×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 16.01.2024 16:42:04

CNA susține blocarea conținutului ilegal de pe platforma Telegram



București (MEDIA EXPRES) / 16 ian 2024 / Consiliul Național al Audiovizualului a votat în ședința din 16 ianuarie o scrisoare a autorităților în audiovizual adresată către Comisia Europeană pentru urmărirea și contracararea dezinformărilor de pe platforma Telegram.

Proiectul de scrisoare comună privind platforma Telegram a fost discutat după ce autoritatea din România a primit o cerere de opinie și semnătură de la autoritatea din Estonia, în care se arată că o parte din statele membre au decis la 8 ianuarie să semneze notificarea către Comisia Europeană.

Scrisoarea din partea autorităților de reglementare cere Comisiei Europene să declare Telegram ca fiind o platformă online foarte mare și să îi oblige astfel să protejeze drepturile fundamentale ale utilizatorilor serviciilor digitale și să atenueze riscurile cu privire la informațiile dăunătoare care sunt răspândite online, prin aplicarea Directivei privind serviciile digitale.

Nominalizarea telegram ca platformă online foarte mare ar însemna aplicarea unor reguli stricte și o supraveghere mai atentă a modului în care platforma gestionează conținutul dăunător și dezinformarea.

Directiva invocată intră în vigoare din luna februarie 2024 și va permite Comisiei Europene să dea amenzi potențial mai mari platformelor foarte mari care se abat de la regulile privind protecția utilizatorilor.

În prezent, Telegram declară că are sub 40 de milioane de utilizatori din Uniunea Europeană, dar semnatarii scrisorii cer o investigație deoarece consideră că, de fapt, sunt peste 45 de milioane de utilizatori, limita peste care platformele online sunt considerate foarte mari.

Scopul final este obligarea Telegram să înlăture conținutul ilegal, să respecte libertatea de exprimare și pluralismul mass-media, protecția minorilor, securitatea publică și procesele electorale, etc.

Dintre membrii CNA prezenți în ședință, Alexandru Jucan, Dorina Rusu și Mircea Toma au explicat cum funcționează platforma și ce tipuri de conținut ilegal care vizează România se găsesc pe aceasta.

Mircea Toma a prezentat în ședința publică, care a fost transmisă și live pe Facebook, o pagină de pe Telegram accesibilă public despre care a spus că este caz penal, deoarece face apologia legionarismului și a fascismului, identifică "dușmani" pe care îi numește "ținte", iar membrii grupării urmăresc apoi țintele pe stradă, îi agresează fizic și publică filmul cu "execuția" înapoi pe platforma Telegram.

Valentin Jucan, membru CNA, a spus, printre altele, că platforma are mai mulți utilizatori decât declară și că ea aparține unui rus, fiind folosită la propaganda pro-rusă, printre altele.

Dorina Rusu a spus că multe persoane din România au părăsit Facebook-ul pentru Telegram exact pentru această lipsă de moderare a conținutului.

Punctul de pe ordinea de zi din ședința condusă de Monica Gubernat, Președinta CNA, a fost votat în unanimitate pentru susținerea și semnarea scrisorii.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL