×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 11.09.2020 13:40:46

CNA-AMENZI-SELLY / CNA a amendat România TV pentru știri false despre vloggerul Selly care s-a răzbunat cu un fake-news intenționat prezentat ca știre de televiziuni



București (MEDIA EXPRES) / 11 sep 2020 / CNA a amendat Realitatea Plus și România TV cu 10.000 de lei și, respectiv 7.500 de lei și 5.000 de lei în două situații diferite pentru cea de-a doua televiziune, în ședința online din 1o septembrie.

Amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea Plus a fost votată pentru încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 , precum și pe cele ale art. 40 alin. (1), (2), (4), (5) și ale art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual în emisiunea „Jocuri de Putere”, ediția din 10.08.2020.

Ameda de 7.500 de lei pentru România TV a venit în urma =autosesizării unui membru CNA (Dorina Rusu) și a reclamațiilor primite, ca urmare a unor știri difuzate din 19 și 20 august 2020 de către Antena 3, B1 TV, Digi 24, Prima TV, Pro TV și România TV, referitoare la un accident rutier în care ar fi fost implicat vloggerul Selly, informație care s-a dovedit a fi o farsă pusă la cale de vlogger, care a declarat că a vrut să demonstreze cât de ușor pot fi propagate fake-news-urile.

CNA a amendat cu 7.500 de lei doar România TV, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) și ale art. 65 lit. a), b), c). La stabilirea sancțiunii, CMA a reținut și o serie de emisiuni de știri și dezbateri difuzate în zilele atât înainte cât și după "farsă", la 1, 15, 29 și 30 august 2020, cu titluri afișate pe ecran precumȘ „Urlete în casa lui Selly. Picioare în gură”; „Prezentator tv împușcat de milionarul Selly”.

Celelalte televiziuni care au difuzat farsa lui Shelly ca știre au fost doar somate pentru că nu au corectat informația odată ce au avut dovada că accidentul a fost trucat: Antena 3, B1 TV, Digi 24 și Prima TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b). În cazul B1 TV, Digi 24 și Prima TV CNA a reținut și încălcarea prevederilor art. 64 alin. (2).

CNA a amendat cu 5.000 de lei România TV pentru încălcări ale prevederilor Codului audiovizualului în emisiuni de știri și dezbateri difuzate în perioada 01 – 15.08.2020. Postul a difuzat în data de 01.08.2020 știrea având ca titluri „Înmormântarea unui mare duhovnic al românilor; Furtună în plină caniculă la înmormântare; Fenomene uluitoare la înmormântarea părintelui Papacioc”, menționându-se pe ecran „Direct”, fără a se preciza data înregistrării materialului (iulie, 2011). În data de 02.08.2020, știrea „Bătăi pe străzile din Berlin” a fost transmisă ca „Braking News” cu marcajul „Direct” (protestul având loc în 01.08.2020). Consiliul a reținut, de asemenea, titlul „Urmează: Andreea Esca demascată de interlopi” și modul în care a fost prezentată știrea „Scandal pe restricții COVID. Descinderea Poliției” din 15.08.2020. La difuzarea acestora, postul nu a respectat prevederile art. 65 alin. (1) lit. a), b), c), e). Totodată, în cadrul emisiunii „Știrile România TV” din 02.08.2020, prezentată de Cristina Șincai, a fost difuzat un material înregistrat cu Serghei Mizil fără a ține cont de dispozițiile art. 15 alin. (1), iar în emisiunea „Punctul culminant” din 11.08.2020 nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (2) din Codul audiovizualului.

Prevederile legislației audiovizualului care au fost menționate în deciziile CNA:

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002

Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 15 - (1) Este interzisă difuzarea în intervalul orar 6,00 - 20,00 de programe audiovizuale de studio sau realizate în direct în care se fumează, se consumă băuturi alcoolice ori se prezintă acte de comportament vulgar, trivial, obscen.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…)

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

(2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare;

Art. 65 - În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor; b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală; c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment (…) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării; dacă imaginile provin de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării;

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL