×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 27.04.2023 13:01:09

CNA a amendat România TV cu 100.000 de lei pentru discriminarea persoanelor cu afecțiuni psihice în cazul sinuciderii jurnalistei Iulia Marin



București (MEDIA EXPRES) / 27 apr 2023 / CNA a amendat la 27 aprilie România TV cu 100.000 de lei, cea mai mare amendă dată unei televiziuni în ultimii ani, pentru discriminarea persoanelor cu afecțiuni psihice în cazul relatărilor despre sinuciderea jurnalistei Iulia Marin, de la Libertatea.
(Conține UPDATE la 28 aprilie 2023).

La 19 aprilie, Liberatea anunța că Iulia Marin, jurnalistă care lucra pe zona de politică și investigație, a murit la 32 de ani. Vestea a generat un val de reacții în mediul online unde Marin era foarte activă și relata despre depresia cu care se lupta dar și despre cele trei tentative de sinucidere. Pe acest fond, relatările despre subiect de la România TV au atras reacția vehementă a mai multor organizații și persoane care au considerat că televiziunea a discriminat bolnavii cu afecțiuni psihice în emisiunile moderate de Victor Ciutacu pe 19 și 20 aprilie.

Cei mai vehemenți critici ai România TV au cerut chiar ridicarea licenței televiziunii de către CNA.

Decizia a fost luată cu șase voturi "pentru", la ședință fiind prezenți 10 membri CNA, trei votând pentru o propunere de întreruperea emisiei propusă de Mircea Toma (care în final a votat amenda) și cu opoziția membrului CNA Nicolaie Bălașa față de ambele propuneri de sancțiune.

Deși Răsvan Popescu s-a opus și el sancțiunilor prin modul în care a interpretat cazul pe parcursul audierilor și la dezbateri, a sfârșit prin a se alătura celor care au votat amenda, deoarece la primu tur nu s-au înregistrat suficiente voturi pentru niciuna dintre sancțiuni și a considerat că ar fi pus instituția într-o situație critică.

Printre cele mai importante mesaje transmise la motivarea voturilor de către membrii CNA se numără faptul că licențele de emisie nu pot fi suprimate de către o autoritate decât cu afectarea gravă a democrației, dar și faptul că discriminarea făcută de către România TV / Victor Ciutacu nu a fost realizată cu intenție, ci mai degrabă din ignoranță sau din neglijență.

De asemenea, Monica Gubernat, care a propus amenda, a declarat că dacă semnatarii apelului privind discriminarea persoanelor cu afecțiuni psihice de către România TV vor demara o campanie de conștientizare a drepturilor persoanelor cu probleme psihice CNA o va sprijini.

Update 28 apr 2024, ora 9:44:
De asemenea, în ședința din 27.04.2023, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite ca urmare a sesizărilor primite pentru emisiuni difuzate în luna februarie 2023 televiziuni centrale și a decis să aplice următoarele sancțiuni:
- amendă de 10.000 de lei postului Nașul TV, deoarece în emisiunea „Să vorbim despre tine”, difuzată în data de 23.02.2023, a încălcat prevederile art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului, conform cărora: „Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă” (Moraru l-a catalogat "limbric" pe Mircea Toma, membru CNA. Toma nu a participatla discutarea amenzii care a fost propusă de Monica Gubernat și nici la vot);
- amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea Plus deoarece în edițiile din 06 și 20.02.2023 ale emisiunii „Culisele statului paralel” nu au fost respectate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, și nici cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului;
- somație publică pentru Realitatea Plus, din cauza încălcării art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului la difuzarea ediției din 15.02.2023 a emisiunii „Culisele statului paralel”.

În aceeași ședință, în urma analizării solicitărilor privind modificări ale avizelor de retransmisie, Consiliul a hotărât să sancționeze societatea VODAFONE ROMANIA S.A. cu somație publică pentru nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (4) din Decizia CNA nr. 72/2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie, conform cărora: „În termen de 30 de zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe au obligaţia să introducă în oferta lor serviciile de programe care îndeplinesc condiţiile regimului must carry şi să depună la CNA anexa nr. 2, prevăzută la art. 2 alin. (2) lit. c)”.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL