×

ONG -- Data și ora publicării: 12.11.2020 15:49:06

5G-DEZBATERE-CRITICI / APC a criticat din nou neregulile din proiectul "Codului comunicațiilor electronice"



București (MEDIA EXPRES) / 12 nov 2020 / Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a organizat la 12 noiembrie o nouă dezbatere a proiectului de act normativ "Codul comunicațiilor electronice", potrivit unui comunicat difuzat de Asociaţia Pro Consumatori, unul dintre cei mai vehemenți protestatari împotriva tehnologiei 5G.

Președintele asociației, conf. univ. dr. Costel Stanciu a punctat în timpul dezbaterii „câteva abuzuri făcute de inițiatorii proiectului, cum ar fi:
- încălcarea dreptului de proprietate privată pentru cetățenii care locuiesc într-un bloc de locuințe, prin imputernicirea președintelui asociației de proprietari de a semna contractul de folosire a terasei blocului de locuințe de către operatorii din industria telecom fără a obține acordul proprietarilor din acel imobil în adunarea generală a asociației de proprietari.

- amenzile tip interval, de la 1000 lei la 5000 lei, pentru operatorii de telefonie mobilă care încalcă legea sunt insignifiante, au valoarea unor amenzi de circulație. APC solicită amenzi calculate ca procent din cifra de afaceri pentru operatorii din industria telecom;

- proiectul de lege este cu dedicație pentru industria telecom, fapt ce reiese foarte clar din derogările făcute de la Legea nr. 50/ 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții pentru această industrie, abuz prin intermediul căruia sunt discriminate alte industrii beneficiare ale Legii nr. 50/1991.

- proiectul de lege oferă posibilitatea distrugerii parcurilor prin faptul că permite instalarea de infrastructură 5G în interiorul acestora, lucru care va duce la creșterea nivelului de poluare electromagnetică și la afectarea sănătății copiilor și persoanelor în vârstă care folosesc aceste spații verzi pentru susținerea sistemului imunitar al acestora.

Asociația Pro Consumatori mai spune că se află la cea de-a treia campanie naţională de informare şi educare în domeniul tehnologiilor care functionează pe baza câmpurilor electromagnetice generate de sisteme de antene specifice fiecărui tip de tehnologie, de la 1G până la 5G.

Prima campanie de acest gen a fost lansată de APC în anul 2006 şi s-a intitulat „Impactul tehnologiilor bazate pe unde radio asupra sănătăţii consumatorilor”. Un rezultat notabil al acestei campanii este demolarea în premieră pentru România a unui turn cu antene cu o înălţime de 65,7 metri, proprietatea companiei de telefonie mobilă Orange.

Cea de-a doua campanie s-a intitulat „S.O.S poluarea electromagnetică", scopul acesteia a fost conştientizarea consumatorilor în legătură cu impactul grav asupra sănătăţii pe care îl au câmpurile electromagnetice din proximitatea staţiilor de telefonie mobilă, dar şi cele generate de folosirea fără măsură a tehnologiilor care funcţionează pe baza câmpurilor electromagnetice (telefoane mobile şi alte tipuri de gadgeturi).

„În prezent se promovează puternic implementarea noilor reţele de telecomunicaţii 5G, care vor opera cu frecvenţe din domeniul microundelor de până la 300 GHz. Promovarea aceasta mizează doar pe criterii tehnice de viteze foarte mari de transmitere şi de descărcare a datelor de către utilizatori, de exemplu pentru holograme, şi respectiv pe criterii economice privind generarea rapidă a profiturilor de zeci de miliarde de euro sau dolari pentru operatorii de reţele mobile. La modă este realitatea virtuală şi internetul lucrurilor, aşa-zisul Internet of things. Omul va fi înglobat ca orice alt lucru generator de profit în această reţea, pierzându-şi individualitatea de ființă umană liberă”, se mai arată în comunicat.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL