×

Comunicaţii -- Data și ora publicării: 15.09.2022 19:11:31

Statul speră să încaseze aproape 700 de milioane de euro din concesionarea spectrului suplimentar pentru comunicații mobile



București (MEDIA EXPRES) / 15 sept 2022 / ANCOM a anunțat la 15 septembrie condițiile pentru licitația de alocare a spectrului radio în benzile de frecvente de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz și tariful de utilizare a spectrului, aprobată în ședință de Guvern.

Valoarea cumulată a prețurilor de pornire pentru licitație, stabilite prin hotărârea Guvernului nr. 1139/2022, este de 693 de milioane de euro, pentru drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026 și vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepție fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani și 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă.

Taxa de licență va fi achitată esalonat, în primii ani de valabilitate a licențelor.

În cadrul licitației vor fi disponibili 555 MHz în cele patru benzi de frecvențe, operatorii urmând să acopere cu servicii de bandă largă minim 70% din populația țării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile existente, aeroporturile internaționale și căile ferate modernizate, precum și un număr de 480 de localități identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicații mobile.

“Licitatia de spectru va impulsiona conectivitatea in Romania prin cresterea cantitatii de spectru radio necesar pentru ca economia si societatea sa beneficieze de servicii de comunicatii electronice de banda larga, bazate pe noile tehnologii. Suntem acum pe ultima suta de metri pentru lansarea acestei licitatii, dupa, intr-adevar, o serie de evenimente care a dus la intarzierea organizarii acesteia. Cu o buna colaborare si un constant dialog intre institutiile statului, reprezentantii Guvernului, cetateni si industria de profil, am ajuns, sper eu, la un echilibru atat in privinta conditiilor de utilizare a spectrului scos la licitatie, cat si a taxei de licenta si a tarifului de utilizare a spectrului. Salut pe aceasta cale aprobarea in sedinta de Guvern a preturilor de pornire in licitatie, taxe care se vor constitui venit la bugetul de stat”, a declarat Vlad Stoica, presedintele ANCOM.

”O noua etapa de punere la dispozitia pietei comunicatiilor a unei cantitati importante de spectru radio va avea loc in cateva saptamani si va fi baza pentru inviorarea dinamicii sectorului. Speram ca operatorii sa isi cantareasca bine ofertele, caci spectrul e valoros, durata licentelor este mare, iar anii ce vor urma sunt provocatori din mai multe puncte de vedere. Noi, echipa ANCOM, am facut eforturi importante pentru a creste increderea operatorilor in perspectivele pe termen lung ale comunicatiilor mobile in Romania”, a declarat Bogdan IANA, vicepresedintele ANCOM.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care promoveaza interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurentei si inovatiei pe pietele comunicatiilor electronice si serviciilor postale, administrarea pro-competitiva a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotatie si resurse tehnice asociate), incurajarea investitiilor eficiente in retele si infrastructuri si promovarea conectivitatii ultrarapide.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL