×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 26.08.2021 15:18:36

CNA a amendat cu 10.000 de lei televiziunea locală Vaslui TV pentru apologia Mareșalului Antonescu



București (MEDIA EXPRES) / 26 aug 2021 / Consiliul Național al Audiovizualului a amendat la 26 august Vaslui TV cu 10.000 de lei Vaslui TV ( deținut de Tasandsil S.R.L.), pentru că a difuzat un material audiovizual referitor la slujba de comemorare a mareșalului Antonescu, încălcând art. 48 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, care interzice apologia regimurilor totalitare.

Comunicatul sec al CNA citează articolul de lege: „sunt interzise în programele audiovizuale prezentarea apologetică a regimurilor totalitare, nazist şi comunist, a autorilor crimelor şi abuzurilor acestor regimuri, precum şi denigrarea victimelor acestora”.

Raportul de monitorizare a fost întocmit pentru perioada 01-03.06.2021, când a fost difuzat reportajul.

Inițial Mircea Toma, membru CNA, a propus somație dar legea audiovizualului prevede pentru încălcarea art. 48 direct amendă, minimul fiind de 10.000 de lei.

Amenda nu a fost votată de Monica Gubernat dar a fost votată de restul de șapte membri prezenți la ședință. Deși televiziunea a prezentat evenimentul pe un ton neutru, membrii CNA care au susținut amenda au reproșat durata foarte mare a emisiunii de peste 20 de minute și reporducerea fără nicio sancțiune a discursurilor unor personalități locale la o slujbă dintr-o biserică în memoria Mareșalului prezentat ca un model pentru tineri și martir, fiind omorât prin împușcare de comuniști în 1946, fără ca vorbitorii să amintească de dictatura militară, progromul de la Iași și lagărele de concentrare din Transnistria în care au fost închiși și executați evrei de către România, sub conducerea Mareșalului Antonescu.

Monica Gubernat a susținut că amenda este prea mare pentru o televiziune locală și că legea permite CNA să țină cont de istoric și de audiență când dozează greutatea sancțiunii, putând fi votată o somație în loc de amendă în acest caz.

Televiziunea a fost reprezentată în ședința CNA de către administratorul firmei, Adrian Trifu, conectat prin aplicația Zoom.

În aceeași ședință CNA a somat public Gold FM din București (deținut de Angus Resources S.R.L.) pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Ce-i în Gușă și-n căpușă”, ediția din 10.06.2021. CNA notează în comunicatul de presă difuzat după încheierea ședinței din 26 august că, „în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

Cozmin Gușă l-a avut ca invitat pe Adrian Severin dar moderatorul este cel care a spus că în Statele Unite nu mai este nici democrație și nici libertate de exprimare și că SUA este condusă de o oligarhie aflată la putere care este mai groaznică decât autocrațiile din Rusia și China.

Mircea Toma a spus că emisiunea este profund dezechilibrată și conține dezinformări - „alegerile din SUA au fost falsificate, lucru infirmat de procesele care au avut loc în SUA”. Toma a propus somația pentru dezechilibrul moderatorului pe art. 66 din Cod dar la obiecțiile departamentului juridic a intervenit Dorina Rusu care a propus art. 64 a și b.

Somația a fost adoptată cu un vot împotrivă, Monica Gubernat. Aceasta a spus că tema alegerilor în SUA este un subiect care nu este încă închis. „Ne aliniem unei poziții și amendăm tot ce este împotriva acelei poziții pe care o considerăm noi ca fiind cea corectă, or nu acesta este rolul CNA-ului”, a spus Gubernat.

Toma și-a justificat propunerea prin dezechilibru, „cei doi participanți care sunt doi invitați susțin același lucru, autocrația care se instalează în Statele Unite. Nu discut dacă este sau nu”.

„Este la nivel de opinie, dl. Toma”, a replicat Gubernat.

„Exact, a conchis Toma, aici scrie că trebuie să prezinți diversitatea opiniilor, într-o emisiune moderată.”

Ședința a fost condusă de Cristina Pocora cu participarea a 8 membri CNA.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL