×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 03.09.2020 22:03:15

CNA-SANCTIUNI / CNA a amendat Lidas Prod cu 30.000 de lei, România TV cu 10.000 de lei și a interzis difuzarea reclamei „ProFecund” pentru fertilitatea cuplurilor



București (MEDIA EXPRES) / 3 sep 2020/ Consiliul Național al Audiovizualului a amendat Lidas Prod cu 30.000 de lei pentru transmisia de programe fără avize și lipsa din grilă a televiziunilor cu avize, România TV cu 10.000 de lei pentru mai multe abateri la știri și a interzis difuzarea reclamei „ProFecund” care promite fertilitatea cuplurilor, în ședința publică din 3 septembrie 2020.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, constatând încălcarea prevederilor art. 74 alin. (3) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, membrii Consiliului au decis să sancţioneze cu amendă de 30.000 de lei societatea Lidas Prod SRL pentru localităţile Văcăreni, Peceneaga, Zebil (Tulcea), Ghizdaru, Chiriacu, Stăneşti şi Gostinu (Giurgiu), în baza art. 74 alin. (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Discuția asupra acestui caz a fost destul de aprinsă, Radu Herjeu, membru CNA propunând inițial retragerea avizelor pentru această companie cu care autoritatea a avut și în trecut numeroase încercări de a o face să respecte legislație. „Degeaba le ridicăm avizele pentru că vor transmite apoi fără aviz, amenzile nu și le plătesc, zic că sunt singurul operator din localitate și reiau transmisia”, au fost de acord membrii CNA.

La amenda de 10.000 de lei pentru România TV, CNA a reținut încălcarea legii la știrile având ca titluri „Infectări în showbizz, vedete care stau cu sufletul la gură; Ultima oră: Încă două vedete confirmate cu coronavirus; Surse: Cosmin Selesi și Adriana Trandafir, infectați cu Coronavirus”, din cadrul emisiunilor „Breaking news” de la ora 17.00, „Știrile România TV” de la ora 18.00 din 18 iunie 2020 şi, respectiv, „Candidat la primăria Constanța, acuzat de legături cu MAFIA; Nicoleta Ploscaru, filmată la petrecerea unui temut interlop”, din ediţiile din 21 august 2020 ale emisiunii informative „Știrile România TV”. Potrivit comunicatului CNA difuzat după ședință, televiziunea a încălcat dispoziţiile art. 3 alin (2) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 şi prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Pentru emisiunea „Știrile România TV” din 21 august 2020 CNA a reținut şi nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (3) din Cod.

De asemenea, constatând încălcări ale dispozițiilor art. 120 alin. (1) și (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privinţa spoturilor difuzate la TV pentru promovarea produsului „ProFecund”, care promite că tratează infertilitatea cuplurilor. Raportul de monitorizare care a stat la baza deciziei a inclus patru variante difuzate de posturile de televiziune în perioada 27 iulie – 02 august 2020.

CNA a mai somat public Realitatea Plus, deoarece în cadrul emisiunilor „Prime Time News” şi „Plus Matinal” din 11 şi 12 august 2020 a difuzat o știre însoțită de un reportaj, realizat în comuna Orbeasca de Sus - județul Teleorman, fără să respecte art. 139 din Codul audiovizualului.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică următoarelor societăţi:
- Publis Dorna Style SRL pentru postul Vocea Bucovinei (Câmpulung Moldovenesc) şi Radio Dorna SRL pentru Radio Dorna (Vatra Dornei) deoarece nu au respectat dispoziţiile art. 2 şi nici pe cele ale art. 2ˆ1 din Decizia nr. 412/2007 privind obligaţiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio şi de televiziune;
- Real VBS Media SRL pentru postul Mesagerul FM (Bacău) pentru emisiunea „Politica în Bacău” difuzată în data de 23.07.2020 şi societăţii Date Advertising SRL pentru postul Olt TV (Slatina) pentru emisiunea „De la stânga la dreapta” din 04.08.2020. Radiodifuzorii nu au respectat dispoziţiile art. 139 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual conform cărora: „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

Prezentăm în continuare prevederile legale invocate de CNA în sancțiunile de mai sus:

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 – (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 40 (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 120 (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi. (2) În publicitatea şi teleshoppingul la suplimente alimentare, informaţiile de prezentare a produselor pot conţine exclusiv datele din eticheta, cutia, flaconul şi/sau prospectul produsului, care au fost, după caz, avizate de către institutele naţionale de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătăţii sau notificate de către Institutul de Bioresurse Alimentare, precum şi menţiunile nutriţionale şi de sănătate aprobate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.924/2006.

DECIZIE nr. 412 din 10 mai 2007 privind obligaţiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio şi de televiziune
Art. 2 Radiodifuzorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului, la cerere, înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio solicitate, într-un format digital uzual, cum ar fi: video -.avi, .wmv, .mp4, .asf/rezoluţie minimă 360p şi audio -.wma, .mp3/calitate minimă 64 kbps, după caz, astfel: a) pe suport CD/DVD/HDD extern, memory stick USB; b) prin transfer pe Internet, cu accesarea unui server FTP pus la dispoziţie de radiodifuzor.

Art. 2^1(1) Termenul de transmitere a înregistrărilor programelor de televiziune şi/sau de radio este de maximum 5 zile calendaristice de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului. (2) În situaţia în care înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio sunt necesare pentru soluţionarea unei solicitări a dreptului la replică sau rectificare, termenul de transmitere este de maximum 48 de ore de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL