×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 28.07.2017 15:01:49

CNC-DEMITERE-PROTEST / Trei colegi protestează față de înlocuirea Oanei Radu din funcția de membru al Consiliului CNC



București (MEDIA EXPRES) / 28 iul 2017 / Trei membri ai Consiliului de administrație al Centrului Național al Cinematografiei (CNC) îi cer ministrului culturii Lucian Romașcanu să revină asupra deciziei de a o înlocui pe Oana Radu cu Simona Tănăsescu din funcția de membru al Consiliului, potrivit unei adrese trimisă ministrului dar publicată și pe Facebook de către unul din semnatari.

Semnatarii adresei, Melinda Boros, Horia Romanescu și Andrei Rus, susțin că legislația în vigoare nu prevede înlocuirea unui membru al Consiliului CNC decât în cazul demisiei sau în cazul unei activități „necorespunzătoare”, niciuna dintre situații nefiind îndeplinite în cazul Oanei Radu. De asemenea, se invocă un Ordin al ministrului culturii nr. 2495 din 24 iulie 2017, care însă nu prevede situația în care un membru al consiliului, odată numit, poate fi înlocuit.

În adresă Oana Radu este descrisă ca fiind „cea mai activă, consistentă și implicată dintre toți membrii Consiliului”, „a participat activ la întâlniri și dezbateri pe marginea situațiilor urgente de rezolvat pentru o îmbunătățire a sistemului de producție cinematografică din România” și „și-a abordat statutul cu seriozitate și disciplină”.

În lipsa unei justificări a demiterii Oanei Radu, semnatarii scrisorii pun gestul pe seama poziției acesteia față de „anumite teme de dezbatere” inclusiv prin redactarea împreună cu autorii adresei a unui regulament nou de acordare a finanțărilor din Fondu Cinematografic, în luna ianuarie 2017, „în ciuda ostilității vădite a conducerii instituției”.

În adresă se mai arată că conducerea CNC a fost împotriva OUG 91/2016 și Simona Tănăsescu a fost reprezentanta Ancăi Mitran, directoarea CNC și președinta Consiliului de administrație al CNC la audierile din februarie 2017 în Comisia de cultură din Senat, susținând necesitatea abrogării ordonanței.

Oana Radu a fost printre altele consiliera ministrului culturii precedent, Ionuț Vulpescu, care s-a opus de asemenea OUG 91/2016 (adoptată de cabinetul Cioloș la 29 noiembrie 2016 și contestată de o parte din reprezentanții industriei cinematografice și de cabliști și televiziuni, ultimii pentru creșterea fără consultare a taxelor, n. Red.).

Semnatarii adresei mai susțin că decizia de înlocuire lasă loc unor interpretări care pun sub semnul întrebării imparțialitatea și legalitatea actului și vine la doar trei zile după ce Oana Radu a cerut o audiență la ministru pentru a-i prezenta punctele sale de vedere cu privire la situația actuală din CNC și nevoile de îmbunătățire a domeniului cinematografic. „Răspunsul dumneavoastră la acea invitație la dialog a fost să o înlăturați din Consiliu.”
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL