×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 06.09.2023 18:49:32

Nașul TV a primit cea mai severă sancțiune pentru cel mai penibil motiv din istoria CNA// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 6 sep 2023 / Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a dat cea mai severă sancțiune din istoria sa pentru cel mai penibil motiv: difuzarea unor afirmații despre presupuse tunele din Munții Bucegi care duc pe alte continente și tehnologia extraterestră găsită în acești munți. Decizia aruncă în derizoriu activitatea autorității.

CNA a anunțat la 6 septembrie printr-un comunicat că televiziunea Nașul TV a fost sancționat în urma emisiunii "Să vorbim despre tine", difuzată în data de 5 mai 2023.

În această ediție, invitatul Sacha Stone a prezentat teorii conspiraționiste despre munții Bucegi, afirmând că ar exista "Tunele care duc în alte continente (...), Tunele enorme, incredibil de mari, aici în România" și că "Au găsit tehnologie extraterestră în munții noștri (...) O tehnologie extraordinar de avansată, care ar schimba tot sensul lumii pe pământ".

În urma autosesizării și a analizei rapoartelor de monitorizare la 23 august, membrii Consiliului au decis să amâne speța cu două săptămâni pentru a oferi radiodifuzorului posibilitatea de a aduce dovezi în sprijinul acestor ipoteze.

Nașul TV nu a prezentat dovezile solicitate, notează sec autoritatea de control în audiovizual, încălcând dispozițiile art. (3) alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, care prevede că "Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor".

Prin urmare, CNA a decis să sancționeze postul Nașul TV cu obligarea radiodifuzorului de a difuza, în data de 13 septembrie 2023, timp de 10 minute, între orele 19:00 și 19:10, numai textul deciziei de sancționare. Sancțiunea reprezintă, de fapt, întreruperea emisiei Nașul TV timp de 10 minute.

Pentru o abatere mult mai gravă, CNA a dat în aceeași zi doar o somație. Potrivit comunicatului autorității, CNA a monitorizat difuzarea în emisiunile informative și de dezbatere din 22 august 2023 înmormântarea victimelor accidentului rutier din satul 2 Mai, județul Constanța (în care un tânăr presupus drogat a ucis doi pietoni, pe marginea drumului).

Constatând nerespectarea prevederilor art. 41 lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, [„Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: (...) b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei”], membrii Consiliului au decis să aplice o somație publică România TV, deoarece televiziunea a prezentat imagini cu sicriul descoperit în care se afla una dintre victimele tragicului accident.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL