×

Editorial -- Data și ora publicării: 26.10.2022 16:08:18

Conferința mass-media româno-germană cu tema „Combaterea dezinformării și a fake news” se desfășoară la 2 noiembrie 2022 în București



București (MEDIA EXPRES) / 26 oct 2022 / Ambasada Germaniei și Deutsche Wele organizează Conferința mass-media româno-germană cu tema „Combaterea dezinformării și a fake news”, la 2 noiembrie 2022, la Goethe Institut, potrivit invitației de participare remisă Media Expres.

La conferință sunt invitați reprezentanți ai mass-media din România și Germania pentru un schimb de idei și experiență, este dedicată în acest an temei „Combaterea dezinformării și a fake news” și va avea loc miercuri, 2 noiembrie, între orele 13.45-17.15, la sediul Goethe-Institut (Calea Dorobanți, 32, București).

Evenimentul se va desfășura în limbile germană și română cu traducerea simultană, iar la final va avea loc o recepție de networking oferită de Ambasada Germaniei.

Ziariștii care doresc să participe se pot înscrie până cel târziu 28 octombrie 2022 la Lorena Enea (pr-100@buka.diplo.de, Tel: 021-202 9856). Participarea online este de asemenea posibilă.

Conferința este împărțită în două paneluri, fiecare cu câte un keynote speech din partea germană și română. În continuarea acestora va avea loc o rundă de discuții cu participanții.

Program – miercuri, 2 noiembrie 2022

13:45 Sosirea și înregistrarea participanților
14:00 - 14:15: Întâmpinarea participanților de către directorul Goethe-Institut, Dr. Joachim Umlauf Deschiderea Conferinței mass-media româno-germane 2022 de către Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București

14:15 - 15:30: Panel 1: Cum pot contracara dezinformarea și fake news și cum pot raporta obiectiv despre crize?

Trăim într-o perioadă de crize multiple: Pandemia de Coronavirus, războiul rusesc de agresiune asupra Ucrainei, creșterea prețurilor la energie și a inflației. Oamenii sunt neliniștiți și, prin urmare, vulnerabili la fake news și la teorii ale conspirației. Acestea se răspândesc adesea rapid prin intermediul rețelelor sociale și grupurilor de chat. Ele sunt folosite în mod deliberat de unele state, grupuri sau partide populiste de dreapta pentru a stârni stări de teamă și a influența opinia publică în favoarea lor.

2 Cum pot eu, în calitate de jurnalist, să contribui, prin reportaje obiective, la pregătirea faptică a subiectelor și să iau măsuri împotriva răspândirii dezinformării? Cum pot mass-media să rămână independente și să se impună în fața influențelor politice (de ex, prin dependențe financiare), precum și în fața relatărilor neserioase? Sau doar clickbait-ul cu titluri de senzație contează în final pentru a genera „trafic”? Cum este posibil să convingi cititorii să citească mai mult decât titlul și introducerea, chiar și în cazul celor serioase?

Keynote speech al părții germane: Roman Goncharenko, redactor Deutsche Welle pentru Rusia, Ucraina și Europa de Est, originar din Ucraina; Alexandra Bidian, video – jurnalist, lucrează pentru Norddeutsche Rundfunk (NDR), printre altele

Keynote speech al părții române: Mircea Barbu, jurnalist independent, relatează din Ucraina și alte zone de criză Moderator: Emilia Șercan, Reporter PressOne

15:30 - 16:00 Pauză de cafea

16:00 - 17:15: Panel 2: Ce instrumente concrete am ca jurnalist pentru a identifica și contracara dezinformarea, fake news și teoriile conspirației? Avalanșa de știri (false) din rețelele de socializare a schimbat foarte mult și activitatea jurnaliștilor. Ce instrumente, programe, strategii putem folosi pentru a detecta sistematic fake news și cum le putem face față? Le ignorăm pentru a nu le răspândi mai departe sau folosim „debunking” și „factchecking”?

Keynote speech al părții germane: Medana Weident, redactor Deutsche Welle pentru România și Europa; Vitalie Călugăreanu, corespondent Deutsche Welle la Chișinău și jurnalist TV
Keynote speech al părții române: Codruța Simina, co-fondator Misreport.ro Moderator: Dana Scherle, redactor – șef Deutsche Welle pentru România

17:15: Recepție pentru participanții la conferință

Conferința mass-media româno-germană este organizată anul acesta pentru a opta oară de Ambasada Germaniei la București în colaborare cu Deutsche Welle.

Deutsche Welle (DW) este vocea media a Germaniei în lume. Bucurându-se de independenţă jurnalistică, prezintă evenimentele şi evoluţiile din Germania, Europa şi din întreaga lume – sigur, cuprinzător, diferenţiat şi fundamentat.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL