×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 23.05.2017 10:16:24

Ședinţa CNA de marți, 23 mai 2017



București (MEDIA EXPRES) / 23 mai 2017 / Ședința este condusă de Răsvan Popescu cu participarea membrilor Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Orsolya Borsos, Valentin Jucan și Florin Gabrea.

La 5 reuniune EPRA au avut loc noi alegeri, în locul vicepreședinte Tamir Haiduc a fost ales Oliver... de la OFCOM restul au fost reconfirmați. Se pune problema unei majorări a contribuției fiecărei țări. Fake news, radio digital - Finlanda - digital și pe internet. Au fost 4 vicepreședinți pe patru locuri.
Dorina Rusu a sesizat o posibilă ăncălcare a legii. Monitorizare
Satu Mare nu va veni 1. de la II.
OZ cu amânare II. 1 - pentru data viitoare.
Vot-Unanimitate.

I. Solicitări licențe audiovizuale prin rețele de comunicații electonice:
1. S.C. NET COM SRL Moineşti pentru Info M din Moineşti (exclusiv videotext).
Licență cablu prin propria rețea localități din Bacău și Neamț. Exclusiv videotext 100% producție proprie, anunțuri primărie, publicitate, știri
Fără invitați din partea companiei.
VOT - Jucan împotrivă ceilalți pentru.

2. S.C. ZONAL TV SRL Craiova pentru Zonal TV din Craiova.
Generalist - difuzare prin RCS.
Tiberiu Bârlog - jurnalist - de 27 de ani - ziare reviste săptămânale, trăim din presă.
Luiza Pătru - TVR Cotidianul, Prima TV, ex producator general 3 televiziuni.
Jucan - tv pentru jurnaliști, este din start pierdută, pentru public este presa.
Tiberiu a spus că ziariștii vor avea unde să lucreze, emisiunile sunt pentru public. Orientare directă către public.
A mai fost refuzată odată licența, aveți 4 ore de program pe zi, restul reluări, a spus Herjeu, sunt 6 televiziuni locale și regionale. Ce să mai zicem de Cluj, cu o singură televiziune? Este supraaglomerat la Craiova, sunt prea multe televiziuni, sunt alte interese decât binele publicului de supraviețuiesc atâtea. La Tm este o televiziune locală și aia vai de mama ei. Va fi a șaptea televiziune din oraș. Faceți 12 ore de reluări, nu se poate.
Tiberiu a spus că avem și matinal dimineața, o altă emisiune nouă. 7-8 ore de emisiune pe zi. Cele 6 televiziuni nu ne angajează pentru că sunt lăsatee în părăsire. Dacă urmăriți, nu putem să facem, o televiziune cu potență financiară se plânge că nu reușesc să facă producție proprie. Am lucrat la BBC, România Liberă - mi-e greu să accept condiții ideologice. Dacă considerați că jurnaliștii profesioniști nu au ce căuta pe piața locală, asta este. Pentru noi nu este un simplu job, ci un mijloc de exprimare, mentalitate de ziarist care nu are posibilitate de exprimare în zonă.
Luiza a spus că o televiziune dă muzică populară, altă televiziune mi-a cerut 1.500 de euro la sfârșitul lunii dacă fac o emisiune, eu fac emisiunea, eu aduc publicitatea.
Herjeu a recunoscut că a greșit, nu sunt 4 ore, s-a uitat pe grila veche cea respinsă. Și-a cerut iertare. Sunt șapte ore și un sfert pe zi.
Rusu a spus că e de apreciat că sunt 7 ore, nu e o problemă că sunt 7 televiziuni pe piață. Când intrați în emisie?
Avem aparatură, putem produce deja.
Cristea a spus că CNA poate da undă verde, ne-ar interesa să vă susțineți financiar. Cum ieșiți pe piață? Ce public țintă? Sondaje? Susținerea financiară e suficientă?
Tiberiu a spus că baza financiară dincolo de echipamente și amenajare studio avem 6 luni salariile. Avem marketing activ pentru publicitate, o altă formulă de publicitate care nu există - dorim să facem teleshopping în târgurile en-gros. Discuții cu oameni de afaceri care par dispuși să-și facă reclamă. Marile firme sunt nevoite să meargă pe televiziunile naționale. Domeniul Coroanei de exemplu.
În Craiova este o facultate de jurnalism foarte bună, am lucrat cu ei a spus Luiza.
Unii au site-uri personale, au contracte cu instituții și oameni de afaceri. Mulți au migrat în spațiul instituțional, PR-iști, propagandiști. Soarta presei în România, în general.
Consstantin Barbu este un bun eminescolog, are 400 de cărți scrise. Mihai Firică.
Tiberiu a spus că a făcut prima revistă în anii 90.
Gubernat a spus că e licență locală. RCS câte are locale? În digital doar Digi24 Craiova - este regional. Au și o emisie locală de o oră-două.
Veți emite digital?
Închiriază aparatură, niciuna nu apare pe digital, nici Oltenia, nici CTV. Se văd pe cablu analogic. Cine are smart TV și HDMI nu văd niciuna din televiziunile locale, a spus Luiza. Este o problemă aici.
În 2017 RCS încă nu a venit cu dosarele, vom putea să spunem din baza de date ce avem anul trecut, a spus Răzvan Frînculescu.
Câți angajași pe editorial aveți? a întrebat Gabrea.
Angajați sunt editorii de știri, restul invitați. Vor fi 10-12 pe editorial, a spus Tiberiu. În jur de 15, 25 în total.
VOT - Jucan și Herjeu împotrivă. Restul pentru. Licența a fost acordată.
Jucan a comentat că în presa locală jurnaliștii nu știu pe ce lume se află, sunt fixați în niște realități care aparțin trecutului, nu mai au nicio legătură cu publicul. Nu-și dau seama că publicul nu mai vor această masă de cleveteală. Asta era după revoluție. Ar trebui un fel de implicare din partea CNA de a le arăta modele de televiziune și radio. Ficus în studio, 2 microfoane și ce televiziune frumoasă avem. Te minți singur că trăiești din publicitate în Craiova sau se întâmplă altceva. Pițerii, anunțuri de angajare. Cred că ar trebui să facem ceva. Televiziunile locale sunt unidirecționale dinspre masa TV către public. Asta nu este televiziune locală.
Gabrea a spus că nu știe care sunt modelele și nu știu ce vrea tineretul, dar dacă ne raportăm la modelele înalte de televiziuni ce extraordinar de moderne sunt. Ce-i acolo. Ce program de France2 se găsește acolo și nu-l vedem noi? Nu cred că e cazul. Ambiții foarte mari trebuie justificate.
Herjeu a spus că dăm licențe ca primăria la tarabe după care se trezește cu un munte de gunoaie. Noi trebuie să facem curățenie după ei. Mai am șase județe și am vizitat toată țara. Foarte multe din orașe au un sistem politico mediatic mai dificil.
După 1 iulie 2016 era directivă la digitalizare, toate trebuiau să fie pe multiplexoare. Noi la CNA le-am permis. De-aia nu sunt în Scandinavia, unde sunt 8 televiziuni pentru 4 țări, a spus Buda.

3. S.C. TELE MR TV SRL Brăila pentru TV Brăila din Brăila.
Prest Romadan a deținut dar a expirat la 8 aprilie 2017, fără cerere de prelungirea valabilității, retrasă în 25 04 2017.
Reprezentantul televiziunii Adam Ferenț - fostul deținător al celeilalte. Nu mai există de 3 ani. Eu am închis pe data de 9. Atunci a expirat licența.
Am avut control de la ANAF. Am făcut societate nouă negrevată de datorii - nu am putut să cearem prelungirea că aveam datorii pe cea veche. După ce plătim datoriile o mutăm pe societatea veche pentru că este cunoscută din 2002.
Datoriile au venit din partea ANAF-ului.
Termen de rezolvare probleme financiare - am contestat la ANAF. Este stare de insolvență ca să nu mai curgă penalități. Dăm drumul la emisie imediat.
Discuții - Herjeu a spus că are zece puncte în minus. Investește 100.000 de euro să facă 1,5 ore de program pe zi. La Craiova cu 200.000 de euro fac 7,5 ore de program. E 100.000 de lei, a observat Herjeu.
VOT - Gabrea, RUsu, Popescu, Cristea - doar 4 voturi pentru. Licența nu a fost acordată.
Vasile Buda a motivat că patronul a falimentat o televiziune nu putea să voteze pentru, e un criteriu care nu există în lege a observat Gabrea.
Votul e suveran a spus Popescu. A spus și că CNA nu e Ministerul de Finanțe, ar trebui să ne intereseze ce se vede pe ecran.
Herjeu a spus că votează constant ca de fiecare dată. Ar tebui să fie pentru toți. Am aceleași criterii pentru toți.
Și eu la fel, dar altele, a spus Popescu.

4. S.C. INFINIT TV SRL Iaşi pentru Infinit TV din Iaşi.
150.000 euro investiție.
Reprezentanta TV fostă corespondentă Prima TV, Pro TV.
Vrem să dăm ce vrea publicul pe piață.
Avem studioul gata, putem emite online.
Scripcă Oana Maria - asociat unic.
Regională, județul Iași, format generalist.
XDEM - va asigura transmisiunea online pe site și către cabliști.
Suntem 6 angajați - vom ajunge la 30 de angajați.
Vot - Jucan și Rusu pentru, ceilalți împotrivă. LICENȚA NU A FOST ACORDATĂ.
Nu au fost foarte bine pregătiți în prezentare și să vină cineva și pe partea editorială, a spus Popescu.
Gubernat a spus la ce televiziune a lucrat doamna? La Tele M Moldova - a cerut monitorizare pe publicitate, sponsorizare.

II. Modificări licențe audiovizuale:
1. S.C. RADIO UNU PLUS MEDIA SRL Satu Mare - acord modificare structură acţionariat.
Amânat.
2. S.C. MEDIA TEN PRODUCTION SRL Suceava pentru TV Plus din Suceava – modificare zonă de difuzare, structură şi denumire serviciu de programe.
Modificare zonă de difuzare - local în Suceava, devine regional în Iași Botoșani Suceava Vaslui și Neamț, prin Telekom, Nextgen, Akta și alți distribuitori mici.
Robert Coman - prezent în fața CNA.
Discuție - Popescu a observat că sunt regional la nivel Suceava. Propun recunoașterea regional la nivel Suceava și dacă vor să se extindă să facă știri.
Popescu a cerut vot doar pe regional Suceava.
VOT - Jucan împotrivă, ceilalți pentru.
A intervenit Răzvan Frînculescu că ar fi trebuit respinsă cererea pentru mai multe județe și apoi votată regională pe Suceava.
Popescu a supus la vot solicitarea companiei cu toate județele cerute.
VOT - niciun vot pentru, a lipsit din sală Monica Gubernat.
TVE Plus în TV PLUS Regional
VOT - Herjeu împotrivă ceilalți pentru (fără Gubernat).

3. S.C. SUD MEDIA PRODUCTION SRL Tg. Jiu pentru TV Sud din Tg. Jiu – modificare structură serviciu de programe.
Nu este reprezentant în sală.
Se prezintă modificările.
Asociat unic nemodificat - Ridzone Group Solutions - fără datorii. Mai are Sud FM.
VOT - unanimitate (lopsește Borsos)

4. S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA SRL Braşov – acord modificare structură acţionariat
Taleso Desing cedează 87,8 - către Ghiță Dan Dumitru 87%
Vot - Gubernat împotrivă, restul pentru (lipsește Borsos).

La dosarele de schimbarea zonei de acoperire în dosar să fie și vechea grilă, a propus Herjeu.

III. Adresa nr. 9679/15.05.2017 de la SC RADIO CNM SRL Arad – prelungirea termenului de începere a difuzării serviciului de programe Alt FM din Arad.
Gheorghe Drăgan administratorul Alt FM a explicat că e o problemă tehnică. Emițătorul nu avea Conformitate Europeană deși a funcționat 7 ani. Nu se poate autoriza stația din cauza asta. Firma producătoare din Europa, America Sud și America de Nord - sunt puține și în special la putere mică de 1 KW. Am primit de la Broadcast Electronics din SUA / Illinois - au confecționat un emițător la comandă.
Este plătit 21.000 de dolari, este expediat. Sosește astăzi mâine la Otopeni. Când îl avem începem emisia.
Frecvență AM, pe tematică copii.
A depus cererea după expirarea termenului.
VOT - unanimitate (lipsește Borsos de la vot)
VOT - somație - unanimitate.

IV. Situaţia licenţei audiovizuale TV-C 677/04.06.2013 (Regio TV Transilvania).
A întrerupt emisia în februarie a trimis în martie adresă. S-a ars. A expirat termenul de 90 de zile în 2 mai. În 30 aprilie a transmis că a reluat emisia, după care la două zile a trimis o nouă adresă că a întrerupt emisia că transformatorul nu a putut fi pus în funcțiune.
Frînculescu a cerut inspecție.
Popescu a cerut inspecție și se amână pentru ședința viitoare.

V. Retrageri licențe audiovizuale.
Tele TV Adjud și Comănești - Expirare fără solicitare
Orient Skyline Conect TV - Botoșani
VOT - unanimitate (lipsește Borsos)

VI. Decizii de autorizare.
Digi FM Baia Mare
Pro FM Costinești, Mangalia - cu întârziere termen de depunere șase zile.
Radio Dorna Vatra Dornei
Digi FM Zalău
VOT - unanimitate (lipseste Borsos)
Este o sarabandă cu ANCOM a explicat reprezentantul RCS, au fost depuse toate odată și două au ieșit din termen.

Georgescu și Rodica Anghel sunt la Parlament la Comisii.

PAUZĂ PÂNĂ LA ORA 14:00

VII. Adresa nr.4146/18.05.2017 de la Ministerul Sănătății și proiect de Recomandare referitoare la campania de informare a populației inițiată de Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF cu privire la importanța vaccinării copiilor împotriva rujeolei

VIII. Rapoarte de monitorizare ale Direcției Monitorizare:
A. Rapoarte reportate
1. B1 TV - Emisiunea Talk b1 difuzată pe 09,10 și 11.01.2017 - reclamațiile nr.291 și 300/11.01.2017 și emisiunea Dosar de politician difuzată pe data de 11.01.2017 - reclamația nr 351/12.01.2017 - reluare vot
2. Antena 3 - Emisiunea Sinteza zilei difuzată pe data de 16.01.2017 - reclamația nr.449/17.01.2017(autosesizare) și Sinteza zilei difuzată pe data de 02.03.2017 reclamațiile nr.2179/08.03.2017 și 2180/08.03.2017 - reluare vot
3. Prima TV - filmul Fără bărbați sau nu! difuzat pe data de 02.01.2017 - reclamația nr.113/03.01.2017 și Filmul Patul conjugal difuzat pe data de 13.01.2017 - reclamația nr.417/16.01.2017
4. Europa FM, Kiss FM, Radio Guerrilla, Radio ZU, PRO FM, Virgin Radio - emisiuni matinale difuzate în luna ianuarie 2017 cu reclamația nr.1341/09.02.2017 (PRO FM).
5. Radio Seven - emisiunea 7 Dimineața difuzată pe data de 31.01.2017 - reclamația nr.992/31.01.2017.
IX. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare (reportate):
1. PRO FM, Digi FM, Național FM, Europa FM, Radio 21 - raport al inspectorului
2. Gorj TV Tg. Jiu - reclamația nr.1187/06.02.2017
3. TTV Oradea - raport al inspectorului
4. Neptun TV Constanța - reclamația nr.1368/09.02.2017.
5. Radio Mamaia Constanța și Radio neptun Murfatlar - raport al inspectorului
6. Radio Super FM Făgăraș - raport al inspectorului
7. Ploiești TV - raport al inspectorului
8. MDI TV Târgoviște - raport al inspectorului
9. Radio Bistița Bistița Năsăud - raport al inspectorului
10. Radio 1 FM Alexandria - raport al inspectorului

X. Rapoarte de monitorizare ale Direcției Monitorizare:
B. Rapoarte noi:
1. Posturi TV - respectarea duratei inserțiilor de publicitate perioada ianuarie - martie 2017- cu reclamații.
2. Posturi TV - Spoturi publicitare: Colon Protect, Supramax Articulaţii, Anticârcel, Apuretin, Aspasia, Bilomag, Climenum, Feminost, Sanohepatic, Eubiotic, Eubiotic Baby, Celadrin Forte, Bicorsan, Mesundra, Jabosgold, Genacol, Hepamix, Curcumin 95, Cof-1200, Cymbio, Urobiotic, Uro-Care, Obegrass, MaxiMag, Linex Forte - cu reclamații și pdv RAC
3. Posturi Radio - spoturi publicitare: Apuretin, Aspasia, Climenum, Colon protect, Feminost, MaxiMag, Sanohepatic, Anticarcel rapid, Supramax articulații - cu reclamații și pdv RAC
4. România TV - emisiunea Știrile România TV - difuzată pe data de 05.01.2017 - reclamațiile nr.172, 172/1 și 173/06.01.2017
5. B1 TV, Digi 24, PRO TV și Realitatea TV - emisiunea Știrile orei 17.00 difuzată pe data de 05 și 06.01.2017 - reclamația nr.213/09.01.2017
XI. Diverse.

După terminarea ședinței CNA a difuzat următorul
Comunicat de presă
23.05.2017

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să sancționeze postul Prima TV cu somație publică pentru încălcarea dispozițiilor art. 24 raportat la art. 19 alin. (2), lit. e), k), l) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea filmului de lung metraj „Without Men / Fără barbați….sau nu!” în data de 02.01.2017.

În urma analizării rapoartelor întocmite de Serviciul Inspecție pentru posturile din teritoriu, CNA a decis să aplice câte o somație publică societaților:

Soti Cable Neptun pentru postul Neptun TV, deoarece nu a respectat prevederile art. 42^1 alin (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002;
Media Video Center SRL pentru Gorj TV din Focșani, deoarece au fost încălcate dispozițiile art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „În interes public” din data de 30.01.2017.
În aceeași ședință, CNA a decis să aplice o somație publică societății Radio CNM Arad pentru încălcarea prevederilor art. 12 alin. (3) din Decizia CNA nr. 277 / 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori.

De asemenea, CNA a decis să aprobe solicitările de licențe audiovizuale prin rețele de comunicații electronice următoarelor societăți:

S.C. NET COM SRL MOINEȘTI pentru Info M din Moinești (exclusiv videotext);
S.C. ZONAL TV SRL CRAIOVA pentru Zonal TV.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:
Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare
ART. 42^1 (2) În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire naţională: a) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie; b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora; c) vor avertiza verbal "Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficienţe de auz", însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil; d) programele prevăzute la lit. b) se difuzează însoţite de un semn de avertizare conform anexei care face parte integrantă din prezenta lege.
Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
ART. 19
(2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:
e) numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual;
k) calitatea şi tipologia limbajului;
l) genul sau tema programului.
ART. 24 (1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 - 6,00.
ART. 40 (3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Decizia CNA Nr. 277 din 6 iunie 2013
ART. 12 (3) În situaţii justificate, titularul unei licenţe audiovizuale poate solicita prelungirea termenului de 12 luni prevăzut la art. 57 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, în condiţiile prevăzute în acelaşi articol. Cererea de prelungire va fi însoţită de documente care să susţină solicitarea şi trebuie transmisă în termenul prevăzut la alin. (2) lit. b).
--------------------------------------
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL