×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 10.08.2017 10:14:48

Ședinţa CNA de joi, 10 august 2017



București (MEDIA EXPRES) / 10 aug 2017 / Ședința este condusă de Răsvan Popescu cu participarea membrilor CNA Dorina Rusu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Orsolya Borsos și Florin Gabrea.

Tufeanu a propus o suplimentare la Telekom dacă au depus actele pentru modificarea siglei la Dolce.
Vot ordinea de zi: unanimitate.

I. Adresa nr.6505/28.05.2017 de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale - referitor modificarea H.G. Nr. 403/2013 privind tema digitalizării terestre cu pdv de la SJR si pdv de la BLA.
Puncte de vedere Dincă. Obiectul modificării este rezervarea multiplexului pentru televiziunea publică. Motivația este în nota de fundamentare și nu am ce să completez. La nivelul meu de consilier e greu de spus o părere, nu am participat la nivelul ministerului la consultări. Sunt limitat la ce se prezintă în nota de fundamentare.
Răzvan Frînculescu a spus
Gubernat a spus că s-a încercat o formulă de digitalizare în România, este singura soluție ca să deblocăm. Toate acestea au fost negociate cu CNA - Radu Teodorel și cu mine, Gubernat.
Este o problemă cu lipsa angajaților la reglementare, a mai spus Gubernat.
SJR are un punct de vedere favorabil, s-a întâmplat la fel și în alte țări.
Sunt 4 multiplexuri la scară națională, și din această situație nu e nicio înghisuială și poate fi rezervat Televiziunii, a spus Popescu. România este o țară cablată 90%, nu există interes. Au trecut în cablu și satelit și pot funcționa așa. Când am mai scos licențe digitale pe regioanle s-au alocat doar câte una, două. Pot funcționa greu sau de loc.
Vasile Buda a spus că s-a ocupat o perioadă scurtă. CNA nu a presat suficient ca să respectăm directiva, ideea este să eliberăm. Ceea ce nu e ocupat. Din punctul de vedere al telespectatorilor digitalizarea este mai simplă și corectă. Cu cablul nu avem niciodată 4k. În scandinavia s-a digitalizat și radioul. Mașinile noi nu mai au CD-uri, totul e pe internet și digital. Scopul UE a fost să eliberăm în eter. Procedăm ca și cum am avea mașini cu carburator și mai suflăm jiglorul de ralanti.
Popescu a propus aviz favorabil.
Vot - unanimitate.

II. Solicitări prelungiri licențe audiovizuale:
1. ARHIEPISCOPIA ORTODOXĂ ALBA IULIA pentru Radio Reîntregirea din Zlatna
Expiră 26 august.
Vot - Tufeanu împotrivă. E post local care retransmite un alt post local 100%. Este singurul din Zlatna. Nu repsectă localismul. Tematice religioase muzicale nu trebuie să asigure nimic local, conform deciziei CNA, a spus Frînculescu. Borsos a votat de asemenea împotrivă. Șase "pentru".

2. S.C. ABC PLUS MEDIA SA Oradea pentru Național FM din Zimnicea
Expiră 28 august.
Vot - unanimitate.

III. Solicitări licențe audiovizuale prin satelit:
1. S.C. TELECONTENT PRODUCTION SRL Iaşi pentru RTR din Iaşi
Luminița Popa producător general
Bogdan Hrincu, suport tehnic, O-Video România va asigura serviciul tehnic, echipamente.
Veaceslav Hristea - administrator.
Post generalist, filme și seriale producție românească și buletine de știri. Matinal în săptămână și week-end.
Am studiat piața din Republica Moldova și am ajuns la concluzia că filmele și seriale - avem acorduri prealabile - nu divulgăm nume - bibliotecă titrate în original cu limba română. Melodrame (telenovele), filme cu caracter istoric, detective. Ne orientăm spre publicul feminin. Producători ucrainieni și ruși.
Gubernat a spus că în România sunt multe licențe pe public feminin.
Subtitrare asigurată din Republica Moldova.
Acționariatul TV Content SRL din Chișinău, acționar unic, este format din Sergheev Evghenii 50% și Sfetco Victor - 50%.
Intenționăm să fim un post apolitic. Accent pus pe divertisment. Subiecte românești, diaspora moldovenească din România. Va fi adresată publicului din România. Emisiuni variante rusești și românești. Publicul rusofon cum e mulțumit? a spus Gabrea.
Rusu și-a exprimat rezerve că telenovelele ucrainiene și rusești sunt cunoscute în România.
Gubernat a întrebat care este procentul de filme.
Totul depinde de acordurile pe care le avem, vom încerca o pondere de 50% ruse și ucrainiene, 50% eurpene și americane. Vom ajusta procentajele.
Se retransmite ceva din Moldova? a mai întrebat Gubernat. Nu, vom achiziționa un format din Moldova de exemplu pentru o emisiune culinară.
Gabrea a întrebat că subiectele din emisiunile de informare vor avea teme din România sau doar din Moldova? Știrile vor fi filmate, editate și fac referință la subiectele din România. Vom pune accentul pe autoritățile din Românina.
Popescu a întrebat cum se receptează.
Emisia se face pe satelit, contracte cu cabliștii din România pentru difuzare. Avem o înțelegere prealabilă cu Orange din România și SES care o să ne preia pe satelit.
RTR de la ce vine? a întrebat Gabrea.
RTR Moldova în Moldova, în România am rămas doar cu RTR.
Gabriel Tufeanu a spus că studiourile sunt decente, frumoase. O să fie doar la Iași studiouri? De ce nu și la București?
Nu avem bătut în cuie Iașul, vrem să ne lansăm și apoi poate să fie și la București. O-Video din București ne va asigura studiourile o să vedem ce oferte primim.
Compania nu mai are alt obiect de activitate înafară de audiovizual.

Dezbateri
Rusu a spus că nu votează, simt nevoia să mă mai informez. Mi se pare prea mult să văd atâtea filme rusești. Ce scopuri au? Ca orice moldovean au niște chestii împotriva rușilor. Gubernat a propus să le cerem titluri care vor fi difuzate.
Tufeanu a spus că vor să deschidă o televiziune, nu încurcă pe nimeni. Noi votăm videotext și noi spunem nu? Eu sunt pentru, dacă difuzează și-și, nu numai rusești. Avem turcești, coreene. De ce nu și rusești? Nu cred că poate să fie rău. Sunt subtitrate.
Nu am nicio stimă pentru politica rusească, nu știu ce e cu talk-show-ul acela, nu pot să votez.
Gabrea a spus că nu sunt mai proaste telenovelele ucrainiene decât cele din America de Sud și nici din Turcia. Nu înțeleg foarte exact de ce vor această televiziune în România, vis-a-vis de starea socială din România vis-a-vis de ce se întâmplă în jur? Am niște nesiguranțe în ce privește postul și această localizare în România, a spus Gabrea.
Tot legat de politic sunt îndoielile? a întrebat Rusus.
Nu în general. Russia Trudnaia Rabotana. a spus Gabrea.
Avantajul lor e accesul pe o piațî de 5 ori mai mare, a spus Popescu.
Buda a spus de ce sunt 50% în Rusă și în România și în Moldova? Nu sunt în limba franceză.
Obligația este producție majoritară europeană, a spus Popescu.
Tufeanu a spus că deja difuzează aceste producții în Moldova, le e mai ușor.
Gabrea a spus că ne cantonăm la filme, am un fel de plutire într-un spațiu lichid, nu știu despre ce este vorba.
Tematica este doar un motiv, a spus Rusu. Care le sunt intențiile? De ce vin pe piața românească? E o nebuloasă, nu pot să fiu de acord. Poate ne pot convinge pe viitor.
Popescu a propus amânare, lămuriri pentru problema cotelor europene, pachetul de filme, seriale, care e raportul producție din UE și alții, peste 50% producție europeană, așa cum este definită în Directivă. Rusu a spus că trebuie să știe care este politica postului în Rep. Moldova?
În baza art. 17 alin 4.
Răzvan Frînculescu - unele informații sunt în dosar și 5% - opere românești și 51% europene, opere europene producători independenți 31%.
În discuție am înțeles că vor fi telenovele rusești, ucrainiene, sudamericane. Cum se ajunge la acel procent?
Vot amânare - Tufeanu împotrivă, restul "pentru".

2. S.C. DIGITAL CABLE SYSTEMS SA Bucureşti pentru Cinemaraton, cu modificarea licenţei audiovizuale acordată pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a aceluiaşi serviciu de programe (zonă de difuzare şi structură serviciu de programe)
Difuzare asigurată de DCS, tematic film, 11 canale de film în România licențiate.
10,42 producție proprie. 26,4% informare. 72,5% filme din program.
Emisie de 24 de ore. Difuzare internațională.
Mai deține Acta Info și Cinemaraton prin rețele de cablu.
Modificarea de licență pe cablu trece de la național și la internațional, avea 30,6% pp acum vrea 10,42%.
Florentin Spița, directorul comercial, Florina Ilie, responsabil reglementări.
Filmele românești sunt grosul programelor. De șase luni în rețeaua DCS. Începe să crească, sugestie la ședința de autorizare. Distribuim pe satelit și în alte rețele, suntem în discuții cu un furnizor de satelit.
Nu am difuzat de la Sergiu Nicolaescu, pentru că nu am reușit să obținem drepturile de autor, dar în rest difuzăm cam tot ce este pe piață. Sunt grupate pe tematici.
35 de țări prin satelit: Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia, Ungaria.
Vot - Tufeanu împotrivă, restul "pentru".

IV. Modificări licențe audiovizuale:
1. S.C. EXTOUR MEDIA SRL pentru Mondo TV din Petroşani - modificare structură serviciu de program
Radio Valea Jiului în faliment. Retransmiteam Radio Cristal. Se înlocuiește cu postul propriu de radio, 80% din TV va fi radio. E o imagine că există o cameră în studioul de radio.
Vot - unanimitate.

2. S.C. NOVA MEDIA SRL Timișoara pentru Tele Europa Nova TM din Timișoara – modificare structură serviciu de programe
Gubernat a spus că au inclus o emisiune religioasă și trei reluări de programe religioase și au procent zero în structura aprobată de religioase. Să le cerem explicații. Cât program au direct? Cât au videotext?
Vot - amânare până la primirea explicațiilor solicitare. Cu raport de monitorizare. Unanimitate.

3. PATRIARHIA ROMÂNĂ – solicitare includere frecvenţă 93,5-Comăneşti în reţeaua naţională
Au participat la concurs în vară.
Vot - unanimitate.

4. S.C. RCS&RDS SA București - solicitare includere frecvenţă 98,2-Vatra Dornei în reţeaua naţională
Au participat la concurs în vară.
Vot - unanimitate.

5. S.C. ROM CONSULT SRL Hunedoara pentru Info HD din Deva – modificare structură serviciu de programe
Format generalist, local, modificare structură de la 41 pp solicită 44,8, avea 59 - acum 55,2 alți producători.
Directoarea de marketing a spus că se introduce un talk-show cu temele de actualitate. Vineri se include o altă emisiune "Vocea străzii".
Vot - unanimitate.

6. S.C. MINISAT TELECOM SRL Târgovişte - solicitare includere frecvenţă 90MHz-Predeal în reţeaua regională
Acord de principiu, va trebui să vină cu modificare licență audiovizuală. Deține licență regională la Titu, Găiești, Târgoviște, Moreni, Moroieni.
Licența de la Predeal este luată de mai mulți ani.
Vot - CNA nu mai votează solicitarea, i se transmite să vină cu o cerere de modificarea licenței. Vot - șase voturi pentru.

7. S.C. AURONINI MEDIA PRO SRL Buzău pentru Campus TV din Buzău - modificare structură serviciu de programe
Vot- unanimitate.

8. S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA SRL Braşov pentru RTT din Braşov – modificare structură serviciu de programe (cu adresele 5817/31.07.2017 şi 6349/01.08.2017)
Retransmitea B1, nu mai transmite. Program propriu 100%. 32 de ore 19 minute devine la 32 de ore 24 minute, restul timpului se va difuza Brașov Live imagini din Brașov camere de filmare. Reluări 6 ore și 16 minute pe săptămână.
Reprezentata a explicat că retransmisia B1 TV se înlocuiește cu camerele life cu știi locale pe croll și informații despre vreme.
Modificarea acționariatului încă nu s-a terminat. Există un acord al Consiliul dar nu s-au terminat documentele.
B1 nu mai dorește să colaboreze cu noi. Se vede separat în oraș.
Tufeanu a spus că imagini de pe Tâmpa, Postăvaru, Centrul Brașovului cu videotext este program de televiziune?
Sunt imagini interesante, probabil că sunt de interes. Este un oraș turistic, pe partea de videotext sunt informații. Sunt zone frumoase.
80% transmit 3 camere de supraveghere, dacă ăsta este interesul public al brașovenilor... Să găsească și ei o soluție. Am refuzat un post de filme și le dăm la aceștia, a spus Tufeanu înainte de vot.
I-a lăsat B1 în baltă, trebuie să găsească o soluție, a spus Popescu.
Vot - 4 voturi pentru, Popescu, Gabrea, Rusu, .... .

La 14.15 Popescu a spus că RTT a depus o nouă cerere cu retransmisia București TV. Reprezentanta televiziunii a revenit în ședință și a spus că retransmisia B1 TV se schimbă cu București TV și în rest programul rămâne neschimbat.

La închiderea ședinței Răsvan Popescu a supus la vot o grilă nouă cu retransmisia București TV. Doar patru voturi Pentru, Buda, Popescu, Rusu și Gabrea. Tufeanu a spus că a votat împotrivă procedural, trebuia depusă o cerere.


9. S.C. ON AIR STUDIO SRL Bucureşti pentru Itsy Bitsy satelit şi Bucureşti – modificare structură serviciu de programe
Scade producția proprie de la 40 la 13,3. De la 5 informare solicită 3. Scăderi și pe celelalte categorii. Are 19 licențe locale.
Structura de 14 ani nu s-a schimbat niciodată. Durata intervențiilor vorbite a scăzut, abordarea s-a transformat în timp. Poziția de atotștiutor s-a schimbat prin educație prin joacă.
Vot - unanimitate.

V. Retrageri licențe audiovizuale
La cerere, nu au depus prelungiri, etc. 3 - unanimitate.
Radio Gold - 96 ore întrerupere emisie. Au transmis că nu mai pot susține financiar. Au spus că suspendă, nu au cerut retragerea. Art. 57 - întrerupere care nu e de natură tehnică se încadrează în teza a doua. Au depășit demult, nicio altă solicitare. - unanimitate.
Odorheiul Secuiesc - unanimitate

VI. Decizii de autorizare.
Radio Galaxy - Câmpulung - vot - unanimitate.

În cazul Friss FM este o depășire de termen - propuneri amendă 5.000, pentru că au mai avut o somație - la Friss FM. - unanimitate.
Gubernat a spus că au mai fost situații la Trinitas, ANCOM eliberează documentații.
Sau dăm amendă sau nu dăm nimic, a spus Vasile Buda. Somația e o greșeală.
Tufeanu a propus 5.000 amendă.
Poate facem ce facem și ajungem nicăieri, a spus Popescu.
Vot - somație - Popescu, Gubernat, încă un vot pentru.
Vot - 5.000 - 3 voturi pentru.
Tufeanu a spus că radiodifuzorii vor înțelege că dacă greșești de mai multe ori nu pățești nimic.
Turul 2
somație - 3 voturi
5.000 - 3 voturi
Turul 3
somație - 4 voturi pentru
5.000 - Tufeanu, Buda.
E un termen al nostru, nu din lege, a spus Popescu.
Buda a comentat că ne-am pus singuri în situație, trebuia să respectăm propunerea de la banca tehnică 5.000 votam pentru sau împotrivă.
Trebuia să mă fac că nu aud propunerea de somație făcută de un coleg.

PAUZĂ DE UN SFERT DE ORĂ PÂNĂ LA 13.30

VII. Avize de retransmisie (eliberări, modificări, retrageri)
16 societăți, 36 avize la modificări, respectă deciziile ... -
Retrageri la cererea titlularului - 4
Avize noi - unul singur.

VIII. Notificare a Societății Române de Cardiologie - referitoare la furnizare serviciului media audiovizual la cerere cu denumirea www.cardiotvsrc.ro
Doar notificare - serviciu la cerere.

IX. Solicitarea Societății Române de Radiodifuziune – referitoare la alocarea de noi frecvenţe prin atribuire directă
CNA va trimite ANCOM o cerere de comunicare dacă sunt frecvențe pe localitățile solicitate de SRR - pentru autostrada A2, la Călărași, la Alba Iulia etc.

X. Informare a Societății Române de Radiodifuziune - referitoare la modificarea grilei fără modificarea structurii aprobate a serviciului de programe Radio România Actualităţi

XI. Solicitarea S.C. SUD VEST MEDIA SRL – referitoare la renunţarea temporară la studioul din Baia de Aramă
CNA nu a luat nicio decizie

XII. Solicitarea S.C. KELET INFO SRL Gheorgheni – notificare modificare grila Feny TV din Gheorgheni
CNA nu a luat nicio decizie

XIII. Adresa nr.2539/10.07.2017 - plangere prealabilă, cu pdv al SJR
CNA a respins plângerea prealabilă.

XIV. Rapoarte de monitorizare ale Direcție Monitorizare:
1. Antena 3- emisiunea Ediție specială din data de 12.02.2017, reclamațiile nr. 1421/13 si 14.02.2017; 1421/1/13.02.2017 și 1437/13.02.2017.
- emisiunea Ediție de weekend din data de 11.02.2017 reclamația nr. 1430/13.02.2017.
CNA nu a luat nicio decizie

Ședința s-a închis la ora 15:00

2.Digi 24, emisiunea Din interior din data de 12.0.2017, reclamația nr. 1405/13.02.2017.
3.România TV - emisiunea Ultima oră din data de 05.0.7.2017, reclamațiile nr. 5862;5862/1-31; 5863,5863/1-14;5863/15-16; 5871-5875;5885;5885/1-2;5895 din 06.07.2017; 5862/33-64;5901 din 07.07.2017; 5862/65-69 din 140.07.2017
- emisiunea România Te Vede din data de 11.02.2017, reclamațiile 1431;1431/1/13.02.2017 și reclamația nr. 1428/13.02.2017.
4. Nașul TV , emisiunea Nu renunța! Din data de 12.02.2017, reclamația nr. 1435/13.02.2017.
XV. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare>
1. Dolce Cablu/DVBC Niculițel/Tulcea - reclamația nr.5018/31.05.2017 (reportat - a fost audiat reprezentantul societății).
2. Studioul Tertitorial Tg. Mureș - reclamațiile nr.5956/10,07.2017 și nr.6631/03.08.2017
3. Maramureș TV Baia Sprie - reclamația nr.5726/30.06.2017
XVI. Diverse.


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL