×

Programe TV -- Data și ora publicării: 28.06.2022 13:56:24

Cazul Emilia Șercan - 7 organizații europene și internaționale, care apară libertatea presei, transmit o nouă scrisoare către autoritatile române



București (MEDIA EXPRES) / 28 iun 2022 / Organizațiile semnatare au publicat o nouă scrisoare deschisă adresată autorităților pentru a-și împărtăși "îngrijorarea profundă" cu privire la întârzierea investigațiilor privind publicarea fotografiilor furate ale jurnalistei Emilia Șercan și presupusa scurgere a unor elemente cheie ale anchetei în această infracțiune.

"Necesitatea imperioasă" a unor investigații independente a fost subliniată într-o primă scrisoare deschisă pe care organizațiile au trimis-o autorităților române în aprilie 2022, se arată în documentul citat.

"Deși se aplică principiul confidențialității anchetei, autoritățile de aplicare a legii par să fi eșuat – conform informațiilor disponibile – în a face progrese semnificative la patru luni după ce Emilia Șercan a devenit ținta hărțuirii și a unei campanii de defăimare prin publicarea fotografiilor sale private și prin presupusa scurgere de elemente cheie ale anchetei penale, amplificând expunerea pozelor sale private".

"Mai mult, nici răspunsul Ministerului Afacerilor Interne la scrisoarea deschisă menționată mai sus, nici răspunsul statului la alerta publicată pe platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliştilor, nu au abordat preocupările legitime ale organizaţiilor noastre cu privire la progresul anchetei privind scurgerea".

"Prin urmare, organizațiile noastre constată că autoritățile nu acordă acestei investigații un statut prioritar și nici nu îi alocă resurse suficiente. Garantarea unei investigații rapide și independente pare cu atât mai necesară și mai urgentă în lumina riscului de alterare a probelor și a inaccesibilității probelor, cauzate de întârziere."

"Acest lucru ar putea complica semnificativ desfășurarea corectă a investigației. Mai mult, informațiile nou adăugate la dosar indică o posibilă implicare a poliției în presupusa scurgere din investigația penală asupra infracțiunii, întrucât în mass-media a apărut o captură de ecran pe care Emilia Șercan o furnizase polițiștilor, alături de pozele sale private. Se pare că înainte de scurgere, doar poliția - pe lângă jurnalista însăși - a avut acces la această captură de ecran."

"Această ultimă ipoteză este susținută de un recent raport de expertiză independentă care concluzionează că orice supraveghere a dispozitivelor reclamantei Emilia Șercan este puțin probabilă."

"Este cu atât mai important să investigăm aceste infracțiuni cu cât vizează în mod specific o jurnalistă care a fost amenințată pentru anchetele ei privind practicarea plagiatului de către șefi ai celor mai înalte instituții ale statului, inclusiv instituții militare de învățământ."

"Este de maximă importanță ca ancheta atât cu privire la amenințările care au vizat-o pe Emilia Șercan, cât și cu privire la presupusa scurgere, a pozelor ei furate, din cadrul urmăririi penale, să se desfășoare în deplină independență și să ajungă la o rezolvare cu succes cât mai curând posibil.
După cum a afirmat vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, în răspunsul său la scrisoarea deschisă a deputaților din Parlamentul European cu privire la cazul Emilia Șercan, „Comisia solicită statelor membre să investigheze și să urmărească penal toate faptele penale comise împotriva jurnaliştilor, fie online, sau offline, într-o manieră imparțială, independentă, eficientă, transparentă și în timp util (...) și (să) utilizeze pe deplin legislația națională și europeană existentă, pentru a se asigura că drepturile fundamentale sunt protejate și că actul de justiție este îndeplinit rapid în cazuri individuale și pentru a preveni apariția unei culturi a impunității în ceea ce privește atacurile împotriva jurnaliștilor”.

"Într-adevăr, acțiunea rapidă și transparentă a autorităților în cazul Emiliei Șercan este în interesul îmbunătățirii stării libertății presei în România, care recent a scăzut ca urmare a unui număr tot mai mare de amenințăr, și a dus la clasarea de către RSF a țării pe locul 56
în Indexul mondial al libertății presei."

Scrisoarea este adresată către Premierul României, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode, procurorul general al României, Gabriela Scutea, procurorul general de pe lângă Curtea de Apel București, Ioan Viorel Cerbu, Avocatul Poporului, Renate Weber, Inspectorul General al Poliției Române, Chestor de poliție Benone-Marian Matei și este semnată de Reporteri fără Frontiere (RSF), ActiveWatch, Article 19 Europe
Federația Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) și Committee to Protect Journalists (CPJ).
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL