×

ONG -- Data și ora publicării: 13.06.2019 16:16:09

ACTIVE WATCH-CNA-HATE SPEECH-CRITICI / Active Watch critică CNA în raportul anual despre discursul instigator la ură pentru favorizarea uneia din părți la referendumul pentru familie din 2018



București (MEDIA EXPRES) / 13 iun 2019 / CNA nu justifică suficient de clar motivele pentru care aplică sancțiunile, prin urmare impactul educativ al acestora este redus semnificativ și CNA nu doar că a fost practic absent pe durata referendumului de modificare a Constituției, însă, prin deciziile luate cu privire la reflectarea acestuia în presă, i-a favorizat clar pe cei care urmăreau ca referendumul să fie validat, potrivit "Raportului anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură în România - 2018", publicat de ActiveWatch la 13 iunie.

Referitor la activitatea Consiliului Național al Audiovizualului în raport se mai arată că CNA a aplicat, în 2018, un număr mic de sancțiuni, însă cu o valoare totală mult mai mare decât a celor aplicate de CNCD și sancțiunile aplicate de CNA vizează, de multe ori, pachete de încălcări ale legislației audiovizuale, prin urmare nu este clar ce proporție din fiecare amendă poate fi direct atribuită discursurilor de ură.

Raportul și-a propus să treacă în revistă principalele tendințe în materie de „hate speech” și de combatere a acestuia care s-au manifestat pe durata anului 2018.

La evenimentul de lansare găzduit de Spațiul Public European au participat Peter Eckstein-Kovacs, propunerea opoziției și a societății civile pentru funcția de Avocat al Poporului, Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Răsvan Popescu, membru în Consiliul Național al Audiovizualului.

Răsvan Popescu a prezentat la lansarea raportului o serie de mecanisme din activitatea CNA care explică o parte din observațiile din Raport, a corectat numărul de sancțiuni și suma totală a amenzilor pe această tematică, spunând că Raportul a omis o amendă la B1TV, iar despre implicarea de partea uneia dintre taberele de la referendumul pentru familie din 2018 a spus că în ultima vreme referendumurile din România nu mai sunt cu da și nu, ci cu da, nu și o a treia categorie care nu doresc validarea referendumului prin încurajarea neparticipării. Acesta a fost și cazul referendumului pentru familie, CNA fiind în imposibilitatea să echilibreze prin deciziile sale tabăra susținătorilor cu celelalte două.

Raportul poate fi citit online la adresa: https://activewatch.ro/Assets/Upload/files/Raport_ActiveWatch_Hate_Speech_2018.pdf

În seara zilei de 13 iunie, începând cu ora 20:00, la teatrul Țăndărică este programată Gala Hate Awards, un „spectacol de promovare a premianților și repetenților discursului responsabil care s-au remarcat în raport”. Evenimentul este închis de spectacolul „Povestiri din curtea școlii 2.0”, al trupei Playhood.

REZUMATUL RAPORTULUI:
Manifestări ale intoleranței în spațiul public
·      Maghiarii și minoritățile sexuale au fost ținta predilectă a discursurilor intolerante și instigatoare la ură.
·      Discursul instigator la ură de factură violentă tinde să fie utilizat mai degrabă de comunicatori activi la nivel local, nu național.
·      Au fost numeroase cazurile politicienilor care au folosit expresii ofensatoare, cel mai probabil fără să realizeze acest lucru.
·      Există în continuare manifestări extreme ale antisemitismului.
·      Discursul islamofob și anti-refugiați s-a diminuat odată ce presa și-a pierdut interesul față de criza refugiaților, însă nu a dispărut cu totul.
 
Manifestări în spațiul public care încurajează diversitatea
·      Manifestațiile publice care încurajează diversitatea atrag în continuare un număr din ce în ce mai marede persoane prin comparație cu evenimentele care promovează intoleranța.
·      Cultura joacă un rol important în promovarea diversității și în expunerea și conștientizarea intoleranței din societate.
·      În contextul referendumului de modificare a definiției familiei, un număr impresionant de figuri publice și-au arătat sprijinul pentru comunitatea LGBTQ.
 
Activitatea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
·      Dintre toate instituțiile românești cu abilități în sancționarea discursului instigator la ură, CNCD a soluționat cele mai multe plângeri.
·      În 2018, CNCD a îmbunătățit cu aproape o săptămână durata medie de soluționare a plângerilor, iar valoarea totală a amenzilor a crescut semnificativ.
·      Jurnaliștii sunt categoria de comunicatori față de care CNCD arată cea mai puțină clemență.
·      Deși spre finalul anului activitatea CNCD a început să se redreseze, prima jumătate a lui 2018 a fost marcată de colapsul Consiliului în fața presiunilor politice la care era (și, posibil încă este) supus. Aceste presiuni sunt de natură să compromită însăși principiile care guvernează activitatea CNCD.
·      CNCD continuă să confunde insulta cu discriminarea, în baza unei interpretări ad literam a articolului care vizează protejarea demnității umane.

Activitatea Consiliului Național al Audiovizualului
·      CNA a aplicat, în 2018, un număr mic de sancțiuni, însă cu o valoare totală mult mai mare decât a celor aplicate de CNCD.
·      Sancțiunile aplicate de CNA vizează, de multe ori, pachete de încălcări ale legislației audiovizuale, prin urmare nu este clar ce proporție din fiecare amendă poate fi direct atribuită discursurilor de ură.
·      CNA nu justifică suficient de clar motivele pentru care aplică sancțiunile, prin urmare impactul educativ al acestora este redus semnificativ.
·      CNA nu doar că a fost practic absent pe durata referendumului de modificare a Constituției, însă, prin deciziile luate cu privire la reflectarea acestuia în presă, i-a favorizat clar pe cei care urmăreau ca referendumul să fie validat.

Activitatea parchetelor și instanțelor
·      Datele oferite de Ministerul Public arată că, la nivelul parchetelor, lipsa de fermitate în ceea ce privește soluționarea cauzelor încadrate la articolul 369 Cod Penal și în prevederile  OUG nr. 31/2002 se păstrează.
·      Evoluția numărului de cauze încadrate la articolul 369 Cod Penal trimise în judecată: 2014 - 0 cauze; 2015 - 0 cauze; 2016 - 1 cauză; 2017 - 1 cauză; 2018 – 1 cauză.
·      Evoluția numărului de cauze încadrate în prevederileOUG nr. 31/2002 trimise în judecată: 2014 - 0 cauze; 2015 - 5 cauze; 2016 - 0 cauze; 2017 - 0 cauze; 2018 – 1 cauză.
 
Auto-reglementarea la nivelul partidelor politice, redacțiilor, organizațiilor de media și federațiilor sportive
·      Auto-reglementarea la nivelulpartidelor politice și organizațiilor de media pare să existe mai mult pe hârtie. Foarte puține cazuri de combatere a discursului de ură din interiorul partidelor ajung în media.
·      Este necesară o îmbunătățire a modului în care federațiile sportive se raportează la discursurile instigatoare la ură care au loc în timpul competițiilor sportive.
·      Este necesară o valorificare mai eficientă a sportului ca vector de promovare a diversității.
 
Legislație și propuneri legislative
·      Legislația existentă în materie de combatere a discursului instigator la ură este acoperitoare și nu este excesivă, cu excepția Legii 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, care dublează prevederi ale altor legi și conține doar sancțiuni cu închisoarea pentru cei care o încalcă.
·      bună parte din propunerile legislative cu efecte descurajanteasupra promovării diversității și toleranței sunt mai degrabă abandonate la comisii, iar nu respinse definitiv.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL