×

ONLINE VOD OTT -- Data și ora publicării: 28.10.2021 12:14:56

PREMIERĂ - „România: patru patrii”, pe canalul YouTube al Arhivei TVR, de Alexandru Solomon cu Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu



București (MEDIA EXPRES) / 28 oct 2021 / Filmul „România: patru patrii” în regia lui Alexandru Solomon, va fi disponibil exclusiv online timp de 24 de ore, începând cu ora 11:00, pe canalul de YouTube al Arhivei TVR, potrivit unui comunicat difuzat de televiziunea publică.

Documentarul prezintă România, aşa cum este ea văzută de Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu.

Protagoniștii documentarului semnat de Alexandru Solomon, „România: patru patrii” sunt patru scriitori din patru generații diferite, care descriu o singură ţară. Filmul relatează experiențele lor de viață și desenează astfel un cvadruplu portret al României: tânără în raport cu altele, dezamăgită de imaginea sa de peste hotare, deprimată sau exaltată de istoria sa recentă, mereu iritată de poziţia ei periferică în Europa. Şi totuşi plină de umor.

Pentru Norman Manea, România înseamnă şi experiența exilului: deportat în Transnistria la 5 ani, s-a strămutat la New York la vârsta de 50 de ani. Și-a luat însă cu el limba română – „cum îşi duce melcul cochilia”.

După 13 ani de gazetărie politică și acțiune civică, Gabriela Adameșteanu s-a întors la literatură și continuă să descrie „diminețile pierdute” ale României.

Pentru Mircea Cărtărescu „să fii român înseamnă să fii păstor al ruinelor”.

Cel mai tânăr dintre cei patru, Florin Lăzărescu, se împarte între organizarea unui festival literar, fotografie şi scris. În urmă cu douăzeci de ani, un prieten i-a prezis că „România va fi o țară civilizată când vei vedea pe stradă mașini decapotabile. Cu toate acestea – observă Lăzărescu – decapotabilele au apărut, dar civilizația se lasă aşteptată˝.

În acest fel, patru geografii subiective se suprapun și alcătuiesc o hartă complexă și surprinzătoare a unei ţări care încă își mai caută locul în lume.

„România: patru patrii“ face parte din colecţia de filme „Europa scriitorilor” produsă de prestigiosul canal Arte. Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea ţări și vorbesc astfel despre criza europeană, despre literatură şi despre identități naționale. Țările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franţa și România.

Regia este semnată de Alexandru Solomon, imaginea de Marius Beșu şi Rudolf Costin, sunetul de Marin Cazacu, iar montajul aparţine Sophiei Reiterţ. Producători sunt Serge Lalou, Ada Solomon şi Alexandru Solomon.

Filmul va putea fi vizionat online, gratuit, 24 de ore începând din 31 octombrie ora 11:00 până pe 1 noiembrie ora 11:00 şi se adresează tuturor iubitorilor de frumos.

Această iniţiativă a Televiziunii Române, difuzată pe canalul YouTube al Arhivei TVR aduce, pe parcursul anului 2021, publicului de pe internet, coproducţii dedicate marilor personalităţi culturale şi ale sportului românesc, documentare despre momente importante din punct de vedere istoric şi social. Televiziunea Publică, în calitatea sa de coproducător este singura instituţie media din România care sprijină sectorul independent din industria autohtonă de film şi teatru.

„România: patru patrii” este o producţie Les Films d’Ici 2, ARTE France, Hi Film Productions în coproducţie cu TVR – Societatea Română de Televiziune, cu sprijinul Centre National de la Cinématographie et de l’image animée (Franţa) şi cu sprijinul financiar Dr. Oetker, METRO Cash&Carry România, COVALACT, FIAT prin Auto Italia, Savana, BILKA, Farmaciile DONA.

Parteneri media: Radio România, LiterNet, Muzeul Naţional al Literaturii Române.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL