×

Comunicaţii -- Data și ora publicării: 09.10.2023 13:59:50

Vodafone și Orange au realizat primele apeluri 4G peste o rețea pilot partajată cu Open RANBucurești (MEDIA EXPRES) / 9 oct 2023 / Vodafone și Orange au anunțat o noutate tehnologică: primele apeluri 4G realizate printr-un un grup de antene partajate, folosind tehnologia Open RAN, integrate în rețeaua comercială, într-o zonă rurală din apropierea Bucureștiului.

Anunțul celor două companii din luna februarie a acestui an, potrivit căruia vor construi o rețea de acces radio deschisă (Open RAN), cu partajarea RAN în zonele rurale ale Europei unde ambele companii dispun de rețele mobile, a căpătat astfel o formă concretă.

Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punct de vedere al costurilor, reducând nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a rețelei.

În contextul partajării RAN, fiecare operator își gestionează propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, sporindu-și autonomia și diferențierea în timp ce costurile de operare a rețelei sunt împărțite.

În cadrul proiectului pilot cu trafic comercial, Vodafone și Orange au lucrat cu furnizori parteneri-cheie, selectați individual, pentru a demonstra beneficiile unei rețele de acces radio virtualizate, bazate pe interfețe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanță.

Bazându-se pe experiența Vodafone în implementarea Open RAN în Marea Britanie și pe testele de integrare realizate cu succes în laboratorul Open RAN al Orange din Franța, companiile au folosit același concept de „stivă” tehnologică pe site-urile lor partajate.

Aceasta include o soluție comercială RAN virtualizată de la Samsung, suprapusă peste software-ul Wind River folosit pentru implementarea si scalarea software-ului RAN, dar și servere Dell PowerEdge.

În urma acestor apeluri 4G testate cu succes pe site-urile partajate Open RAN într-o locație rurală, Vodafone și Orange vor introduce în curând tehnologia 2G, deja testată și validată în laborator, iar mai apoi 5G. Va fi prima dată în Europa când software-ul radio 2G este complet integrat într-un mediu Open RAN virtualizat, simplificând implementarea și evitând, în același timp, nevoia de soluții mai complexe din punct de vedere operațional.

Alberto Ripepi, Chief Network Officer în cadrul Vodafone, a declarat: „Alături de Orange, am dezvoltat un model care va servi drept referință pentru extinderea rețelelor mobile către comunitățile rurale din Europa. Partajarea Open RAN ne va permite să reducem costurile prin folosirea la comun a componentelor hardware, gestionând independent propriul software RAN, în cloud, pentru a putea oferi, astfel, servicii diferențiate clienților noștri”.

Bruno Zerbib, Chief Technology & Innovation Officer în cadrul Orange, a declarat: „Această primă implementare pilot a Open RAN în cadrul Orange reprezintă o etapă importantă pentru a demonstra că Open RAN este acum o tehnologie matură, pregătită să fie lansată peste rețelele deja existente. Ea setează terenul pentru implementări la scală mai largă în cadrul grupului și deschide calea către rețele complet automatizate și inteligente”.

Open RAN oferă avantaje semnificative față de partajarea tradițională a rețelei. Folosind o rețea de acces radio deschisă și virtualizată și bazându-se pe software și hardware dezagregate, Vodafone și Orange vor avea fiecare o flexibilitate mai mare atunci când adaugă noi site-uri radio sau în cazul modernizării celor existente, menținând în același timp la un nivel scăzut consumul de energie și costurile. În cele din urmă, va permite operatorilor să ruleze containere de software diferite pe același hardware, oferind diferențiere operațională și independență.

Anunțul de astăzi consolidează angajamentul fiecăreia dintre companii de a implementa Open RAN ca tehnologie favorită pentru viitoarele rețele mobile din Europa, ceea ce duce la un lanț de aprovizionare mai rezilient și mai flexibil. Angajamentul companiilor în ceea ce privește Open RAN este, de asemenea, în acord cu obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030.

Vodafone este cea mai mare companie de telecomunicații din Europa și Africa, oferind servicii mobile și fixe către peste 300 de milioane de clienți din 17 țări, având acorduri cu rețele mobile în alte 46 de țări și, de asemenea, lider mondial în domeniul Internet of Things (IoT), conectând peste 167 de milioane de dispozitive și platforme. Prin Vodacom Financial Services și M-Pesa, compania are cea mai mare platformă fintech din Africa, oferind acces la servicii financiare unui număr de peste 71 de milioane de oameni din 7 țări.

Compania s-a angajat să reducă impactul asupra mediului, astfel încât să atingă net zero al emisiilor până în 2040, ajutând în același timp clienții să își reducă propriile emisii de carbon cu 350 de milioane de tone până în 2030, reducerea deșeurilor rezultate din dispozitivele mobile și de a reutiliza, revinde sau recicla 100% din echipamentele de rețea care devin redundante până în 2025.

Orange este în topul operatorilor de telecomunicații globali, cu venituri de 43,5 miliarde de euro în 2022 și 136.000 de angajați în întreaga lume la 30 iunie 2023, inclusiv 74.000 de angajați în Franța. Prezent în 26 de țări, Grupul Orange are 291 de milioane de clienți la 30 iunie 2023, inclusiv 246 de milioane de clienți de telefonie mobilă și 24 de milioane de clienți de servicii de bandă largă fixă. Orange este, de asemenea, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii globale de IT și telecomunicații pentru companii multinaționale sub brandul Orange Business. În februarie 2023, Grupul a prezentat planul său strategic "Lead the Future", construit pe un nou model operațional, având la bază responsabilitatea și eficiența. Orange este listată la bursa Euronext Paris (simbol ORA) și New York Stock Exchange (simbol ORAN).
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL