×

Comunicaţii -- Data și ora publicării: 14.11.2022 14:34:35

SES a ales noua rachetă Vega C a companiei Arianespace pentru lansarea satelitului european EAGLE-1



București (MEDIA EXPRES) / 14 nov 2022 / Satelitul EAGLE-1, destinat sistemul criptografic european Quantum Key Distribution (QKD), va fi lansat pentru SES de Arianespace cu o rachetă Vega C, din Guiana Franceză. Satelitul va fi lansat nu mai devreme de Q4 2024 și va fi poziționat pe o orbită joasă.

Proiectul EAGLE-1, cuprinzând satelitul și infrastructura terestră, este dezvoltat de SES și un consorțiu de 20 de parteneri europeni, cu sprijinul Agenției Spațiale Europene (ESA) și Comisiei Europene.

Prin înțelegerea încheiată recent cu ESA, SES și partenerii săi vor proiecta, dezvolta, lansa și opera un sistem QKD end-to-end bazat pe satelit, cu scopul de a testa și valida transmisia spațială de chei criptografice. Primul sistem european suveran spațial QKD va include satelitul dedicat de orbită joasă EAGLE-1 și un centru de operațiuni QKD de ultimă generație în Luxemburg.

În cadrul inițiativei EuroQCI, satelitul EAGLE-1 va permite acces timpuriu, validare și integrare la sistemul QKD pentru statele membre al UE.

„Dezvoltarea sistemul complet EAGLE 1 pentru transmisia securizată de date și validarea tehnologiei de mare distanță Quantum Key Distribution este un proiect inovator, de care vor beneficia toate statele membre ale Uniunii Europene”, a declarat Ruy Pinto, Chief Technology Officer SES. „Colaborăm cu Arianespace de mai multe decenii pentru a trimite sateliții noștri în spațiu și suntem încântați că îi avem alături de noi pentru lansarea satelitului EAGLE-1 în orbită.”

„Suntem încântați și onorați de încrederea pe care ne-o acordă principalul furnizor global de servicii de conectivitate de conținut, SES”, a declarat Marino Fragnito, Director Arianespace pentru verticala Vega. “În peste 38 de ani, Arianespace a derulat 42 de lansări pentru SES, iar Vega C va continua acest lung șir de succese. Este o onoare pentru noi să sprijinim ambițiile clienților și să fim parte din misiunea care are ca obiectiv implementarea tehnologiei spațiale europene de securitate cibernetică”

După lansare, satelitul EAGLE-1 va urma o misiune de 3 ani pe orbită, susținută de Uniunea Europeană. În această fază operațională, satelitul va oferi guvernelor și instituțiilor Uniunii Europene, precum și sectoarelor economice critice, acces timpuriu la QKD de mare distanță. Acest lucru va deschide drumul către o constelație europeană care să susțină transmisii de date ultrasecurizate.

Proiectul EAGLE-1 este cofinanțat de ESA, cu contribuția Germaniei, Luxemburgului, Austriei, Italiei, Țărilor de Jos, Elveției, Belgiei și Cehiei, în cadrul ARTES, precum și Comisia Europeană, prin Horizon Europe.

Vega C, noua rachetă ușoară europeană a avut zborul inaugural pe 13 iulie, iar acum intră în faza operațională, în responsabilitatea Arianespace. Calendarul de lansări Vega C include peste 40 de contracte de sateliți.

Programul de dezvoltare Vega C a fost coordonat de ESA și 12 membri ai Agenției. Avio Spa (Colleferro, Italy) este compania parteneră în sistemul Vega. Racheta Vega C a fost îmbunătățită cu motoare Solid Rocket mai puternice în prima și a doua fază, și cu o carenă mai mare, care mărește semnificativ masa sarcinii utile și dublează volumul permis, în comparație cu Vega. De asemenea, lansatorul răspunde mai bine nevoilor specifice ale navelor spațiale mici, datorită distribuitorului său SSMS îmbunătățit și sistemului AVUM+ care permite șapte reaprinderi în loc de cinci. Vega C poate astfel să distribuie sarcini utile către trei orbite de separare diferite în cadrul aceleiași misiuni, în loc de cele două posibile anterior cu Vega.

Agenția Europeană Spațială (ESA) este poarta Europei către spațiu. ESA este o organizație interguvernamentală creată în 1975, cu misiunea de a dezvolta capacitățile spațiale europene și a se asigura că investiția în spațiu le oferă beneficii cetățenilor Europei și ai întregii lumi. Mai multe informații pe www.esa.int

„Telecommunications and Integrated Applications Directorate” (TIA) susține inovația și impulsionează competitivitatea industriei europene în piața spațială globală. Acest lucru presupune o gamă largă de activități, de la tehnologii, sistem spațiale și produse pentru dezvoltarea telecomunicațiilor până la aplicații terestre pentru servicii spațiale. De asemenea, dezvoltă colaborări cu un spectru larg de parteneri industriali, academici și instituționali. Pentru mai multe informații, vizitați https://artes.esa.int/

Arianespace folosește spațiul pentru a îmbunătăți viața pe Pământ, prin oferirea de servicii de lansare în orbită pentru toate tipurile de sateliți. A lansat peste 1.100 de sateliți din 1980 și până acum. Arianespace este responsabilă pentru operarea noii generații de rachete lansatoare Ariane 6 și Vega C, dezvoltate de ESA, respectiv ArianeGroup și Avio. Arianespace are sediul central în Evry, Paris, și platforma tehnică în Guiana Space Center în Guiana Franceză, plus alte birouri în Washington, D.C, Tokio și Singapore.

Arianespace este o subsidiară a ArianeGroup, care deține 74% din capital, restul fiind egal împărțit între 15 deținători de acțiuni.
www.arianespace.com

SES operează singura constelație multi-orbită de sateliți, oferind acoperire globală și performanță înaltă, inclusiv sistemul de latență joasă O3b, pe orbită medie. Prin utilizarea unui rețele extinse și inteligente, pregătită pentru soluții cloud, SES este capabilă să ofere soluții de conectivitate de înaltă calitate oriunde la sol, pe apă și în aer, și este partener de încredere al celor mai importante companii de telecomunicații din lume, operatori de telefonie mobilă, guverne, furnizori de conectivitate și servicii cloud, platforme video și deținători de conținut. Rețeaua video a SES transmite ~8.000 posturi și acoperă peste 366 milioane de gospodării, oferind servicii media administrate pentru conținut liniar și non-liniar. Compania este listată la bursele de la Paris și Luxembourg (Semn: SESG). Mai multe informații sunt disponibile la: www.ses.com.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL