×

Programe TV -- Data și ora publicării: 28.04.2009 11:37:25

DIGI SPORT-LICENŢĂ / Digi Sport a primit licenţă audiovizuală



Bucureşti (MEDIA EXPRES) / 28 apr 2009 / CNA a acordat licenţa pentru patru canale de satelit Digi Sport care se vor lansa în luna mai sau cel mai târziu în prima jumătate a lunii iunie, potrivit directorului RCS & RDS, Alexandru Oprea. Aşa cum este şi GSP, Digi Sport va fi oferit în pachetul de bază pe cablu și platforma digitală de satelit Digi TV.

Potrivit dosarului de licență, cheltuielile pentru lansarea noii televiziuni sunt de 1.409.840 euro anul acesta, 1.805.227 de euro în 2010 şi 1.522.497 de euro în 2011. La nivel de concept al noii televiziuni, Oprea a estimat că fotbalul va avea 50-60% din grilă. „În timp însă, ne vom apropia cu transmisii din alte sporturi de 50%“.

Producţia pentru televiziunile de sport se va face intern, prin angajarea de oameni de specialitate din domeniu. Alte emisiuni vor fi produse în colaborare cu alte televiziuni de sport existente, în regim de producţie externă.

Televiziunile se bazează transmisiile din campionatele Spaniei şi Germaniei, unde activează mulţi jucători români.

Pentru Bundesliga RCS s-a înţeles cu Eurosport care deţine drepturile la nivel paneuropean, pentru a prelua meciurile pe teritoriul României şi Ungariei.

„Este posibil să difuzăm si din campionatul României o parte din meciurile care nu sunt transmise de GSP“, a spus Oprea. Acesta a dat asigurări că televiziunile GSP vor continua să funcţioneze ca şi până acum.

Digi Sport va încerca achiziţionarea şi a altor drepturi din alte sporturi. Televiziunea va difuza trei ediţii de ştiri pe zi. Oprea a adăugat că anumite sporturi din România cum sunt gimnastica, atletismul, luptele libere, canotajul etc. au fost neglijate de celelalte televiziuni. “Ne propunem să facem reportaje săptămânale pentru început. Posturile sportive nu au generat audienţă în România, a mai spus Oprea, vom încerca să reconstruim interesul pentru sport. Vom încerca să îndemnăm populaţia să acorde mai multă atenţia sportului“.

Constantin Duţu a remarcat că sunt multe televiziuni de sport şi una care apare în plus pune baza tot pe drepturi externe. „Opţiunea noastră este să aducem ceva în plus faţă de televiziunile existente, televiziunea va avea o pondere importantă de fotbal, pentru că asta cere publicul, dar încercăm să aducem şi alte sporturi. Cerem mai multe canale pentru că în week-end există mai multe competiţii care se suprapun, în cursul săptămânii grila va fi aceeaşi“, a spus Oprea.

Presa de specialitate din România a comentat în ultimele zile pe marginea posibilei ieșiri a RCS din echipa care exploatează drepturile pentru Liga 1 din România, cumpărate de consorțiul Antena 1 / RCS şi care face obiectul unei investigații a Consiliului Concurenţei.

Alexandru Oprea a răspuns la o întrebare legată de acest context pusă de Gelu Trandafir că RCS şi Antena 1 are în vedere scăderea tarifelor cu 60 de eurocenţi şi realizarea unei noi oferte către piaţă pentru a vinde drepturile de difuzare a canalelor GSP şi altor reţele de cablu şi DTH din ţară.

Digi TV are peste 1 milion de abonaţi în România, şi alţi peste 1 milion de abonaţi în afara graniţelor. Pe cablu RCS are aproximativ 1,4 milioane de abonaţi în România.

În cadrul dezbaterilor care au urmat audierii reprezentanţilor RCS, Narcisa Iorga a afirmat că impresia ei este că noile televiziuni nu vor face educaţie, aşa cum promit, ci se vor limita la retransmisia de fotbal. Narcisa Iorga a solicitat o amânare pentru detalierea grilei în sensul contractării difuzării şi a sporturilor din România.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, dar şi alţi membri ai autorităţii de reglementare în audiovizual au susţinut însă contrariul, că noile televiziuni ar trebui creditate cu bune intenţii pentru că în peisajul actual nu s-ar justifica apariţia unor televiziuni de sport care să transmită acelaşi lucru ca şi celelalte.

Ioan Onisei a spus legat de drepturile din Liga 1 şi investigaţia Consiliului Concurenţei că „pare să fie o realitate în desfăşurare“, dar el crede că RCS are intenţii serioase „dat fiind că au dat deja bani pentru campionatele externe“.

Onisei a mai spus ca în viitor va trebui inclus explicit în legislaţie ca angajamentele făcute la acordarea licenţei audiovizuale să fie condiţii pentru valabilitatea acesteia.

Alexandru Oprea a fost însoţit la CNA de directorii Serghei Bulgac, Mihai Dinei şi Emil Grecu.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL