Asociația prețuiește calitatea (susținută de Vel Pitar) este reclamată împreună cu Realitatea PLUS și cei care au preluat - pentru afirmația că produsele de panificație ambalate previn răspândirea Covid.
CNA a dat decizie de intrare în legalitate și apoi reclama a mai fost difuzată.
Trebuie sancționat postul a spus Rusu.
A fost difuzat de Antena 3 și Realitatea Plus în octombrie.
RAC a dat decizie de încălcare.
Rusu a propus somație -
Art 93 alin 1 din Cod - informare corectă - VOT - nu e cvorum lipsește Toma din sală.
VOT - unanimitate.

Doppel Hertz - reclamație pentru că prezintă o schiță cu bărbat dezbrăcat realizată de Leonardo Da Vinci.
RAC - nu respectă mențiunile de sănătate, exagerează calitățile produsului. Art. 1-3 a din Codul RAC -cîncalcă. Nu se susține afirmația "Combinația optimă de minerale pentru oun organism echilibrat".
Art. 93 - alin 1. informare corectă.
VOT - nu pe nuditate, Dorina Rusu nu a votat în acest caz, Răsvan Popescu împotrivă.

Edenia Pizza - înșelarea celor care mănâncă de faptul că pița e făcută de la zero în casă.
RAC - din cele mai bune ingrediente exagerează calitatea încalcă art 1-3 lit a din Codul RAC, afirmația femeii - personajul principal induce în eroare celelalte personaje - incalcă art 8 alin 5 încurajează nerespectarea legii și a bunelor moravuri.
Popescu a considerat că nu se încalcă legea.
Toma a spus că e situația similară ca mai sus, conținutul sesizării nu face obiectul unor reacții CNA, dar termenii folosiți potrivit RAC - propun intrare în legalitată pentru "cele mai bune ingrediente".
Gubernat - de acord cu Mircea, este produs congelat.
Rusu a spus că situația nu este ca Doppel, nu compară cu alții.

Uractiv - Pro TV - o femeie este hărțuită de 2 mecanici care fluieră.
RAC - gestul nu a fost echivalat cu o hărțuire.
Nu există propuneri.
PAUZĂ 12.58 până la ora 14.00.

XIV. Rapoarte ale Direcției Control - REPORTATE:

1. Rapoarte ale inspectorilor - monitorizări grile program radio și tv
CNA a audiat rapoartele și a stabilit sancțiuni care vor fi comunicate public.

2. Rapoarte de constatare CATV - controale programate ale inspectorilor.
CNA a audiat rapoarte și a constatat mai multe tipuri de abateri:
Cabliști care difuzează canale proprii fără licență audiovizuală.
Cabliști care difuzează televiziuni străine, de exemplu din Iran, fără ca acestea să fie autorizatae la distribuție în România.
Cabliști care difuzează televiziuni în plus sau în minus față de grila aprobată.
Cabliști care nu aranjează tematic televiziunile în grila de programe.
Cabliști care nu au actualizat grila de mai mulți ani.
Cabliști care nu respectă Must Carry - Vodafone nu transmite UTV care aparține RCS.
Un cabliști are 112 programe în plus în digital - la Moreni.

În cazul videotext fără licență - NASTY TELSAT SRL Cașin Bartar TV, Iran International, și DEYVID COM SRL Bacău CNA a aprobat somații cu termen de 30 de zile.
Au încălcat art 50 - fără licență și art 58 - fără decizie de autorizare.
VOT unanimitate.

În cazul retransmisiei de programe din Iran Top Telecom Buhuși și TV NEXT STAR și la RCS Călărași și Oltenița televiziunile turcești Show TV și Star TV. Reprezentantul RCS Lucian Mihai a spus că au cerut ajutor de la Ambasada Turciei pentru obținerea acordurilor de retransmisie.
La TV Next Star Moinești - Nasa TV.
Inspectorul CNA de Bacău a spus în ședința publică că reprezentantul companiei Top Telecom care distribuie televiziuni iraniene a spus că a fost o eroare tehnică. Programele apăreau la un abonat dar nu apăreau în capul de rețea. După câteva zile reverificare la abonați programele suplimentare au reapărut.
Intersat Constanța retransmite în plus 12 televiziuni din care 5 televiziuni turcești și unul de adulți.

Popescu a propus somație pentru cabliștii care retransmit televiziuni nelicențiate.
Gubernat a propus 10.000 pentru cablistul care a încercat să păcălească controlul Top Telecom din Buhuși.

VOT - unanimitate.

Rețelele care nu au aranjat tematic - Cble Vision, Danmar Company, Fiber Home Suceava, Deyvid Com Bacău, Digi Communication Sovata, Electro Sat Sandominic Harghita, ... Impuls Construct Fierbinți, Intersat Constanța, Lidas Prod Gostinu, Nasty TV Cașin, Next Level Connect, Florica, Next Start Hârlău, Nicolpet Trestiana Periani, (citat initial RCS & RDS la Târgoviște... Timișpara, Topolovățu Mare, Tg.-Mureș, Suceava,..., Adjud, ..., Giurgiu, Sf.-Gheorghe, ..., a fost scos din somații pentru că deja au primit în decembrie pe speța Aleph News) Speednetwork Lunca Cetățuii, Telekom Ploiești, Târgu Ocna (cu explicație de la Telekom), Toplița, Baia Mare, Satu Mare, Tg. Lăpuș Tg Jiu, Top Telecom Buhuși, TV AS Omega 2005 Buda, Vodafone - mai multe localități, Kodan TV, Orient Sckyline Borșa, Vodafone Reghin, Atid, ..., Ada System Telecom Ileana.
Acestea primesc somație.
VOT - unaimitate au încălcat decizia 128.

Pentru cabliștii care nu au actualizat structura de programe de ani de zile - iau gratis de la bogați și dau pe bani la săraci, a spus Răsvan Popescu.
Încălcare Art 74 alin 3 din lege - Ciobanu a precizat că trebuie o scrisoare de atenționare la câteva televiziuni diferență față de grila aprobată și sancțiune pentru cazurile grave. Popescu a spus că must-carry este încălcarea legii iar retransmitere fără aviz este și hoție.

Nerespectarea must-carry - RCS, Vodafone, nu se mai enumeră celelalte pentru că sunt foarte multe și nu este timp, a spus Bălașa.
VOT - somație - distribuitorii care încalcă must-carry a spus Bălașa. Ciobanu de la juridic a reporșat că lasă la latitudinea băncii tehnice să dea sancțiunile.
UNANIMITATE

Bălașa a închis acest punct.

3. Rapoarte ale inspectorilor - Recomandări ale C.N.A. privind campaniile de interes public.

Bălașa a spus că recomandarea campaniilor de interes social nu presupune realizarea de controale în adevăratul sens al cuvântului, așa cum a cerut Cristina Pocora.
Gubernat a spus că trebuie să audiem controlul din respect pentru munca inspectorilor.
Rămân la nivel de informare, a spus Popescu, putem evalua dacă au impact.

4. Radio Dobrogea - autosesizare
Autosesizare Alexandru Jucan. Nu s-au constatat abateri.

5. Radio Reșița - cu reclamație
Laura Sgaverdea realizatoare a defăimat un preot mort pe baza unei investigații Recorder.
Nu s-au constatat abaterii.

6. Info HD Deva - cu reclamații


7. Estrada TV București - cu reclamație

8. RTS Șimian/Mehedinți - cu reclamație

9. Campus TV Buzău - cu reclamație

10. Alba Carolina TV Alba Iulia - cu reclamație

11. Apollonia TV Iași - cu reclamație.

12. RTT Brașov - cu reclamații

Ședința s-a închis la 17.05 cu amanarea 11. si 12. de la ultimul punct, următoarea fiind marți 11 ianuarie.

XV. Diverse.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL