×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 19.04.2017 10:14:55

Ședinţa CNA de miercuri, 19 aprilie 2017



București (MEDIA EXPRES) / 19 apr 2017 / Ședința condusă de Răsvan Popescu cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Orsolya Borsos, Valentin Jucan și Florin Gabrea.

Completare Ordine de zi la Euromedia TV SRL și Quality Media solicită și modificarea licențelor din local în regional.
Reluare vot Realitatea TV, propusă de Monica Gubernat.
Jucan a propus discutarea frecvențelor radio pe primul punct.

Vot amendamente inversare pct. 1 cu 2.
Unanimitate.

I. Concurs de acordare licențe audiovizuale de televiziune digitală terestră.
1. S.C. Euromedia TV SRL (dosar nr.010 TV-D) - pentru Unu TV Piatra Neamț - Multiplex Reg. 1 - ROU028 - Piatra Neamț - operator multiplex S.C. Telemold Roman SRL.
Program regional, modificare licență din local în regional. Decizie de eșalonare. MUX are acoperire regională, generalist 77% producție proprie, 34% informare, 7 ore de videotext pe zi, 3-5 ore pe zi reluări.
În Neamț mai sunt regionale, Et TV, Intermedia, Rapsodia TV, Digi 24, Tele M ....
Iulian... a spus că Unu TV funcționează din 2001. Am mai încercat să trecem la regional, adunăm din tot județul. Trecerea este teroretică la regional, practic s-a făcut deja. Avem acorduri către cabliști din tot județul și Roman și Neamț - orașele principale.
Popescu a observat că pe MUX care are 15 canale intră cu unul.
Grila se schimbă în toamnă, acum nu sunt mari modificări în grilă. Tufeanu a spus că este o upgradare, licență 2017, program care nu se mai prinde doar punctual ci mult mai deschis și ar trebui să aibă un program pe măsură. Sunt puțin dezamăgit că altcineva era mândru că are un copiator. Este prima frecvență digitală terestră, poate ar trebui să fie mai consistentă. Mi-ar fi plăcut să ne mândrim cu televiziuni digitale terestre mai consistente.
Anexa veche la digital pe decizia 304 nu s-a modificat prin modificarea deciziei 277.
Sunt doar patru solicitări, impactul e mic, foarte mic, cel mai mic, a spus Răsvan Popescu în acest context.
Care e diferența în costuri analogic terestru comparativ cu acum.
Neoficial - analogicul pe TV doar era 200 de euro pe lună, acum va fi 4-500 de euro pe lună. Încă nu mi-au făcut o ofertă de preț clară. MUX nu e operațional.
Tufeanu a întrebat că aveți termen 1 an de zile să emiteți.
Reprezentantul a spus că este posibil să luăm licența și să nu o putem aplica, dacă nu respectă termenul de punere în funcțiune pierdem. Nu e legislație clară din partea ANCOM.
Termenul este 1 mai cu măcar un canal, a spus Răsvan Popescu.
S-a închis audierea.
Vot - acordare licență.
Tufeanu și Georgescu împotrivă, ceilalți pentru.
Dacă CNA nu acordă licențele, nu pot începe a spus Popescu.
Vot - modificare în regional - Gabrea, Jucan, Borsos, Gubernat, Popescu, Cristea pentru.
Și licența locală de cablu vor s-o transforme în regională a spus Răzvan Frînculescu.

2. S.C. TV Sat 2002 SRL (dosar nr.011 TV-D) - pentru TV Sud EsTufeanu a spus că trebuie să scoatem la concurs, SRR va prezenta dorințele și dacă nu sunt proiecte majore le putem da lor.
t Rm. Sărat - Multiplex Reg. 1 - ROU013 - Buzău - operator multiplex S.C. TV Sat 2002 SRL.
Prezentare banca tehnică - are 3 licențe pentru TV SuD Est prin satelit și prin rețele de comunicații, regional, și TV Sat cu difuzare locală.
Pentru regional are program 24 de ore pe zi, videotext 2 ore, duminică 5 ore de videotext, reluări 10 ore pe zi.
VOT - unanimitate.

3. S.C. TV Sat 2002 SRL (dosar nr.012 TV-D) - pentru TV Sat Buzău - Multiplex Reg. 1 - ROU013 - Buzău - operator multiplex S.C. TV Sat 2002 SRL.
Licență TV Sat Buzău, cu difuzare regională, serviciu tematic informativ, structura propusă este PP 90%, 90% informare, 10% publicitate. 24 de ore pe zi. Preluare din stația cap de rețea TVSudEst.
Gabriel Costianu de la TV Sat 2002 a spus că multiplexul e deținut. Grila nu se schimbă la TVSudEst - difuzăm numai seriale și producții documentare și filme românești, avem contracte cu regizori tineri și ca grilă avem emisiuni pentru copii, emisiuni religioase. Filmele se difuzează seara și se reiau a doua zi la 14.00.
TVSat Buzău are caracter informativ - invitați din domenii diferite, dezbateri. Avem studiouri Rm.Sărat și Buzău.
Tufeanu a ieșit din sală.
Herjeu a spus că TVSudEst nu e nicio problemă. Cu TV Sat însă totuși o oră și jumătate de program sâmbăta să devină regională este aberant. În toamnă venim cu o grilă nouă a răspuns Costianu.
Herjeu a spus că vrea ordine în piața locală-regională-locală. Dacă aș vota cu Dvs. nu pot să dau pentru program regional de o oră pe zi.
Conținutul acoperă operativ tot ce se întâmplă la nivel regional.
Tufeanu a spus că este foarte dezamăgit, mă așteptam la ceva chiar foarte bun. Transmiteți ce are toată lumea pe telefon, este teletext, nu este regional, la prima emisie digitală terestră din România. Cum sună asta? Prima emisie digitală terestră vând butelie. Cum sună asta? Repet, sunt foarte dezamăgit.
Aveți dreptate, dar am realizat investiții după care dezvoltăm programul. Anunțurile au audiență în mediul rural.
Mai bun este un smartfone Lenovo de 200 de lei pentru asta, a spus Tufeanu.
Cristea a spus că e ideea bună cu filme românești? Merge comercial?
Ne-am asumat-o acum doi ani. Avem feed-back bun. Continuăm.
Sunt pachete de documentare din străinătate costă mai puțin a spus Cristea.
Gabrea a spus că Matineața ca nume este un exces de originalitate exagerat.
VOT- Jucan Cristea Popescu pentru, restul împotrivă.

După acest vot Valentin Jucan a ieșit din ședință.

4. S.C. Tele Moldova SRL (dosar nr.013 TV-D) - pentru Tele Moldova Plus Piatra Neamț - Multiplex Reg. 1 - ROU030 - Iași - operator multiplex S.C. Radio M Plus SRL.
Format generalist, difuzare regională, canal 29 Iași aparținând Radio M Plus SRL. 92% pp, 40% informare, 11% educative... Are licență regională.
Administratorul televiziunii Petre Frăsilă este și al multiplexului. Este instalat, termen 1 mai, 28 aprilie este termenul limită acordat de ANCOM proprietarilor de licență.
Avem studio Iași la Facultatea de Chimie și la Piatra Neamț. Acoperă 8 județe pe rețele de cablu RCS, AKTA, UPC și licențe locale. TeleMoldova + din Iași pe MUX din Iași.
Intră în format HD și va intra pe două canale. Cu 5.000 de euro se poate transforma din SD în HD.
Nu aveți echipamente de HD a observat Tufeanu. E ca și cum pe Dacia Logan scrii Mercedes. Mă deranjează.
Nu vor fi diferențe în programul editorial față de prezent. Am accesat proiect european pentru echipamente vom semna un contract de finanțare cu 240.000 de euro inclusiv pentru echipamente HD, a mai spus Frăsilă.
Pe licență nu scrie HD, scrie la mențiuni speciale, a explicat Frînculescu.
Vot - unanimitate.

5. S.C. Quality Media Cert SRL (dosar nr.014 TV-D) - Somax TV Botoșani - Multiplex Reg. 1 ROU031 - Botoșani - operator multiplex S.C. Info Total Press SA
Cu modificare de licență în regională. Somax TV se difuzează local prin cablu. Format generalist, în digital pe canal 46 în Botoșani, structură aprobată pentru analogic terestru 78% pp, 94% informare. 24 de ore pe zi, 5 ore de reluări pe zi, zona de difuzare Botoșani, mai sunt 7 regionale în Botoșani și 2 locale în Botoșani.
Alexandru Pomparău a explicat că grila acoperă necesitățile unui post regional.
Somax are licență locală nouă de trei luni, Somax era în faliment și a cesionat televiziunea.
Info Press Total încearcă să vândă multiplexul către o altă societate. Se poate ca pe parcurs într-un an să apară și alte multiplexuri.
Nu se cere depunerea acordului de principiu prin decizie, a explicat Frînculescu.
Presupunem că oricare obține licența și nu obțin acordul proprietarii MUX, ce se întâmplă? Probabil vor pierde licența la expirarea termenului. Dacă nu negociază la costuri nu se înțeleg, licența digitală terestră audiovizuală o vor pierde, a spus Tufeanu.
În același timp MUX pierde licența de emisie dacă nu începe la 1 mai, a spus Răsvan Popescu.
VOT licență digitală - unanimitate.
Modificare din locală în regională - unanimitate.

II. Discuții cu privire la frecvențele radio libere comunicate de ANCOM (FM și AM) și proiect de decizie privind scoaterea la concurs.
37 - FM
10 - AM
3 nu mai pot fi scoase la concurs.
ANCOM a trimis ieri că pentru Radio România Brașov care nu are încă licență au identificat la Brașov 91,9 mutată de la Întorsura și Brașov Postăvaru și 106,4 pe care a fost Super FM este în litigiu.

În final 30 de licențe scoase în FM deoarece altele sunt în litigiu sau sunt în termen pentru contestare și doar 2 în AM.
Termene primire dosare 24 mai și concursul pe 19 iunie, luni.
E posibil să avem 60-70 de dosare a estimat Răsvan Popescu. Cred că în trei zile putem face audierile.
Gubernat a propus termen mai scurt. ! mai e liber, pică joi. 1 iunie și 2 sunt libere, a doua zi de Rusalii pe 5 iunie este din nou liber.
Borsos a întrebat dacă pot veni și cei de la SRR.
Gubernat a spus că e jenant ca SRR să ceară eliberare de frecvențe când știu că avem concurs.
Le-am dat foarte multe la ultima, cred că un sfert, a spus Cristea.
Tufeanu a spus că trebuie să scoatem la concurs, SRR va prezenta dorințele și dacă nu sunt proiecte majore le putem da lor.
Vot scoatere la concurs 30 cu 2 AM - unanimitate.
Cristea a spus că este lipsă de respect instituțional, și-o iau de la ANCOM la început la Brașov. Una din frecvențele din lista de 2 este scoasă la concurs, una este în litigiu.

III. Informare a Biroului Resurse Umane.
Notă emitere propunere ocupare post director economic pentru 6 luni vacantat la 1 februarie, șefa birou preia atribuțiile directorului de atunci și această situație nu mai poate continua foarte mult din discuțiile cu ANFP...
Popescu a explicat că avem o persoană care face munca de director fără să ia și banii de director. Curtea de conturi ne-a spus să ieșim din situație, o ieșire a fost numirea temporară a doamnei Gheorgiaș.
Vot - (că așa spune ROF-ul).
Legal putem face? A întrebat Tufeanu.
Popescu a spus că după votul CNA doamna președinte face numirea.
Pentru că ROF prevede ca orice post sau numire temporară să treacă prin Consiliu.
Tufeanu are dreptate pînă acum așa am făcut, avem precedente a explicat Gubernat.
Nu vreau să perpetuăm o posibilă greșeală. Hai să corectăm ROF-ul.
Popescu a spus că a discutat cu Georgescu și nu sunt probleme.
VOT - temporar 6 luni până la ocuparea prin concurs.
Gabrea, Borsos, Gubernat, Herjeu, Georgescu, Gabrea ... pentru, doar Tufeanu împotrivă, ceilalți pentru. (fără Jucan care nu este în ședință).

IV. Diverse.
Reluare de vot la Realitatea TV - au fost două propuneri
Herjeu - 5.000 pentru emis. 21 art. 40 cu 1 din cod
Cristea - 10.000 - 3 cu 2 din lege...

Doar un tur de vot. Conform
Cea din 20.10 iese din termen, cu SURD/Colectiv. Celelalte rămân în termen, cu FRF și TVR.

Vot 5000- Herjeu pentru
Vot - 10.000 Gabrea, Borsos, Gub, Georgescu, Tufeanu, Popescu, Cristea pentru 7 voturi

Următoarea ședință va fi pe 25 aprilie în ședință ordinară, a spus Răsvan Popescu.
Ședința s-a încheiat la ora 11:45.

În jurul orei 15:00 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă
19.04.2017

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis sancționarea postului Realitatea TV cu amendă de 10.000 de lei, pentru încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare și pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (2) și ale art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea emisiunii „Jocuri de Putere”, edițiile din 20.10, 21 și 28.11.2016.

De asemenea, CNA a decis să acorde licențe audiovizuale de televiziune digitală terestră pentru:
1. S.C. Euromedia TV SRL (dosar nr.010 TV-D) - pentru Unu TV Piatra Neamț - Multiplex Reg. 1 - ROU028 - Piatra Neamț - operator multiplex S.C. Telemold Roman SRL;
2. S.C. TV Sat 2002 SRL (dosar nr.011 TV-D) - pentru TV Sud Est Rm. Sărat - Multiplex Reg. 1 - ROU013 - Buzău - operator multiplex S.C. TV Sat 2002 SRL;
3. S.C. Tele Moldova SRL (dosar nr.013 TV-D) - pentru Tele Moldova Plus Piatra Neamț - Multiplex Reg. 1 - ROU030 - Iași - operator multiplex S.C. Radio M Plus SRL;
4. S.C. Quality Media Cert SRL (dosar nr.014 TV-D) - Somax TV Botoșani - Multiplex Reg. 1 ROU031 - Botoșani - operator multiplex S.C. Info Total Press SA.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:
Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare
ART. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
ART. 40 (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

--------------------------------------
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL