×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 20.05.2021 13:25:00

CNA a refuzat acordarea unei licențe pentru o televiziune pentru că ar favoriza mesajele partidului parlamentar AUR și ar difuza mesaje antisociale, folosind ca dovezi o pagină de știri din mediul online și o pagină de Facebook



București (MEDIA EXPRES) / 20 mai 2021 / CNA a refuzat la 20 mai licențierea unei televiziuni naționale de știri cu denumirea 60m.ro, cerută de o companie din județul Iași dar cu sediul redacției la București, proiect susținut de Marius G. Herghelegiu – responsabil editorial și Doina Grosu – acționar unic al companiei care a cerut licența, pentru motivul principal că ar favoriza mesajele partidului parlamentar AUR și ar difuza mesaje antisociale, dovezile invocate fiind o pagină de știri cu aceeași denumire din mediul online și o postare pe Facebook a unuia din reprezentanții televiziunii.

Politizarea votului autorității în audiovizual a fost în mod paradoxal atât maximă, prin invocarea de către Dorina Rusu a favorizării AUR într-un website care poartă același nume ca televiziunea, cât și zero după ce, în urma votului, membrii CNA și-au motivat refuzul, în mod formal, cu neîndeplinirea de către solicitanți a cerințelor art. 8 dintr-o decizie CNA care prevede criteriile de acordare a licențelor audiovizuale (și care, desigur, nu au nicio legătură cu criterii precum favorizarea unui partid politic).

Pe lângă acuzația că ar favoriza un singur partid politic, formulată de Dorina Rusu (membru CNA desemnat la propunerea președintelui Klaus Iohannis), pe baza observației că proiectul online 60m.ro este realizat în proporție covârșitoare cu parlamentari AUR, noul membru CNA, Mircea Toma (propus de USRPLUS) a adus în discuție pagina de Facebook a lui Marius Herghelegiu, care s-a prezentat ca având o experiență de fost ziarist și trainer BBC, dar care “favorizează o viziune mai degrabă conspiraționistă, prin care educația sexuală este confundată cu educația pentru pornografie”.

„Niciun ziarist BBC, astăzi, nu ar avea opțiunile Dvs.”, a spus Mircea Toma, care a considerat că un astfel de mesaj este împotriva interesului public și a unei viziuni progresiste în domeniul social.

Herghelegiu a spus că proiectul televiziunii este unul nou, nu are legătură cu site-ul de web cu același nume și echipa de peste 20 de ziariști aflată în prezent în training va respecta echilibrul opiniilor folosind toate criteriile jurnalismului.

Doina Grosu a spus că ea nu dorește să fie asociată cu acuzația că ar realiza o televiziune pentru partidul AUR, pentru că nu este adevărat.

Monica Gubernat, președintele CNA, a spus după intrvenția lui Mircea Toma că înclina să voteze „pentru”, dar „cum avem un număr așa de mare de mame minore parcă nu aș mai vota...”.

Valentin Jucan, membru CNA, a spus printre altele că „sensul este să discutăm despre oportunitate, nu numai despre dosarul depus la Biroul licențe, de aceea ne raportăm la persoanele dumneavoastră ca reprezentanți și de aceea să nu vi se pară exagerat că există și analize de un alt tip înafară de proiectul de pe ecran”.

Monica Gubernat a propus amânarea votului, ca să se documenteze cu privire la opțiunile responsabilului editorial pe care nu le cunoștea înaintea intervenției lui Mircea Toma.

Amânarea propusă de Gubernat nu a întrunit un număr suficient de voturi, fiind „pentru” conform votului vizibil pe transmisia online prin intermediul platformei Zoom doar Ramona Sorescu, Borsos Orsolya, Valentin Jucan și Monica Gubernat.

A urmat votul pentru acordarea licenței cerută de Digi Multimedia Design SRL din comuna Holboca, sat Orzeni, județul Iași, pentru televiziunea națională 60m.ro cu sediul la București, moment în care s-a înregistra doar o singură opțiune „pentru”, dată în ciuda îndoielilor exprimate, de către președintele CNA, Monica Gubernat.

Menționăm că deși la ședință a participat și a intervenit cu opinii Mircea Toma, acesta nu votează fiind în continuare incompatibil cu funcția de membru al CNA.

A urmat justificarea votului, Răsvan Popescu, membru CNA, spunând că acest vot împotrivă „nu este ceva pe viață, se poate reveni după o vreme cu proiectul refăcut și cu răspunsul la cele sesizate”.

Ramona Sorescu a spus că și-a susținut, de fapt, votul pentru amânare, un alt proiect editorial îmbunătățit va fi posibil.

Dorina Rusu a spus că „am spus deja motivele pentru care nu votez”, moment în care Monica Gubernat a cerut afișarea art. 8 din Decizia CNA nr. 405 din 02 septembrie 2015 care conține criteriile de acordare a licențelor. Dorina Rusu a continuat, spunând că televiziunea „nu ar respecta interesul public, ar promova mesajelor unui partid iar oferta de programe și conținutul sunt neconvingătoare. Nu poți să vii la licență, după părerea mea, doar cu o pagină de prezentare. Ce echipă ai, ce oameni ai?”

Ionel Palăr (propus de PNL în funcția de membru CNA) a spus că „nu este vorba despre un partizanat politic, putem fi independenți când munca pe care o depunem ne-o cere, dar echipa este restrânsă și nu poate asigura, potrivit unui punct din articolul 8, echilibrul la nivel național, regional și local”.

Cristina Pocora, membru CNA, a fost extrem de exactă în motivarea votului: „Am votat împotrivă pentru neîndeplinirea criteriilor de la punctele a, e, g, și h”.

Decizia CNA nr. 405 din 2 septembrie 2015, art. 8, are următorul conținut: - După audierea solicitanţilor, CNA va decide asupra acordării sau prelungirii licenţei audiovizuale, ţinând cont şi de următoarele criterii generale:
a) respectarea interesului public;
b) asigurarea unui raport echilibrat între serviciile de programe naţionale, regionale şi locale, excepţie făcând situaţia prelungirii din 9 în 9 ani a licenţelor audiovizuale, potrivit legii;
c) evitarea abuzului de poziţie dominantă şi a practicilor care împiedică libera concurenţă;
d) strategia editorială, în raport şi cu strategia CNA de acoperire a teritoriului naţional cu servicii de programe audiovizuale, prevăzută la art. 68 din Legea audiovizualului;
e) oferta de programe şi conţinutul acestora, prezentate în proiectul editorial;
f) experienţa şi competenţa în domeniul audiovizual, după caz;
g) respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi protecţia minorilor;
h) respectarea pluralismului politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului;
i) promovarea culturii şi protejarea limbii române, a culturii şi a limbilor minorităţilor naţionale;
j) durata totală cotidiană de difuzare a serviciului de programe;
k) genul, orarul şi durata de difuzare şi de redifuzare a emisiunilor;
l) situaţia exploatării celorlalte licenţe pe care le deţin solicitantul sau acţionarii societăţii solicitante, după caz;
m) situaţia sancţiunilor aplicate, raportarea la acestea şi măsurile luate privind intrarea în legalitate, acolo unde este cazul;
n) procentul alocat programelor locale, în cazul licenţelor audiovizuale regionale şi locale difuzate pe cale radioelectrică terestră."

La ședința CNA din 20 mai 2021 în momentul votului erau prezenți toți membrii CNA în funcție, fie online fie în sala de consiliu: Mircea Toma, Răsvan Popescu, Valentin Jucan, Ionel Palăr, Nicolae Bălașa, Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Cristina Pocora, Oana Dincă și Dorina Rusu, dintre care doar Mircea Toma nu are încă dreptul de vot din cauza incompatibilității.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL