×

Profil -- Data și ora publicării: 07.11.2003 16:15:00

RADU PETRIC, ACC: ´Anul 2004 va fi anul industriei de cablu´



Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, a acordat un interviu pentru MEDIA EXPRES, comentînd situaţia industriei de cablu în preajma Convenţiei de Cablu ce se va desfăşura între 10 şi 11 noiembrie la Hotel Marriott, Bucureşti.


Reporter: Pentru început faceţi un scurt bilanţ al ACC de cînd sînteţi Preşedinte...

Radu Petric: Au trecut deja doi ani. Ar fi foarte multe lucruri de spus despre evoluţia industriei de cablu şi implicit a asociaţiei în această perioadă. Un prim lucru ar fi că am reuşit să unim forţele majorităţii operatorilor într-un efort de profesionalizare a industriei. Astăzi asociaţia numară 78 de membri care operează peste 700 de reţele, adică mai mult de două milioane de abonaţi. Am demarat procesul de autoreglementare în domeniul calităţii serviciilor, am participat activ la elaborarea legislaţiei din domeniul nostru de activitate. Pe scurt, am devenit vocea industriei. În climatul economic românesc, unde investitori nu se găsesc cu uşurinţă, încercăm să promovăm o legislaţie care să ajute acest domeniu de activitate, prin scăderea sau eliminarea taxelor care scad ritmul investiţiilor. Anul acesta a adus prin liberalizarea telecomunicaţiilor provocări foarte mari operatorilor de cablu. Accelerarea ritmului modernizării infrastructurii este vitală. Legea drepturilor de autor care se va dezbate în Parlament în curînd este acum în atenţia asociaţiei prin efectul economic pe care îl are. De asemenea, reglementarea costurilor pentru accesul la reţeaua de stîlpi, şi în general la elementele de infrastructură asociate reţelelor de comunicaţii prin cablu fac obiectul preocupărilor noastre. Şi nu în ultimul rînd, promovarea unor dispoziţii legale care să protejeze reţelele de intervenţiile neautorizate, de furtul de semnal. După cum puteţi constata ne uităm mai mult înainte decît înapoi.

Rep: Care este poziţia asociaţiei privind copyrightul?

RP: Dorim alinierea legislaţiei privitoare la drepturile de autor la cea europeană. Situaţia actuală în care am ajuns să plătim 6,2% din totalul abonamentelor colectate drepturi de autor şi conexe pentru conţinutul programelor din grilă este excesivă. O precizare importantă pentru a lămuri chestiunea. Operatorii de cablu plătesc drepturi de difuzare pentru canalele difuzate. Drepturile de autor şi conexe se plătesc societăţilor de gestiune
colectivă pentru operele muzicale, audiovizuale incluse în program, pentru artiştii interpreţi, pentru înregistrări. Acestea la rîndul lor îl trimit mai departe spre deţinătorii efectivi ai drepturilor care sunt în mare majoritate entităţi străine. Nemulţumirea noastră vine din faptul că pentru un conţinut similar, abonaţii români, căci ei sunt cei care sunt direct afectaţi, plătesc mai mult decît abonaţii cehi, polonezi sau unguri. Cum spuneam, zilele acestea se discută proiectul de modificare al legii şi sperăm ca argumentele prezentate să ducă la o nouă lege care să guverneze un sistem echitabil şi mai ales
transparent. S-a tot discutat dacă aceşti bani sînt sau nu colectaţi şi dacă ajung la cei în drept. Sîntem de părere că gestiunea aceasta ar trebui sa fie transparentă şi oricine
interesat şi îndreptăţit să poate vedea atît de unde vin banii cît şi unde ajung.

Rep: De multe ori s-a spus ca aţi neglijat zonele rurale. Ce planuri au membrii Asociaţiei în această privinţă?

RP: Membrii asociaţiei au reţele atît în mediul urban cît şi în cel rural. Senzaţia de neglijare a zonelor rurale vine din lipsa oricăror preocupări la nivel legislativ pentru aceste zone unde, economic vorbind, comunicaţiile prin cablu sînt puţin profitabile. În ultima vreme se vorbeşte tot mai des de asigurarea egalităţii de şanse între cetăţenii din mediul rural şi cei din mediul urban. O legislaţie economică care să compenseze neajunsurile activităţilor de cablu din mediul rural este absolut necesară pentru a realiza acest deziderat.

Rep: Care este procentul pirateriei în industrie şi cum acţionaţi?

RP: Nu avem studii care să ne permită să etalăm statistici. Dorim să obţinem o legislaţie care să protejeze reţelele de cablu prin prevederi simplu de aplicat şi cu rezultate imediate. Pirateria, adică furtul de semnal, ne afectează nu doar prin veniturile care nu se realizează, ci şi prin compromiterea calităţii serviciului. Fiecare operator de cablu se confruntă zilnic cu aceste aspecte şi le rezolvă în teren prin decuplarea imediată a conexiunilor ilegale. Este un efort constant care consumă resurse care ar putea fi folosite pentru cauze mai bune.

Rep: Cum credeţi că va fi anul viitor în industria de cablu?

RP: Extrem de dinamic. Eforturile investiţionale uriaşe la nivelul modernizării infrastructurii care s-au făcut anul acesta îşi vor arăta roadele. Operatorii de cablu, pe lîngă îmbunătăţirea serviciilor de bază, introduc noi servicii de programe suplimentare, internet şi telefonie. Anul 2003 a fost anul liberalizării comunicaţiilor prin cablu. Acesta este un impuls puternic pentru comunicaţiile prin cablu. Anul 2004 va fi anul industriei de cablu.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL