×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 27.08.2020 13:23:31

RADIO-TV-CAMPANIE / Neclarități și probleme de reglementare nerezolvate cu o zi înainte de campania electorală la radio și TV



București (MEDIA EXPRES) / 27 iun 2020 / Plata campaniei electorale și asigurarea echilibrului în campania electorală la radio și tv ridică probleme încă nerezolvate, cu doar o zi înaintea campaniei electorale pentru alegerile locale, potrivit unei dezbateri organizată online de CNA la 27 august, cu participarea reprezentanților partidelor și ai televiziunilor și radiourilor naționale și locale.

Una dintre principalele probleme este neconcordanța dintre legea electorală care spune că accesul la radio și tv este gratuit pentru competitorii electorali, în vreme ce normele de campanie emise de Autoritatea Electorală Centrală pentru partidele politice prevede că acestea pot folosi fonduri într-un plafon de maximum 40% pentru plata difuzării și producției de materiale video și audio pentru televiziune și radio.

„Legea electorală, organică, trebuie respectată”, a fost de părere Monica Gubernat, președinta CNA, trăgând astfel concluzia că partidele politice nu pot face niciun fel de plăți către radio și tv la campania pentru locale.

O reprezentantă a unui partid din zona Moldovei a relatat în cadrul discuțiilor că două televiziuni locale și / sau regionale le-au solicitat deja bani pentru producția dezbaterilor electorale, condiționând accesul în funcție de suma de bani ce va fi plătită.

"Am notificat Guvernul României să emită o Ordonanță de Urgență care să permită plata campaniei electorale la radio și TV dar din păcate această ordonanță nu a apărut pentru aceste alegeri. La alegerile locale anterioare s-a putut", a observat Monica Gubernat.

Reprezentanții CNA i-au indicat acesteia prevederile legale, dar nu au oferit o procedură explicită de reacție a radiodifuzorilor în cazul unui posibil refuz a difuzării materialelor electorale în urma condiționării financiare.

Aproape toți radiodifuzorii care au luat cuvântul au semnalat imposibilitatea asigurării echilibrului în campania electorală având în vedere că nu toate partidele angrenate în campanie au solicitat timpi de antenă până la termenul limită prevăzut de lege.

Alte observații din partea serviciilor publice de radio și TV de data aceasta au ridicat problema unor competitori electorali care au contracte de moderare sau sunt invitați la emisiuni realizate înaintea campaniei, întrebând dacă acestea mai pot fi difuzate.

Intervenția membrilor CNA sau a reprezentantului direcției de reglementări din CNA, Constantin Dincă, nu au făcut decât să relateze (critic) prevederile legale, fără să ofere soluții clare, argumentul principal fiind că nicio decizie nu poate „adăuga la lege”.

Discuția s-a închis fără sinteza unor concluzii finale, iar membrii CNA nu au propus și nu au votat nicio decizie.

Campania electorală la radio și TV pentru alegerile locale începe la 28 august iar ziua votului este programată pentru 27 septembrie 2020.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL