×

ONG -- Data și ora publicării: 24.06.2020 14:56:12

ONG-DOCUMENTARE-PITCH / Producătorii de documentare și ONG-urile se întâlnesc la CIVIL SOCIETY PITCH, ediția a 4-a între 26 iunie și 5 iulie



București (MEDIA EXPRES) / 24 iun 2020 / ONG-urile vin cu subiectele și cineaștii vin cu abilitățile de storytelling la Civil Society Pitch - o serie de ateliere concepute de către Asociația One World România să creeze o punte de legătură între cineaști interesați de cauze sociale din regiunea est-europeană și activiști implicați deja în aceste cauze, potrivit unui comunicat al organizatorilor evenimentului.

Proiectul ce trebuia să aibă loc în martie 2020 în cadrul celei de-a 13-a ediții a festivalului One World România, amânat din cauza crizei sanitare Covid-19, se va desfășura acum între 26 iunie și 5 iulie.

La eveniment vor participa 17 cineaști din cele patru țări partenere ale programului - România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria, aceștia întâlnindu-se cu reprezentanții a opt ONG-uri din aceleași țări.

Printre ONG-urile selecționate anul acesta se numără Asociația „MOTIVATION” din Moldova (AMM) ce are misiunea de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități, Asociația Promo-LEX care a obținut premiul ONU pentru inițiativele sale de promovare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și Coaliția Națională „Viața fără violență în Familie”, care este o rețea formată din 21 de organizații neguvernamentale și instituții publice din Republica Moldova, reunite pentru a promova drepturile femeilor și copiilor, victime ale violenței în familie. Din Ungaria li se alătură Comunitatea și Centrul Cultural Auróra - o întreprindere socială ce operează în al 8-lea district din Budapesta pentru a conecta programe culturale, organizații civile și activiste, proiecte de construcție comunitară și distracție într-o comunitate deschisă, și Karin Dom din Bulgaria - o organizație cu rol principal în furnizarea de servicii profesionale copiilor cu nevoi speciale și familiilor lor.

Din România participă Identity.Education - singura organizație neguvernamentală din Timișoara care promovează drepturile comunității LGBTQI+, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) ce susține jurnalismul comunitar, educația non-formală și lupta anti-discriminare, și organizația Climb Again care îmbunătățește calitatea vieții copiilor și a tinerilor cu nevoi speciale, facilitându-le accesul la practicarea escaladei ca sport recreativ.

ONG-urile vor începe cu un atelier online de pitching (26 iunie) unde vor învăța să prezinte idei și subiecte ce pot sta la baza unor filme documentare.

Pitch training-ul va fi susținut de către Mona Nicoară - producător asociat al documentarului Children Underground, premiat la Sundance și nominalizat la Oscar și regizor al unor filme precum "Școala noastră" și "Distanța dintre mine și mine".

Pe 4 și 5 iulie vor avea loc pitch-ul propriu-zis și sesiunile de matchmaking, în care cineaștii și activiștii se vor putea cunoaște și vor putea descoperi arii de interes comun cu potențial pentru realizarea unor filme documentare. Atelierul va fi găzduit în grădina Institutului Francez din București, iar întâlnirile vor fi coordonate de Monica Lăzurean-Gorgan - cineastă care a realizat și a produs sau co-produs mai multe lungmetraje de documentar și fictiune premiate la Berlinale, Sundance, Locarno etc. ("Acasă, My Home", "Chuck Norris vs Comunism", "Doar o rasuflare", "Timebox" etc.), și Alexandru Solomon - președintele Asociației One World România și unul dintre cei mai activi și premiați documentariști români, regizând și producând numeroase documentare printre care se numără "Marele jaf comunist", "Război pe calea undelor", "Kapitalism – Rețeta noastră secretă" și "Ouăle lui Tarzan'.

Din cauza restricțiilor de călătorie tutorii străini care erau programați - Andy Glynne (scriitor, regizor și producător britanic) și Guilluame Massart (regizor și producător de documentare), nu vor putea participa la eveniment.

Prima sesiune Civil Society Pitch de anul acesta se va finaliza cu formarea echipelor de cineaști și activiști, care, sub îndrumarea Monicăi Lăzurean-Gorgan și a lui Alexandru Solomon, vor face primii pași pentru a începe proiectele propuse.

Programul Civil Society Pitch va continua pe parcursul anului în mai multe etape menite să sprijine proiectele: faza de documentare și dezvoltare (iulie-octombrie 2020), atelier de follow-up (noiembrie 2020), dezvoltare și producție (decembrie 2020-februarie 2021), sesiune publică de pitching și premiul de dezvoltare (martie-aprilie 2021).

La sesiunea de pitching finală vor participa minimum patru echipe care au avansat în realizarea proiectelor. Premiul de dezvoltare în valoare de 4.000 de euro va fi oferit cineastului și va merge către finalizarea proiectului de film documentar dezvoltat alături de ONG-ul partener.

La cele trei edițiii anterioare au participat 51 de cineaști și 36 de ONG-uri, iar cele 3 premii Civil Society Pitch le-au revenit următoarelor echipe: regizoarea Iulia Stoian, Centrul FILIA și Funky Citizens, pentru filmul documentar INVIZIBILII (2016), regizoarea Eliza Zdru și Asociația Teach for Romania, pentru filmul LEARNING TEACHING (2017), regizorul Laurențiu Garofeanu și Centrul pentru Resurse Juridice pentru filmul documentar LOST AND FOUND (2019).

Civil Society Pitch este inițiat și coordonat de Asociația One World Romania, iar partenerii programului sunt Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria) și Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova).

Ediția a 4-a este organizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Institutului Cultural Român.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL