×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 25.03.2021 19:27:18

Proiectul de lege privind transpunerea directivei serviciilor mass-media audiovizuale a fost lansat în consultare publică



București (MEDIA EXPRES) / 25 mar 2021 / Ministerul Culturii a supus dezbaterii publice la 25 martie proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului și a Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, cu termen pentru observații 5 aprilie 2021.

Proiectul poate fi accesat online la adresa http://www.cultura.ro/proiect-de-lege-10. La o primă vedere, proiectul modifică fundamental Legea audiovizualului, acordând CNA atribuții pentru reglementarea conținutului audiovizual online dar și intervenția posibilitatea de a soma radiodifuzorii TV licențiați în alte state UE, în vreme ce Legea cinematografiei este adaptată doar în ce privește taxarea serviciilor de tipul Netflix, Prime Video, HBO GO etc. privind alimentarea fondului de producție cinematografică și de televiziune din România.

România se află în prezent în procedura de Infringement, având obligația de a transpune până în 19 septembrie 2020, în legislația națională, Directiva 2018/1808 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 noiembrie 2018, de modificare a Directivei 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale).

Un prim proiect a fost retras in primăvara anului 2020 fără prea multe explicații de pe site-ul Ministerului Culturii, după izbucnirea pandemiei cu Covid-19.

Toți cei interesați pot transmite propuneri și observații la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro. Toate sugestiile primite vor fi analizate de compartimentele de specialitate ale Ministerului Culturii, se mai arată în comunicat.

Directiva 1808 / 2018 (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale) este rezultatul unui proces complex de negociere, în care au fost implicate la nivel european ministerele culturii, centrele naționale de cinematografie ale statelor membre, autoritățile naționale de reglementare în domeniul audiovizualului, autoritățile pentru protecția consumatorilor etc.

Potrivit proiectului supus în dezbatere publică, Dispozițiile naționale de transpunere Directivei se vor regăsi în: Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia (Proiectul); Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, Legea nr. 134/2010 - Codul de procedură civilă și în Constituţia României.
(MEDIA EXPRES)






Abonamentele la MEDIA EXPRES vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la digital și web.
Pentru abonamente click aici














© 2001 -  Media Expres SRL