×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 19.10.2023 12:38:11

CNA organizează la București Reuniunea plenară a Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului (EPRA)



București (MEDIA EXPRES) / 19 oct 2023 / Consiliul Național al Audiovizualului este organizatorul, la București, într-o premieră absolută pentru țara noastră, în perioada 19-20 octombrie 2023, a celei de-a 58-a Reuniuni plenare a Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului (EPRA).

Reuniunea plenară a EPRA are loc pentru prima dată în România. Sunt prezente la București 50 de delegații ale autorităților de reglementare din 44 de țări. Tot pentru prima dată, România deține un fotoliu de vicepreședinte în cadrul Comitetului Executiv al EPRA.

Agenda celei de a 58-a Reuniuni plenare a EPRA cuprinde cele mai importante teme de interes comun ale autorităților de reglementare. Printre acestea se regăsesc: mass-media și informațiile pentru interesul public; provocările mass-media pe piața digitală; proprietatea asupra mass-media și transparența; viitorul difuzării de conținut.

Cooperarea autorităților europene de reglementare este imperativă pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare a pieței audiovizualului, pentru protejarea libertății de exprimare a jurnaliștilor, în contextul dezvoltării rapide a unor noi tipuri de servicii și pe fondul diseminării tot mai acute a dezinformării în spațiul public.

Partener media al evenimentului este Agenția Națională de Presă Agerpres.

Platforma Europeană a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului a fost înființată în 1995 ca răspuns la necesitatea unei cooperări sporite între autoritățile europene de reglementare. Cu cei 28 de ani de experiență, EPRA este cea mai veche și cea mai mare rețea de autorități de reglementare a audiovizualului. Platforma este ideală pentru schimbul de informații, cazuri și bune practici între autoritățile de reglementare a audiovizualului din Europa. Sunt membre EPRA 56 de autorități de reglementare din 47 de țări.

Comitetul Executiv al EPRA este format dintr-un președinte (Norvegia) și patru vicepreședinti (România, Irlanda, Marea Britanie și Slovacia). Reprezentantul României în cadrul noului Comitet Executiv este Valentin-Alexandru Jucan, vicepreședinte CNA.

Comisia Europeană, Consiliul Europei, Observatorul European al Audiovizualului și Biroul Reprezentantului OSCE pentru Libertatea presei sunt observatori permanenți ai Platformei.

Potrivit statutului EPRA, statele membre se întâlnesc în cadrul a două reuniuni plenare (primăvara și toamna), la invitația unei autorități naționale de reglementare (menționăm că majoritatea autorităților au găzduit câte o reuniune plenară, dar sunt și autorități care au organizat 2 și chiar 3 reuniuni ale membrilor EPRA). Calendarul celor două reuniuni plenare ale EPRA din 2023, precum și locul lor de desfășurare au fost stabilite de către Comitetul Executiv al EPRA la cea de-a 56-a Reuniune EPRA, desfășurată în Antalya în octombrie 2022.

EPRA are un caracter informal pentru a încuraja un schimb de opinii sincer și deschis asupra problemelor legate de aplicarea reglementării mass-media.

EPRA produce documente de lucru comparative, prezentări și informații despre reglementarea mass-media. Pe website-ul EPRA puteți consulta diverse documente referitoare la autoritățile de reglementare, precum și la implementarea, în Europa, a reglementărilor media.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL