×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 09.07.2021 07:38:10

Noi spoturi cu decizii de intrare în legalitate: Calmocalm, Jumbo, Acneminum



București (MEDIA EXPRES) / 9 iul 2021 / În ședința publică din 8 iulie 2021, Consiliul Național al Audiovizualului a continuat analiza spoturilor TV de publicitate votând decizii de intrare în legalitate pentru Calmocalm, Jumbo și Acneminum.

Calmocalm, consideră CNA, a fost difuzat fără a fi respectate dispoziţiile art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: (…) c) să nu prejudicieze demnitatea umană” (perioada monitorizată 15-21.03.2021);

Jumbo a fost difuzat cu încălcarea dispozițiilor art. 29 alin. (1) lit. e) din Legea audiovizualului [„Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: (…) e) să nu aducă ofensă convingerilor religioase sau politice ale telespectatorilor şi radioascultătorilor”] (perioada monitorizată 05-18.04.2021);

Acneminum a fost transmis cu încălcarea prevederilor art. 120 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora: „Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi”, (perioada monitorizată 08-14.03.2021).

În aceeași ședință, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate cu privire la duratele orare ale inserțiilor de publicitate. Au fost monitorizate, în perioada ianuarie – aprilie 2021, în intervalul orar 18.00 – 23.00, 11 televiziuni centrale (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus, România TV și TVR 1).

Constatând încălcarea art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul a decis să sancționeze B1 TV cu somație publică [„Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”].

De asemenea, ca urmare a analizării solicitărilor de eliberare a avizelor de retransmisie, Consiliul a decis să sancționeze cu somație publică societatea RCS & RDS S.A., deoarece în mai multe localități a încălcat dispozițiile art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002. La stabilirea sancțiunii s-a reținut și nerespectarea art. 82 alin (2) din aceeași Lege.

Ședința a fost condusă de Ancuța Pocora.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL