×

Cinema -- Data și ora publicării: 22.02.2022 13:41:00

Filmul independent "Experimentul Pitești" va avea avanpremiera la Teatrul Național București, pe 9 martie, "in memoriam Ion Caramitru"



București (MEDIA EXPRES) / 22 feb 2022 / Un film artistic independent despre Experimentul Pitești, început în anul 2011 de regizoarea Victoria Baltag (34 de ani), va putea fi vizionat în avanpremieră, în Sala Mare a TNB, pe 9 martie 2022, "in memoriam Ion Caramitru". Cu acest prilej, regizoarea va face și un apel de finanțare pentru evenimentele dedicate lansării și distribuției filmului.

Proiectul a fost finanțat exclusiv din fonduri private și din crowdfunding, întreaga echipă de filmare lucrând voluntar, inclusiv actorii Ion Caramitru, Axel Moustache, Rareş Lucaci şi Sergiu Moraru - aceștia fiind doar o parte dintre cei ce alcătuiesc distribuţia filmului.

În comunicatul semnat de Victoria Baltag se arată că, "încă este nevoie de sprijin financiar pentru a duce la bun sfârșit acest proiect atât de necesar". "Nevoile de finanțare sunt urgente, cu atât mai mult cu cât proiectul își propune să fie lansat cu un șir de evenimente: după avanpremieră vor urma o expoziție de fotografie, apoi una de pictură și o lansare de carte cu poveștile nespuse din perioada anilor sub comunism în Romania", a spus regizoarea.

Baltag dorește să strângă aproximativ 50.000 de euro pentru logistica aferentă tuturor evenimentelor, pentru costurile de servicii foto–video și pentru onorariile actorilor.

Filmul are o pagină de crowdfunding activă pe platforma gestionată de BCR, la adresa https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Experimentul-pitesti-film, care se adresează persoanelor fizice, la data publicării acestei știri fiind strânsă suma de 22.470 de lei din suma target de 261.267 de lei.

Potrivit regizoarei, lungmetrajul prezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoțională și fizică prin tortură realizat de regimul comunist – Experimentul Pitești.

"Proiectul este rezultatul a 10 ani de muncă benevolă și voluntară a peste 600 de oameni care acum trebuie remunerați", a mai afirmat Baltag.

Povestea filmului începe cu momente din viața socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a “fenomenului reeducării” în România (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor s-a realizat în urma unei documentări de arhivă amănunțite, care s-a desfășurat pe parcursul a peste trei ani.

Prima parte a filmărilor a avut loc la Iaşi - Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet - Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, Palatul Culturii, Catedrala Mitropolitană.

Alte filmări au avut loc în satul tradițional românesc Aroneanu, unde există două case autentice din 1944.

De asemenea, primul material a fost filmat la Fortul 13 Jilava, fiind folosit la prima campanie de colectare de fonduri pentru acest proiect (mai 2015).

Impresionat de subiectul și de miza artistică a filmului, precum și de cadrul independent de realizare, regretatul actor Ion Caramitru s-a alăturat echipei probono. Data de 9 martie, aleasă pentru avanpremieră, este data nașterii actorului Ion Caramitru (care a murit în 5 septembrie 2021, n.red. Media Expres).

„La 33 de ani de la căderea comunismului, numărul exact al victimelor Experimentului Pitești nu este nici până astăzi cunoscut. Cu un efort început acum 10 ani, ne-am propus să aducem în atenția publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic, cu o componentă puternică de documentare. Timp de 3 ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanți ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Experimentul Pitești nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortură fizică și emoțională. Experimentul Pitești trebuie să fie în manuale, pe ecrane, în muzee, pentru a ne asigura că istoria nu se repetă. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut până acum și au ales să doneze, pentru că să ajungă pe ecrane. De asemenea, le mulțumim și celor care vor să ne ofere în continuare un ajutor în cunoașterea istoriei și ororilor comunismului”, a declarat Victoria Baltag, regizoarea filmului și inițiatoarea proiectului "Experimentul Pitești – Filmul".
C (MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL