×

Editorial -- Data și ora publicării: 24.03.2020 15:48:27

EDITORIAL (conține UPDATE publicat la 31 martie 2020) / Consolidare în cablu - abonații sunt din nou tranzacționați ca mijloace fixe



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 24 mar 2020 / Pe la începutul lunii martie abonații la televiziune prin cablu și internet din Oltenița și alte localități din județul Călărași au început să primească mesaje prin SMS că pot să plătească factura online pe digiromania.ro.

Încă nu era așa clar pe atunci dar, între timp, criza pandemiei s-a acutizat și invitația mi s-a părut că face sens, pentru a elimina cozile de la casierii, servește recomandării de izolare socială etc. Doar că abonații care primeau mesaje dețineau contracte cu Expertnet SRL, operatorul de cablu din Oltenița. Ce treabă are Digi cu abonații din Oltenița, una dintre ultimele redute neacaparate de unul dintre cei trei mari operatori de cablu?

Prietenii mei din copilărie care încă mai locuiesc acolo mi-au spus că operatorul local, deținut de Florin Țugui, “s-a vândut la RCS & RDS pentru trei milioane de euro". "Fugi dom'le de-aici!" Îl sun pe taică-miu. "Ai primit notificare de la cablu că s-a schimbat proprietarul rețelei?" Nu. Îl sun pe Țugui. Nu răspunde. Îi trimit un Whatsapp. Îl vede, dar niciun răspuns. Trimit un e-mail la RCS la comunicare. Niciun răspuns.

Între timp, pandemia crește, știrile pe acest subiect țin pagina întâi în ce-presă-o-mai-fi-rămas și burtierele în audiovizual. Am uitat de subiect. Trece o săptămână, poate chiar mai mult.

Luni însă, pe 23 martie, în noua situație cu declararea stării de urgență, am vorbit cu părinții mei ca să îi conving să îi ajut să plătească utilitățile, cablul, gazele, gunoiul, totul pe internet. Hop! și taică-miu, de data aceasta, că a primit sms de la digiromania.ro să plătească cablul online. Dar cum el e anti-internet, îmi zice că se va duce în continuare să plătească la casierie. Și celelalte, la Pay Point, la unul din mall-urile din oraș.

O cer pe maică-mea la telefon și o conving să-mi dea numărul de contract cu Expertnet, datele personale, adresa le știam. Îi fac lui taică-miu repede un cont de mail pe Google și cu el intru pe digiromania.ro și creez un nou cont cu toate cele: CNP-ul lui taică-miu, nr. de contract (de la Expertnet!) scriu acolo tot ce-mi cere site-ul ca să fie bine. Și, Bam! Primesc linkul de activare pe e-mail.

Confirm, deschid pagina de client Digi pe numele lui taică-miu, cu adresa din Oltenița (pe care nu eu am completat-o!), factura deja emisă de Digi (dar netrimisă prin poștă!) și cu termenul de plată la sfârșitul lunii.

Îl sun pe taică-miu și îl întreb dacă știa de asta.

"Nu".

"Bine, zic, lasă că ți-o plătesc eu cu cardul ca să nu mai ieși pe molima asta din casă."

"Dacă tot ai făcut asta, zi-le și că se vede prost, cu întreruperi, pică B1 TV și câte un minut dar și Kanal D, și altele. Poate vine cineva și repară."

"N-auzi dom'le că ar fi bine să nu deschideți la nimeni, dar să vă mai șit intre în casă! E virus!"

Mă rog.

Site-ul expertnet.ro era activ la începutul lunii martie, dar acum este ca și când ar fi fost ras de pe fața pământului. Eroare DNS. Nu mai există.

Într-un final, vorbesc la telefon cu comunicarea Digi România, ne cunoaștem de mult, își cere iertare cu pandemia e o nebunie de nedescris, dar îmi explică faptul că este o rețea mică și nu este o modificare semnificativă a numărului de abonați și ei nu comunică pe acest subiect, al preluării rețelelor mici.

"Bine zic, dar cu abonații? De ce nu știu că au un nou operator? Primesc direct sms-uri pe telefon, este posibil ca mulți să le fi și șters ca taică-miu, ei având contract cu Expertnet."

"Probabil că au fost notificați pe canalul propriu, nu știu exact ce au făcut colegii, că nu eu mă ocup. Dar noi nu notificăm operatorii mici, așa cum am notificat AKTA / DCS, având în vedere că suntem companie listată la bursă și acolo impactul pe piață poate fi seminficativ. Chiar și așa, încă nu am primit niciun semnal de la Consiliul Concurenței." (RCS a anunțat că vrea să cumpere AKTA / DCS la începutul lunii decembrie 2019.)

În fine, nu sunt alte comentarii. Ne urăm reciproc sănătate și să avem grijă cu virusul. Închid.

Mă uit pe site-ul ANCOM și, surpriză! Sau nu prea... Expertnet SRL nu mai are aviz de comunicații electronice din 3 martie 2020.

Compania există în continuare, nu poți să închizi așa repede o firmă, nici să vrei. Dar nu mai are voie să dea internet și televiziuni și telefonie. Încă mi-este neclar cum au făcut, au cumpărat doar activele – rețeaua – și abonații? De ce nu au notificat abonații că acum este Digi, nu mai este Expertnet?

Oltenițenii care-i cunosc pe angajații de la Expertnet care veneau la deranjamente mi-au zis că acum umblă cu mașini Digi prin oraș. A angajat compania din București și oamenii care se ocupau de rețelele Expertnet din Oltenița?

Vorbesc și cu alți cunoscuți din industria de cablu. Vânzarea rețelei din Oltenița nu e singura, mai sunt și altele. E o tactică a RCS, vine peste cabliștii mici și de frica migrației abonaților către o ofertă cu mai multe televiziuni și cei mai înfocați adversari ai celei mai mari companii de cablu din România cedează și vând. În acest caz: cu un euro pe abonatul la TV și 1,5 euro pentru abonatul la internet, zice cineva din industrie care a dorit să-și păstreze anonimatul. Expertnet avea și telefonie fixă, dar foarte puțini.

Mă uit pe datele demografice în județul Călărași, scot din ecuație municipiul reședință de județ unde RCS și UPC își împart deja de ceva vreme piața. Rămân aproximativ 20.000 de gosopodării dintre care cea mai mare parte, probabil 15.000 de gospodării erau sub acoperirea Expertnet. Dacă nu chiar mai multe. Că nimeni nu spune exact, raportările numărului de abonați sunt de obicei mult mai mici, țipă toată lumea care vrea să taxeze industria de cablu. Cu cifrele în minte, hai că nu o fi trei milioane, deși cred gura lumii când e vorba de de-astea, dar peste 2 milioane de euro tot sunt. Nu că le plâng de milă că ar fi fost săraci, Expertnet a avut în 2018 o cifră de afaceri de 9,2 milioane de lei și un profit de 2,8 milioane. Dar dacă tot suntem o piață capitalistă, nu ar fi frumos să știm și noi?

Încă mai stau și mă gândesc așa, cu virusul ăsta blestemat suflându-ne la toți în ceafă, dacă să public o știre bombă, RCS a cumpărat Expertnet cu trei milioane de euro. Sau să îmi văd de treabă. Îmi este teamă că vacarmul pandemiei Covid-19 o să acopere mărunta mea descoperire. Nu vor citi nici măcar cei câteva mii de abonați la cablu din județul Călărași care au fost vânduți cu turma. Nu că nu ar fi cea mai bună, cea mai ieftină, cea mai modernă și cea mai performantă, rețeaua Digi. Doar zic.

/ 31 mar 2020 / UPDATE - Mai mulți abonați Expertnet au primit în ultima săptămână din martie odată cu facturile emise de DIGI / RCS & RDS pentru luna martie 2020 și notificarea cu privire la cumpărarea de la 1 martie a companiei din Oltenița și, pe lângă noile facilități oferite legate de plata online, opțiunea de a se putea retrage din contract în cazul în care acest lucru este dorit, indiferent de motive. Plicurile aveau data prezentării la poștă de luni, 23 martie, cu o zi înainte de publicarea acestui articol.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL