×

Revista presei -- Data și ora publicării: 08.07.2025 09:36:09

REVISTA PRESEI / 8 iul 2025 /



Exclusiv: Topul agențiilor de media din România – anul 2024
Media Fact Book 2025: Piața de media din România a crescut la 795 de milioane de euro în anul 2024
Serialul „În mintea criminalului” se vede la Diva. Televiziunea va difuza cele 7 sezoane ale seriei
„Fața la joc” începe la PRO TV și VOYO. Cine sunt vedetele care analizează fotbalul cu umor și nerv
Poliția britanică a destructurat un serviciu care oferea acces ilegal la canalele Sky
Scutul anti-piraterie al Italiei e posibil să nu fie prea... legal
"China: Regatul străvechi al naturii", în premieră la Viasat Nature
Fanatik şi Mediafax plâng de grija industriei jocurilor de noroc cu aceleaşi argumente. "Cultura, sănătatea şi educaţia rămân fără sprijin". "Guvernul omoară un masiv sprijin social"
O româncă joacă un rol crucial în digitalizarea UE. „Voi ști că funcționează când voi putea cumpăra în Franța, cu buletinul din Belgia, medicamentul prescris în România”
Ce cred românii despre „relaţia” cu inteligenţa artificială şi care sunt îngrijorările – studiu RoCoach/Novel Research
ANCOM: Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, făcute în numele unor instituții publice, bănci sau companii, blocate începând de luni
Un document de la Finanțe dezvăluie marea fumigenă a digitalizării fiscale – promisiuni mari, rezultate mici




Exclusiv: Topul agențiilor de media din România – anul 2024

În anul 2024, cifra de afaceri a celor 14 mari agenții de media a totalizat 723,3 milioane de euro, cu 10,2% mai mare față de anul precedent. Doar patru agenții au înregistrat scăderi ale afacerilor și una a raportat pierderi. Anul trecut, 14 agenții de media monitorizare de Forbes România au realizat o cifră totală de afaceri de 723,3 milioane de euro, în creștere cu 10,2% mai mare decât în anul 2023. Notă 1: Au fost comparate aceleași agenții în 2024 versus 2023. Bilanțul financiar al agenției Dentsu România nu figurează pe site-ul Ministerul Finanțelor la ora redactării acestui articol. Creșterea de 10,2% este notabilă, într-un an cu numeroase frământări politice interne, cu multe crize suprapuse, dar cu două evenimente sportive majore – Campionatul de Fotbal EURO 2024 și Jocurile Olimpice de la Paris. Notă 2: Agențiile de media administrează bugetele de publicitate și marketing ale companiilor care investesc în publicitatea din România (televiziune, online, radio), dar unele furnizează și servicii de creație. Profitul net cumulat s-a ridicat la 22,8 milioane de euro, în creștere cu 20% față de 2023. Rata profitului a fost de 3,2%. Publicis Groupe Media, companie deținută de grupul internațional Publicis în România, și-a păstrat prima poziție în top (cucerită în 2023), având o cifră de afaceri de 122,2 milioane de euro. Afacerile companiei au crescut 38%, cea mai mare creștere dintre marile agenții. Nota 3: Publicis Groupe Media reunește agențiile Starcom, Spark Foundry și toate diviziile de media. Acestea nu sunt entități juridice, ci divizii în cadrul structurii organizatorice a grupului Publicis în România. Pe locul secund s-a plasat agenția MMS Comunications, membră a grupului Publicis în România, cu afaceri de 94,8 milioane de euro, mai mari cu 10% față de 2023. Cele două companii ale grupului Publicis – Publicis Groupe Media și MMS Comunications – au însumat o cifră de afaceri de 217,1 milioane de euro, reprezentând 30% din afacerile totale ale agențiilor de media.
https://www.forbes.ro/exclusiv-topul-agentiilor-de-media-din-romania-anul-2024-454809

Media Fact Book 2025: Piața de media din România a crescut la 795 de milioane de euro în anul 2024

Piața de media din România a crescut cu 10% în 2024, față de anul precedent, ajungând la o valoare netă estimată de 795 de milioane de euro, conform Media Fact Book 2025 – singurul raport complet de analiză a industriei locale de media și publicitate. Această evoluție a fost susținută pe de o parte de consumul intern crescut, determinat de majorările salariale în sectorul public si pe de altă parte, de difuzarea unor evenimente de amploare precum Campionatul European de Fotbal UEFA sau Jocurile Olimpice. Alexandra Olteanu, Managing Director, Initiative România: „Anul 2024 a confirmat că industria media din România are o capacitate remarcabilă de creștere continuând trendul ultimilor ani. Deși 2025 vine cu mai multe incertitudini economice și politice, estimările rămân pozitive. Vom avea nevoie de și mai multă adaptabilitate în alegerea mixului de media potrivit fiecărui brand, ținând cont de ritmul rapid cu care se schimbă comportamentele de consum.”
https://www.forbes.ro/media-fact-book-2025-piata-de-media-din-romania-a-crescut-la-795-de-milioane-de-euro-in-anul-2024-454725

Serialul „În mintea criminalului” se vede la Diva. Televiziunea va difuza cele 7 sezoane ale seriei

Serialul „În mintea criminalului” se difuzează la Diva. De luni până vineri, de la ora 18:00, vezi câte 4 episoade din producţia americană „În mintea criminalului” (2008-2015). Din 7 iulie până la final de august poţi trăi Vara lui Patrick Jane cu acest un maraton, urmărind integral cele 7 sezoane are seriei. „În mintea criminalului” îl are în centru pe Patrick Jane (Simon Baker, nominalizat la Emmy şi la Globul de Aur pentru rol), un consultant al Biroului de Investigaţii din California, care face echipă cu agenta Teresa Lisbon (Robin Tunney) şi îşi foloseşte spiritul de observaţie foarte dezvoltat pentru a rezolva cazuri de crimă dificile.
https://www.paginademedia.ro/stiri-media/in-mintea-criminalului-serial-la-diva-22091451

„Fața la joc” începe la PRO TV și VOYO. Cine sunt vedetele care analizează fotbalul cu umor și nerv

PRO TV lansează emisiunea „Fața la joc” pe 7 iulie, un show dedicat fanilor fotbalului, cu comentarii „la cald”, umor și analize fără menajamente. Prezentatori sunt Cătălin Oprișan și Costin Ștucan, alături de invitați speciali, care vor aduce în fiecare luni seara perspectiva sinceră și pasionată asupra celor mai importante meciuri. Din 7 iulie, pasionații fotbalului au un nou reper în serile de vară: emisiunea „Fața la joc”, difuzată la PRO TV și VOYO, în serile cu miză sportivă. Cătălin Oprișan, Costin Ștucan și invitații lor speciali formează o echipă cu tonus, umor, dar și expertiză de primă clasă, gata să disece fiecare fază, fiecare declarație și fiecare rezultat care contează. Premiera va avea loc luni, 7 iulie, de la ora 23:15.
https://www.tvmania.ro/fata-la-joc-pro-tv-costin-stucan-catalin-oprisan-558121

Poliția britanică a destructurat un serviciu care oferea acces ilegal la canalele Sky

Potrivit unui comunicat oficial al PIPCU (Unitatea pentru Infracțiuni de Proprietate Intelectuală din cadrul Poliției din Londra), în dimineața zilei de 3 iulie 2025 au avut loc percheziții la două locuințe din Oldbury și la un centru de date din Cheltenham, ca parte a unei investigații a Sky privind un serviciu ilegal de streaming. În urma acțiunii, polițiștii au arestat un bărbat de aproximativ 30 de ani, bănuit că ar fi coordonat operațiunea, și o femeie de 32 de ani, suspectată de distribuire de conținut protejat de drepturi de autor. Anchetatorii susțin că cei doi au obținut câștiguri substanțiale din această activitate și că serviciul oferea acces ilegal la canalele Sky. Din centrul de date au fost ridicate șapte servere care furnizau conținut piratat, blocând astfel semnificativ fluxurile ilicite.
https://www.hdsatelit.com/2025/07/politia-britanica-destructurat-un.html

Scutul anti-piraterie al Italiei e posibil să nu fie prea... legal

Un nou sistem digital creat în Italia pentru a combate pirateria online, numit Scutul anti-piraterie, a atras atenția Uniunii Europene. Dezvoltat de autoritatea italiană pentru comunicații, AGCOM, sistemul promite să blocheze rapid site-urile care oferă conținut piratat – chiar și în doar 30 de minute de la depistare. Este o veste bună pentru cei care dețin drepturi asupra transmisiunilor sportive, unde fiecare minut contează. Totuși, acest mod rapid de acțiune a stârnit neliniști în rândul mai multor organizații și companii mari. Una dintre probleme este lipsa unei analize judiciare înainte de blocare – adică site-urile pot fi oprite înainte ca cineva să decidă oficial dacă sunt sau nu ilegale. În plus, sistemul ar fi afectat și serviciile Google, blocând accesul la YouTube și Google Drive prin anumite rețele. Sistemul, numit în italiană Piracy Shield, este administrat de o firmă numită SP Tech, care aparține chiar ligii italiene de fotbal Serie A. Asta ridică semne de întrebare legate de posibile conflicte de interese, fiindcă cei care gestionează sistemul pot avea și beneficii directe de pe urma lui.
https://www.hdsatelit.com/2025/07/scutul-anti-piraterie-al-italiei-e.html

"China: Regatul străvechi al naturii", în premieră la Viasat Nature

Începând de azi, 7 iulie, Viasat Nature propune o incursiune spectaculoasă într-o lume mai puțin cunoscută, dar cu adevărat fascinantă: China: Regatul străvechi al naturii. Această serie documentară formată din trei episoade de câte o oră fiecare aduce în prim-plan inițiativa autorităților chineze de a crea 10 parcuri naturale dedicate protejării speciilor rare și a ecosistemelor aflate în pericol. Lansarea a fost anunțată printr-un comunicat transmis către HD Satelit România și marchează un nou pas în promovarea patrimoniului natural al unei Chine pe care puțini o cunosc.
https://www.hdsatelit.com/2025/07/china-regatul-stravechi-al-naturii-in.html

Fanatik şi Mediafax plâng de grija industriei jocurilor de noroc cu aceleaşi argumente. "Cultura, sănătatea şi educaţia rămân fără sprijin". "Guvernul omoară un masiv sprijin social"

Articole care sprijină industria jocurilor de noroc, cu aproape aceleaşi argumente. Primul, din Fanatik, pune în centru Superbet şi contribuţia companiei de pariuri la societate, imposibilă de acum în contextul noilor taxe. Al doilea material este publicat pe Mediafax şi e mai general, despre împovărătoarele taxe pentru industria de jocuri. Niciunul dintre cele două materiale nu este semnat de un jurnalist, ci de "Fanatik", respectiv "Departamntul economic." Ambele articole amintesc de "analişti", dar niciunul nu menţionează vreun nume. Ambele dau acelaşi verdict: statul pierde, piaţa neagră creşte. "Cu 610 milioane de euro plătiţi la bugetul de stat în ultimele 17 luni, Superbet va stopa sprijinul masiv pentru sportul românesc, educaţie, cultură, spitale, campanii anti-cancer sau burse pentru tineri îşi începe Fanatik articolul.
https://www.paginademedia.ro/stiri-media/fanatik-mediafax-industrie-pariuri-22090773

O româncă joacă un rol crucial în digitalizarea UE. „Voi ști că funcționează când voi putea cumpăra în Franța, cu buletinul din Belgia, medicamentul prescris în România”

Cristina Cosma a devenit, în luna iunie, director-adjunct al Unității Europa Interoperabilă din cadrul Directoratului General pentru Servicii Digitale al Comisiei Europene. Din această funcție, românca se va ocupa de implementarea unor măsuri care vor schimba radical viața cetățenilor europeni în următorii ani, îndeosebi în ce privește relația lor cu autoritățile, indiferent de statul UE în care se află. Cristina Cosma lucrează de 16 ani în Comisia Europeană și a intrat în Unitatea Europa Interoperabilă în 2018. După o perioadă de trei ani (2022-2025) petrecută în Directoratul General pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie, Cosma s-a reîntors în departamentul însărcinat cu implementarea Legii Europa Interoperabilă. Într-un interviu pentru site-ul Interoperable Europe, Cosma explică modul în care viețile ni se vor schimba în următorii ani. Întrebată Europa Interoperabilă va deveni cu adevărat funcțională, Cristina Cosma a răspuns: „Când voi putea merge în Franța cu actul de identitate belgian și să cumpăr medicamentul prescris de medicul din Belgia sau România. Sau, dacă am nevoie de certificatul românesc de naștere, să îl pot cere de pe telefonul meu sau, mai bine, dacă nu va mai fi cerut întrucât administrația știe unde m-am născut. Sunt conștientă că acest lucru nu va realizabil în următorii doi ani și nu vă pot oferi o dată exactă, întrucât politicile se schimbă constant.” Deocamdată, Comisia Europeană a început să evalueze impactul digital al propunerilor sale, însă sunt necesare și evaluări din partea statelor membre care trebuie să-și adapteze legislațiile la modificările propuse.
https://hotnews.ro/o-romanca-joaca-un-rol-crucial-in-digitalizarea-ue-voi-sti-ca-functioneaza-cand-voi-putea-cumpara-in-franta-cu-buletinul-din-belgia-medicamentul-prescris-in-romania-2018340

Ce cred românii despre „relaţia” cu inteligenţa artificială şi care sunt îngrijorările – studiu RoCoach/Novel Research

Aproape 70% dintre respondenţi se declară "foarte" sau "moderat" îngrijoraţi de modul în care Inteligenţa Artificială (AI) le accesează şi utilizează datele, relevă un studiu realizat de RoCoach împreună cu Novel Research. Îngrijorarea legată de confidenţialitatea datelor este prezentă la toate categoriile sociale, indiferent de vârstă, educaţie sau ocupaţie. Nici măcar tinerii între 18 şi 24 de ani, consideraţi nativi digitali, nu sunt mai relaxaţi: 71% dintre ei spun că se tem de modul în care AI le poate accesa şi folosi informaţiile personale. De asemenea, peste două treimi dintre respondenţii cu studii superioare împărtăşesc aceeaşi preocupare, scrie Agerpres.
https://www.economica.net/ce-cred-romanii-despre-relatia-cu-inteligenta-artificiala-si-care-sunt-ingrijorarile-studiu-rocoach-novel-research_851487.html

ANCOM: Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, făcute în numele unor instituții publice, bănci sau companii, blocate începând de luni

Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, făcute în numele unor instituții publice, bănci sau companii vor fi blocate începând de luni, conform Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care recomandă utilizatorilor să rămână prudenți față de apelurile suspecte. ”Începând de luni, 7 iulie 2025, utilizatorii vor fi mai protejați în fața apelurilor înșelătoare care folosesc date de identificare false, efectuate în numele unor instituții publice, bănci sau companii. Astfel, operatorii vor bloca apelurile inițiate din afara teritoriului României, care afișează în mod fals anumite numere naționale, preponderent de telefonie fixă sau numere naționale, fixe și mobile, incorect ori incomplet folosite. ANCOM a luat această măsura pentru a limita fenomenul denumit „CLI Spoofing” (falsificarea numărului afișat la primirea unui apel)”, a anunțat ANCOM.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/ancom-apelurile-inselatoare-care-folosesc-date-de-identificare-false-facute-in-numele-unor-institutii-publice-banci-sau-companii-blocate-incepand-de-luni-22090429

Un document de la Finanțe dezvăluie marea fumigenă a digitalizării fiscale – promisiuni mari, rezultate mici

Reforma administrării fiscale din România, intens promovată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), mizează pe digitalizare ca principal motor pentru creșterea veniturilor la buget și reducerea evaziunii. Cu toate acestea, un document recent al Ministerului Finanțelor scoate la iveală o serie de neconcordanțe și limite ale acestui proces. Analiza oficială aduce în prim-plan nu doar măsurile propuse, ci și dificultățile întâmpinate. Documentul conține, printre rânduri, indicii ale unei realități administrative mai complicate decât se credea inițial. Deși numărul controalelor fiscale este în creștere, rezultatele financiare sunt în regres. Potrivit documentului, „în perioada ianuarie–mai 2025, s-au desfășurat cu 328 mai multe inspecții fiscale față de aceeași perioadă a anului 2024, însă sumele suplimentare stabilite au fost cu 35% mai mici”. Această discrepanță ridică întrebări privind eficiența reală a controalelor și calitatea selecției contribuabililor inspectați. Practic, ANAF pare să controleze mai mult, dar recuperează mai puțin. În plus, „sumele suplimentare stabilite nu reflectă pe deplin impactul asupra colectării TVA, deoarece doar 43% din prejudiciile stabilite vizează această taxă”.
https://www.puterea.ro/un-document-de-la-finante-dezvaluie-marea-fumigena-a-digitalizarii-fiscale-promisiuni-mari-rezultate-mici/

(MEDIA EXPRES)



Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover



Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici



© 2001 -  Media Expres SRL