×

ONG -- Data și ora publicării: 28.06.2021 15:02:19

Mai multe ONG-uri acuză parlamentarii PNL-USRPLUS-UDMR de manipularea agendei parlamentare împotriva democrației și statului de drept la numirea conducerii TVR, SRR și Avocatul Poporului



București (MEDIA EXPRES) / 28 iun 2021 / Mai multe organizații ale societății civile critică aspru recentele “procese viciate de revocare și/sau numire a Avocatului Poporului și a directorilor interimari ai Televiziunii și Radioului public” și cer majorității PNL-USRPLUS-UDMR să înceteze cu aceste practici și să inițieze de urgență măsuri legislative de amendare a regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului, astfel încât să nu mai fie posibile, pe viitor, acțiuni similare.

În comunicatul semnat de șapte organizații se arată că prin manipularea agendei parlamentare, majoritatea politică a reușit să pună sub control politic trei instituții de interes public: Avocatul Poporului, Televiziunea și Radioul public. Între acestea, Avocatul Poporului beneficiază de protecție constituțională sporită, iar manevra a condus inclusiv la sesizarea Comisiei de la Veneția.

În comunicat se mai arată că la revocarea din funcție a Avocatului Poporului, majoritatea a convocat Birourile Permanente la ora 9:30, apoi Comisiile Juridice la ora 10, pentru o ședință la ora 11, fără să anunțe în timp util nici Avocatul Poporului, cu atât mai puțin opinia publică. În aceeași zi, la ora 13, ignorând protestele opoziției, majoritatea a adăugat subiectul pe ordinea de zi de plenurilor reunite, și a luat decizia de revocare.

“Prin manipularea agendei, majoritatea a evitat o dezbatere publică reală pe o temă de interes major”, arată organizațiile semnatare.

Hotărârea Parlamentului de revocare a Avocatului Poporului este subiectul unei sesizări de neconstituționalitate depusă la Curtea Constituțională și a unei solicitări de clarificări din partea Comisiei de la Veneția. Fără să aștepte clarificarea acestor aspecte, majoritatea a inițiat deja procedura de numire a unui nou Avocat al Poporului. Și această procedură este una făcută în pripă: există o singură nominalizare, din partea majorității; nu a existat un termen rezonabil pentru depunerea candidaturilor, iar audierea unicului candidat a fost una formală, lipsită de substanță, se mai arată în comunicat.

Pe agenda Parlamentului s-a aflat și revocarea conducerii Televiziunii și Radioului publice. Dacă revocarea în sine s-a desfășurat într-un timp rezonabil și după o procedură, care deși este criticabilă, este permisă de lege, “numirea unor noi conducători ai acestor instituții este marcată de abuzuri și încălcarea legii”.

După ce Parlamentul a numit conducători interimari printr-o procedură nelegală, sancționată, în unanimitate, de Curtea Constituțională, “majoritatea politică a înscenat o lipsă de cvorum a plenurilor reunite, prin plecarea parlamentarilor din sală. Astfel, partidele din majoritatea parlamentară au folosit în mod artificial o procedură din lege care permite numirea unor conducători interimari de către Birourile Permanente. Această cale nici măcar nu poate fi supusă controlului de constituționalitate, pentru că verificarea hotărârilor Birourilor Permanente nu intră în atribuțiile CCR”.

“Aceste manevre de manipulare a agendei parlamentare sunt acțiuni vădite împotriva democrației și statului de drept în România. Nu sunt decât continuarea metodelor iliberale ale guvernărilor precedente care au condus la protestele publice din ultimii ani”.

Organizațiile semnatare solicită ferm majorității PNL-USRPLUS-UDMR să înceteze cu aceste practici, să repare procesele viciate de revocare și/sau numire a conducătorilor instituțiilor de interes public, și să inițieze de urgență măsuri legislative de amendare a regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului, astfel încât să nu mai fie posibile, pe viitor, acțiuni similare.

Organizațiile care semnează comunicatul sunt ActiveWatch, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS și Respiro - Human Rights Research Centre.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL