×

ONG -- Data și ora publicării: 23.05.2018 17:18:14

ACTIVE WATCH-RAPORT-CNA / ActiveWatch critică deciziile de sancționare emise de CNA pe discursul intolerant și instigator la ură




București (MEDIA EXPRES) / 23 mai 2018 / ActiveWatch a identificat 5 sancțiuni aplicate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pentru discurs intolerant sau instigator la ură în anul 2017 și recomandă autorității din audiovizual să recunoașcă discursul de ură explicit în sancțiunile pe care le dă pe această temă astfel încât acestea să-și producă efectul de descurajare dorit, potrivit unui Raport anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură în România în 2017, dat publicității la 23 mai.

Este o scădere a sancțiunilor date de CNA pe discurs intolerant față de perioada octombrie 2015 - decembrie 2016, când autoritatea a aplicat 10 sancțiuni. Din cele 5 sancțiuni din 2017, 4 făceau referire la cazuri de discurs intolerant sau instigator la ură împotriva comunității maghiare. O sancțiune a fost aplicată pentru discurs intolerant la adresa aromânilor.

Toate aceste sancțiuni au fost împărțite între două posturi: Realitatea TV (2 amenzi) și B1TV (3 amenzi), potrivit Raportului. Deși Victor Ciutacu a primit o amendă de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că, în contextul protestelor de stradă contra coaliției de guvernare PSD-ALDE avusese un comentariu denigrator la adresa romilor („Dacă venea un scelerat și îi lua copilul din brațe și dădea cu el de pământ? (…) Cum aruncă țigăncile alea cu fuste, cu pruncii când vin jandarmii să le taie legătura nașpa la curent”), CNA nu a aplicat nicio amendă postului.

În Raport se mai arată că majoritatea sancțiunilor aplicate de CNA (4) au fost emise în baza articolului 47 din Codul de reglementare în audiovizual, care conține prevederile cele mai explicite cu privire la combaterea discursului de ură. O sancțiune, vizând o emisiune din care reieșea că românii sunt o victimă a diplomației agresive maghiare și a lipsei de răspuns a autorităților române față de această amenințare, a fost aplicată pentru că nu s-a asigurat imparțialitatea și echilibrul emisiunii și pentru că nu a fost prezentată nicio voce venită din partea comunității maghiare.

Raportul mai menționează că a continuat practica instituției de a emite sancțiuni fără o grupare tematică a faptelor. Astfel, în 2 din cele 5 decizii analizate, faptele de discriminare au fost sancționate laolaltă cu alte fapte (spre exemplu, încălcări ale principiului audiatur et altera pars în cadrul unor anchete jurnalistice vizând politicieni români). Cu toate acestea, din cei 190.000 de lei care reprezintă totalul sancțiunilor aplicate, aproape două treimi (115.000 de lei) pot fi atribuiți în mod cert sancționării unor discursuri intolerante sau instigatoare la ură.

În legătură cu valorile amenzilor aplicate, deciziile CNA nu conțin suficiente informații care să arate în baza căror principii s-a stabilit valoarea lor. Acest lucru poate lăsa deschisă calea unor abuzuri ale instituției în sensul aplicării de amenzi pe alte criterii decât gravitatea faptelor, o practică care începe să fie aplicată de o altă instituție a statului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL