×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 28.03.2017 10:24:59

Ședinţa CNA de marți, 28 martie 2017



București (MEDIA EXPRES) / 28 mar 2017 / Ședința este condusă de Răsvan Popescu, cu participarea membrilor CNA Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Vasile Buda, Orsolya Borsos, Valentin Jucan și Florin Gabrea. La ora 14,32 în ședință a intrat și membrul CNA Monica Gubernat.

I. Intâlnire informală cu reprezentanții Colegiului Psihologilor din România.
Întâlnirea a avut loc înaintea pauzei de la ora 13.00 cu ușile închise.

II. Informare a BLA - lista cu radiodifuzorii care și-au exprimat intenția de a participa la concursul de acordare licențe audiovizuale digitale și Proiect de decizie.

20 de companii au afirmat intenția de a participa la concursul pentru licențe digitale terestre, o parte dintre ele fiind televiziuni locale și solicitând distribuția prin multiplexele deținute de SNR.
CNA a discutat decizia de concurs cu desfășurare pe 19 aprilie. Se ia decizie după pauză din cauza datei de înscriere care se suprapune peste sărbătorile pascale.

III. Solicitări prelungiri licențe audiovizuale:
1. S.C. ABC PLUS MEDIA SA Oradea pentru Naţional FM din Oradea
A expirat în 24 martie 2017, nu a fost respectat termenul de depunere.
Vot - Tufeanu împotrivă, restul pentru.
Somație pe art. 20 alin 2 din 277. Vot - unanimitate.

2. 2. S.C. CLAS MEDIA SRL Oradea pentru Favorit FM din Beiuş
A expirat în 24 martie 2017, nu a fost respectat termenul de depunere.
Deține 6 licențe 5 terestre și una satelit. Minirețeaua de folclor. Retransmite programul din Oradea. Nu există obligativitate de știri, dar difuzează fiind realizate la Oradea.
Vot - Gabrea, Jucan, Buda, Georgescu, Herjeu, Popescu, Borsos - Tufeanu împotrivă.
Somație pe art. 20 alin 2 din 277. Vot - unanimitate.

3. S.C. FISHING & HUNTING TEMATIC SRL pentru The Fishing and Hunting Channel (The Fishing and Hunting Channel HD)
Expirat 25 martie expiră, a fost depusă la 17 martie solicitarea. Potrivit grilei 100% alți producători cu publicitate și teleshopping. 14,9% producție proprie la inspecție, 70% pp inspecție ulterioară, 50% conform prezentării proprii. Studioul autorizat nu mai e funcțional, fiind mutat în București, dosar de
Acționariat cu modificări fără acordul CNA, 33% Tomșa Gheorghe cesionate către o societate din Ungaria asociat unic Tematic Media Group kfc.
Avocat și Victor Hodorog - director general.
7 milioane de abonați în regiune. Solicitările duc compania în legalitate. Modificarea de acționariat s-a făcut prin preluarea în grup.
Victor Hodorog a spus că au fost probleme organizatorice, studioul se mută de la Oradea la București.
Herjeu a întrebat când se discută publicitatea mascată, foarte multă. De ce? E o practică.
Hodorog a spus că sunt multe exemple dar nu e o practică, este normal pentru că televiziunea lucrează cu multe branduri de pescuit. Producțiile interne și din Ungaria face educație de la cele mai mici echipamente de pescuit, sunt branduite, toți pescarii au echipamente sportive. Înceercăm să evităm tendințele exagerate de publicitate dar nu se poate. Eurosportul la fel prezintă sportivi îmbrăcați de sponsori.
Herjeu a dat exemplu Dudi Bite, apare sigla pe tot ecranul. Plasarea de produse nu este marcată cu PP. Înțeleg că din asta trăiți. Omul trebuie să fie conștient că este publicitate.
Borsos a întrebat de ce e producția proprie așa mare.
Avem studiouri în Ungaria, șase producători în România a spus Hodorog.
CNA vizionează emisiuni F&H cu Dudi Bite. E plasare de produs fără PP pe ecran a spus Herjeu.
Emisiunea este anunțată la început conținând plasare de produse.
Popescu a cerut decizia cu plasare de produse care obligă PP pe durată de minim 5 secunde.
Jucan a spus că este inevitabil să arăți ce tip de nadă folosești. La vânătoare e o chestiune de educație. E o publicitate, trebuie văzută limita între publicitate mascată și cea inevitabilă.
Herjeu a propus somație pentru pp.
Studioul se autorizează la 28 martie.
Art. 54 alin 2, art. 20 cu 2 din decizia 77 și 100 alin 2 pentru simbolul PP.
Vot - somație - unanimitate.
Prelungire - vot - Tufeanu împotrivă ceilalți pentru.

4. S.C. RCS&RDS SA pentru Digi FM din Drobeta Turnu Severin, Baia Mare, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Petroşani, Zalău - cu modificarea licenţelor audiovizuale (acţionariat) şi adresa nr. 2227/09.03.2017 de la SC RCS&RDS SA cu privire la modificarea grilei de program pentru staţiile TV regionale deţinute
Expiră la Severin 9 aprilie și Zalău 7 mai, celelalte în aprilie.
Format generalist.
Modificări acționariat = cesiuni între asociați de exemplu Alexandru Oprea a ieșit din acționariat.
Au fost explicate că acționarii sunt aceiași, s-au anulat acțiunile proprii RCS - nu au intrat sau au ieșit acționari, a explicat avocatul RCS. Modificările s-au întâmplat în ianuarie. E posibil să mai fie o modificare pe care o vom anunța.
Stațiile regionale Digi 24 - față de grila de programe se face o redistribuire a procentului local, acum sunt două calupuri mari și o emisiune de știri dimineața. Creștere de 5 minute pe zi în 23.-24 intervalul orar.
Prelungire vot- unanimitate.
Modificare licențe acționariat vot - unanimitate.
Modificare pe grile regionale vot - unanimitate.

Altex a remis un punct de vedere consistent, notificare făcută de Răsvan Popescu.

IV. Informări ale Biroului Licențe Autorizări
1. Situaţia licenţei audiovizuale deţinute de SC CENTRUL REGIONAL MEDIA SRL Baia Mare pentru eMaramureş FM din Baia Mare cu rapoarte DCD
Nereluare difuzare serviciu de programe. Notificare întrerupere 90 zile, au fost 3 perioade a câte 30 de zile. În 15 martie nu a reluat difuzarea, nici ieri. Nu există semnal la eMaramureș. Art. 57 (b) prima teză retragere licență.
Au declarat doar verbal că nu mai pot relua emisia.
Vot - retragere licență - unanimitate.

2. Situaţia licenţelor audiovizuale deţinute de SC EAGLE MEDIA SRL Călăraşi pentru Stil FM din Călăraşi şi Olteniţa cu rapoarte DCD
În 24 noiembrie aprobată cedare licență către Eagle în aceeași zi nu a fost depus dosar că nu avea da modificată după prelungirea valabilității. ANCOM a retras licențele deținute de Eagle Media SRL pentru CL. și Oltenița. Nu a fost eliberată licența pentru CL. DCD a returnat dosarul de autorizare pentru Oltenția. În 15 decembrie am prezentat situația în ședința CNA.
Societatea a depus litigiu la decizie ANCOM la CNA.
S-a amânat.
În 27 ianuarie solicitare de la Poliție Călărași - CNA a trimis răspunsul. Are dreptul să retransmită Radio Zu? Retransmite 6 ore pe zi. Nu avem informații privind litigiul cu ANCOM.
Întrerupere emisie la CL fără notificare. La Oltenița fiind retransmisie integral a fost întreruptă și acolo emisia. La 6 martie nu era reluată difuzarea Stil FM CL.
Motivare întrerupere PV de confiscarea aparaturii. Reluată emisia în 7 martie 2017.

Reprezentantul companiei - judecată cu ANCOM - discuție cu Marinescu - decizia retroactivă - nu a semnat-o dânsul. La Tribunalul București au recunoscut greșeala dar trebuie ca justiția să o îndrepte. Ni s-au confiscat echipamentele. Am fost ca într-un arest la domiciliu. După cercetări s-a dovedit că niciuna din societăți nu au făcut evaziune fiscală, toate licențele de la calculatoare sunt legale. S-a emis ordonanță de către procuror prin care se retrage orice act de acuzare. La 6 martie după desigilare am primit echipamentele și pe 7 dimineața am dat drumul. La Oltenița chiar astăzi am primit un telefon că până vineri vom primi echipamentele. Procurorul de la Oltenița trebuie să avizeze recuperarea echipamentelor. Eagle Media este în insolvență pentru că aveam datorii la Primăria Călărași pentru o fabrică de echipamente electronice. Primăria Călărași are de dat 400.000 de euro către firmă. De aceea suntem în insolvență. Oltenița va începe de vineri. Echipamentele sunt toate duse la Călărași.
Nu am comunicat întreruperea către CNA pentru că nu am avut voie de la procurori.
Tufeanu a spus că nu au comunicat întreruperea. De ce nu ați cerut-o?
Nu am avut voie să comunic cu nimeni.
Jucan a întrebat cine v-a cerut?
În declarația de martor, Poliția Călărași, agenții mi-au cerut să nu comunic.
Jucan a spus că nu păreți un om naiv.
Au fost 20 de agenți.
Jucan a spus că astfel de restrângeri de drepturi pot fi făcute doar de către instanță. Sunt abuzuri grave. Nu ați respectat legea. Dacă agentul de poliție a făcut un abuz spuneți-ne. Pe aceeași firmă este și fabrica? Eagle Media Communications, acțiuni mutate după probleme. Sunt două firme separate. În prezent firmele sunt separate. Eagle Media deține licențele. S-a întrerupt procedura de cedare când a venit adresa de la ANCOM. În declarație am cerut să informez CNA-ul în declarație.
Rusu a întrebat dacă a avut arest la domiciliu.
Mi-au spus că numai ei au dreptul să trimită adrese, nici către clienți nici să mă intereseze de vreo licență.

Discuții - Gabrea a întrebat că dacă au încălcat legea dar până să ridice CNA licența există posiblitatea unei sancțiuni și cererea de prelungire să o facă pe loc?
Ciobanu a spus că art. 57 alin 1 b - are 2 ipoteze 90 zile tehnice și 96 ore din motive imputabile. Cercetarea penală nu este imputabilă. Vorbim de o cauză imputabilă doar dacă de la clasare până la intrarea în emisie. Când au fost predate de poliție bunurilor? Atunci se scurg cele 96 de ore. Pe 9 februarie a fost ordonanța de casare.
Rusu a spus că în trecut domnul a venit a plâns și ne-a mințit. Cu Tufeanu nu am fost de acord în trecut, trebuie să avem dovezile concrete.
Herjeu a spus că partea tehnică este ușor de demonstrat. Eu nu cred că e adevărat ce a spus. Dar e posibil să fi fost așa. Aș vrea ca inspectorul CNA să facă o notă către Poliție să întrebe dacă i-a fost interzis.
Ciobanu a spus că trebuie să prezinte documentele de restituire. I-au fost luate în ianuarie. Nu a prezentat când le-a primit înapoi.
Popescu a propus amânarea subiectului. Vot pe amânare - unanimitate. Cu solicitare de informații la Poliție. Inspecția.

V. Avize de retransmisie (eliberări, modificări, retrageri).
Herjeu a propus intrarea în vigoare a deciziei. Pentru concordanță. Intră în vigoare la 30 de zile de la publicare. Avizele sunt pe forma veche.
Popescu a propus să le facem așa și ce vine după intrarea în vigoare facem pe urmă.
7 societăți 12 avize noi - vot - vot Tufeanu împotrivă ceilalți pentru.
49 societîți modificări 76 avize - vot - Tufeanu împotrivă restul pentru.
retragere - 1 societate decizie ancom - Local Plus SRL din Baia MAre pentru - vot unanimitate.

VI. Participarea C.N.A. la cea de-a 46-a Reuniune a Comitetului de Contact al DSMAV ce va avea loc la Bruxelles pe data de 11 aprilie 2017.
Invitație pentru 11 aprilie, nu avem agenda încă. Portal cu documente înainte de reuniune.
Popescu a spus că se discută tehnic despre directivă, a propus participarea lui Petre Dincă. Se decontează de către Comisie.
Vot - unanimitate.

VII. Adresa nr.2594/21.03.2017 de la Ministerul Culturii - referitoare la revizuirea DSMAV - cu pdv al SJR
Tufeanu a spus că pe 21 martie ne trimit solicitare pentru întâlnirea de la Bruxelles este pe 23 martie.
Popescu a spus că comunicarea la nivel de experți s-a făcut pentru operativitate.
Tufeanu a spus că ne-am născut azi și aprobăm pentru ieri? Eu nu îmi însușesc.
Dincă a propus încetarea colaborării dacă se pune problema așa. Popescu l-a rugat să prezinte documentul.
Dincă a prezentat documentul, divergențe pe includerea platformelor online și al doilea pe includerea social media. Directiva este instrument sectorial, fiind de evitat extinderea spre aceste platforme. Conflic în opinii - jurisdicția.
Pe text - ni s-au cerut comentarii pe modificări marcate.
Vot aprobare document - Tufeanu împotrivă, ceilalți pentru.

VIII. Adresele nr. 1598/17.02.2017 de la SRTV - cu pdv al SJR; nr.2099/06.03.2017 de la S.C. Pachiu și Asociații - cu punct de vedere al SJR.
Program jocuri de noroc.
SRTV cere opinie CNA dacă sunt incidente art. 68 din decizie - un invitat care a devenit secretar de stat.
Tufeanu a spus că nu poate fi remunerat din altă parte decât dacă e pictor, profesor. Nu poate fi plătit de TVR.
Este remunerat pe drepturi de autor, este vorba despre comentariu în direct, moderare, nu este salarizat a spus avocatul TVR.
CNA nu se poate pronunța înainte de difuzarea emisiunii. Art. 10.
Avem cazul Bacalbașa - a spus Ciobanu.
Avocatul a spus că nu prezintă emisiunea, nu moderează. Este comentanor. Este invitat odată la 2-3 ediții.
Răspuns în baza opiniei juridicului.
Popescu a spus că da, crede că s-a lămurit dacă nu e moderator. Adresă Comunicare.

Caliopia Radu a prezentat cererea de la Pachiu și Asociații - referitoare la un joc de noroc la distanță. Jocul este transmis prin TV. Solicitare PDV - dacă jocul se clasifică pentru audiență generală. Se prezintă conținutul. Înainte de difuzare nu ne putem pronunța.
Al doilea punct - articole cu privire la tipul de joc. Rezultă aplicabile dispozițiile art. 89 alin 2 din Codul Audiovizual în sensul că se Organizează premii prin telefon. Se condiționează avantaje materiale - taxă de participare - întrebări.
Herjeu a susținut că CNA ar trebui să dea opinie consultativă.
Gabrea a spus că Herjeu are dreptate dar nu putem da acord înaintea difuzării.
Herjeu a propus formulare de răspuns - în cererea Dvs. nu am identificat posibila încălcarea legii dar emisiunea nu poate fi judecată înaintea difuzării. Vreau să-i încurajăm pe oameni să întrebe.
Dincă a spus când alin. 3 spune precis protecția minorilor la jocurile de noroc, este permis jocul de noroc dacă este licențiat, dar trebuie să respecte protecția minorilor.
Vpt răspuns conform propunerii juridicului - în adresa de comunicare să li se indice legislația care trebuie respectată. UNANIMITATE.
2013 - modificare la cod art. 18 litera e - vor audiență generală - a spus Gabrea. Ne vom trezi cu o emisiune despre jocuri de noroc.
Tufeanu a spus că percep o taxă pentru telefon, orice copil care este acasă poate să sune oricând și să participe. Simplul apel va fi taxat, e interzis în legislație.
Trebuie să le comunicăm articolele.

IX. Adresa nr. 10971/16.12.2016 de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării - cu pdv al SJR
Dincă a spus că au deschis un dosar pentru restricționarea retransmiterii în România a meciurilor de la CE 2016 și emisiuni Olimpiada de la Rio. Organizații internaționale - sunt menționate UPC România, Telekom România și RCS & RDS.
Dincă a spus că semnalul a fost retransmis de distribuitor pe motivul încălcării drepturilor de autor, în 2016. Adresa a venit în decembrie 2016. Abia azi se discută adresa.
Este proces în fața CNCD ar fi trebuit să oferim răspuns la întrebarea dacă s-a întrerupt a unor posturi de televiziune pe acest considerent cu excepțiile prevăzute de directivă (incitare, discriminare...). Drepturile de autor au competență pe drepturi de autor.
Tufeanu a spus că nu înțelege care este graba. Sunt foarte departe de realitate. Cum se vând aceste drepturi? Răspunsul este bun.
Vot - adoptarea pdv SJR și comunicarea către CNCD - nu se poate interveni asupra distribuitorilor în materie de drepturi de autor. UNANIMITATE.

Discuție informașă cu I. Intâlnire informală cu reprezentanții Colegiului Psihologilor din România.
Popescu a invitat presa și invitații să considere că este pauză.

Pauză de la 13.00 la 14.00.

Ședința s-a reluat la ora 14.30 cu discutarea deciziei privind concursul de licențe digitale terestre.
Concursul se va desfășura pe 19 aprilie și înscrierile se încheie la 12 aprilie ora 16.00.
Vot - Buda împotrivă restul pentru. (La acest vot nu a fost în sală Gabriel Tufeanu).

X. Rapoarte de monitorizare ale Direcției Control Digitalizare
1. RTT Brașov - 20 reclamații

La ora 14,32 în ședință a intrat și membrul CNA Monica Gubernat.
CNA a somat public RTT Brașov.

2. S.C. Clas Media SRL Oradea - raport al inspectorului
Necorcondanță între încadrarea emisiunilor de către inspecție informativ vs. cultural. Nu s-a luat nicio decizie.

3. S.C. Banat Telecom Satelit SRL Oravița/Caraș Severin - raport al inspectorului
Transmite fără drepturi canalele Pro TV. Printre cele 72 de canale. Avea contract valabil până la 31 decembrie 2016. Acorduri expirate la 40 de canale.
Art. 74 din legea audiovizualului - (4) - retragerea avizului în cazul în care se retransmite program fără acord.
Popescu și Herjeu au spus că nu i-ar retrage avizul.
Reclamația e făcută în septembrie.
Trebuie făcut alt control.
CNA amână pentru ca Pro TV să comunice dacă mai are contract în prezent.
Ridicarea avizului ar afecta 50 de localități, a informat inspecția CNA.

4. S.C. Next Level Connect SRL Florica/Buzău - raport al inspectorului
la 28 septembrie erau 4 programe fără aviz, Nașul, Pro TV, Estrada, Etno, șase programe din aviz nu se retransmiteau.
Art. 74 alin 3 -
Gubernat a spus că ar trebui discutate toate rețelele după un control pe must-carry local-regional.
Propune amânarea.
Popescu a propus scrisoare de atenționare - 3 voturi pentru, restul împotrivă.

5. S.C. Danmark Company SRL Gheorghe Doja/Ialomița - raport al inspectorului
La 29 septembrie 2016 - etno și program rusesc fără aviz.
Gubernat a spus că controlăm cabliștii mici dar pe cei mari nu.
Popescu a spus că ies din termen.
Scrisoare de atenționare - Gabrea, Rusu, Popescu, Herjeu pentru, restul împotrivă.
Popescu a propus oprirea controalelor pentru că se fac degeaba.

6. S.C. Soti Cable Neptun SRL pentru Radio Mamaia din Constanţa, Radio Neptun din Murfatlar - raport al inspectorului
Herjeu a întrebaat de ce nu directorul direcției nu poate trimite scrisoare de atenționare? Că nu e în nomenclatorul CNA.
Popescu a propus mandatarea inspectorului pentru atenționarea radiodifuzorului.
Vot- unanimitate. Aplicare peste tot unde s-a constatat. Să programeze apoi controale pentru verificarea prevederilor legale.
La solicitarea CNA din 9 martie - Radio Mamaia e generalist a difuzat doar muzică. Fără publicitate nu se retransmite alt program.
Somație
Neptun din Mulfatlar la fel.
Somație.
Art. 64 alin 2 - vot. unanimitate.

7. S.C. Regio Media Production SRL Zalău - raport al inspectorului
Întrerupere emisie. Regio TV. de la începutul lunii februarie. În 17 martie a trimis o adresă la CNA. Defecțiuni tehnice, arderea transformatorului.
Distribuitorii de cablu au declarat că nu mai transmite din ianuarie.
I se solicită precizarea datei intreruperii. În prezent e acoperit de notificare.

XI. Rapoarte de monitorizare:
1. Posturi TV - spoturi publicitare: Altex,
Am prezentat metodologia etc.
Am eliminat lista de magazine din regulament.
Tufeanu a spus că s-a lovit de regulament într-un magazin. Sunt enumerate 5 companii agreate. Prima condiție e cumperi produsul, îl achiți și apoi primești banii.
Tufeanu a făcut o aluzie că Altex s-a întâlnit în parcarea Parlamentului cu membri CNA.
Nu înțeleg la ce vă referiți, a spus reprezentanta Altex.
Herjeu a spus că modificările ar fi trebuit făcute normal, nu la presiunea CNA.
Gubernat a spus că Kantar are în spate o firmă de sondarea opiniei publice în spate, nu se poate compara studiul pe internet.
Este un studiu de percepție, a spus reprezentanta ALtex.
Herjeu a spus că aceasta este problema, este un studiu de percepție nu o afirmație substanțială ca să spui cel mai bun raport calitate preț, ci doar ca asta cred oamenii pe care i-am întrebat noi.
Referitor la 2x diferența, alții comunică de 10x diferența pe o categorie restrânsă. Carrefour e mai rău ca al Dvs. a spus Herjeu. Urma să mă autosesizez în această prezență.
Reprezentanta ALtex a spus că CNA ar trebui să se autosesizeze și în cazul celorlalți.
Tufeanu a spus că a cumpărat cu 200 de lei mai puțin decât la Altex Unirea - apoi am fost la Media Galaxy la Feeria ca să văd produsul. Am găsit 4 magazine mai ieftin. E o procedură complicată pentru reclamarea diferenței de preț. Ce difuzați pe TV nu e conform cu realitatea. Ce am aflat cu parcarea și cu voucherele de 1.000 de lei nu am aflat din CNA.
Jucan a cerut explicații dacă un membru CNA a luat vochere pentru vot?
Vorbește lumea, a spus Tufeanu.
Marketingul și comunicarea nu se bazează pe matematica invocată de Tufeanu. Raportul preț-calitate este best value for money, din teoria de marketing.
Herjeu a intervenit că mama înțelege altceva, să scrieți cel mai bun preț-calitate la servicii.

Discuții - Jucan a spus că campania vizează rezultatul final. Nu pretind că au cel mai mic preț. Dacă găsești mai scump îți dau o diferență. Finalitatea la campanie e să obții cel mai mic preț la produs. Achiziția la final are astfel prețul cel mai mic.
Best Buy din SUA oferă cel mai mic preț - te duci cu dovezi și obții pe loc prin negociere cel mai mic preț. La fel e și la Altex.

Herjeu a spus că insistă pentru că cineva încearcă să mă păcălească în față. Ne spun în capul nostru după care modifică. La de două ori diferența la anunț nu era specificat 4 magazine. Nu mai am o problemă am cu Carrefour de 10x. Rămân la problema cu cel mai bun raport preț-calitate când de fapt se referă la servicii. Trebuie un sondaj de-adevăratelea. Este un disclaimer fals. Sondaj nesociologic. În publicitate.

Tufeanu a spus că comparația cu SUA nu se suține. Trebuie să ne rezumăm la ce se difuzează pe TV.
Monica Gubernat a spus că partea a doua a disclaimerului a fost rezolvată. Avem dovada?
Intrarea în legalitate pe raport-preț-calitate - ori spune exact pentru produse și servicii. Art. 93 cu informarea corectă.
Gubernat, Borsos, Georgescu, Buda, Tufeanu, Herjeu - 6 voturi pentru, ceilalți împotrivă.

Jocuri de noroc,
Publicitate la jocuri de noroc online - monitorizat 2 intervale în 9-15 nov 2016 - 16-22 ian 2017 - reclamații - jocuri de noroc pe internet. În cursul zilei.
Site-uri de pariuri online - Betano.com, Net.bet, Casa Pariurilor.
Realitatea TV are 53 de difuzări între 7 și 22.
Romîânia TV are 91 de difuzări.
TvR1 are 2 spoturi
Pro TV nu are
Antena 1 nu are
Digi nu
Antena 3 nu.

O altă monitorizare - 16-22 ianuarie 2017

Realitatea TV 27 de difuzări
România TV -
Antena 1 - Uniplay Show - e spot la propria emisiune, e autorizat joc de noroc 14 difuzări.

Herjeu a spus că România TV și Realitatea au cele mai mari probleme. Antena 1 și TVR mai mici.
Dacă la Antenă este spot de promovare a emisiunii e altceva.
Vizionare spot cu Horia Brenciu - premii- ți-ai luat bilet?
Gabrea a spus că e reclamă la jocuri de noroc.

Popescu a cerut propuneri. Întrarea în legalitate, difuzare după ora 22.00.
Ciobanu Dumitru a spus că cutuma CNA mai ales pe radio 39 cu 2, 93 și 12 cu 3 din cod -
CNA monitorizează canalele de sport și Sport.ro.
Art. 39 vorbește de interval orar. Pe 93 merge conținutul. Celălalt e intervalul orar.
Gubernat a propus 89 cu 3.
Vot pe articolele Ciobanu - Unanimitate. (Jucan a lipsit din sală la acest vot)

Mucocontrol,
se reclamă diavolul-monstrul - o fetiță a visat noaptea. Reprezentarea grafică - libertatea de creativitate. Vezi filme, desene animate, piese de teatru etc. Demonstrează efectul agasant.
Gubernat a propus trimiterea spotului la Agenția medicamentului pentru clasare.
Reprezentantul a spus că a fost notificat la bioresurse. Agenția nu are competență.
VOT - adresă 500 mg de substanță înseamnă medicament sau nu? a întrebat Gubernat.
Unanimitate

Fumarosept,
reclamat pentru urmările fumatului sunt cauze și nu efecte. Comitetul RAC a spus că pentru curățarea organismului e o afirmație mai largă decât efectul produsului.
nicio decizie

Supramax Articulații,
Violență de limbaj discriminare acte de violență - nu se confirmă.
nicio decizie

Mc Donald’s,
4 spoturi - prost gust îndeamnă elevii lipsă de respect față de profesori zice RAC
fără sancțiune.

Oscillococcinum,
medicament homeopatic - are avizul Agenției medicamentului
fara decizie

Zenella Med,
Se dă în timpul mesei de seară și e scârbos.
soluție împotriva infecțiilor - RAC nu are decizie pe spot.
infecții bacteriene și fungice tratate cu dispozitiv - a spus Gubernat. Trebuie mers la medic, se tratează cu antibiotic. Dispozitivul are conformitate pentru vânzare.
Gubernat a propus decizie de intrare în legalitate pe art. 127 alin 3 încadrare oferită de Ciobanu.
Gubernat a spus pe informare corectă - apoi pe publicitat inselatoare - 104 și 93
Vot - unanimitate


Vodafone-vido HD,
sintagma cea mai bună experiență vide HD este eronată - 6 spoturi - nu se mai difuzează. L-au scos după decizia de încălcare RAC.

Medlife,
asociere cu personalități din istoria medicinei românești
RAC a considerat că sunt probleme cu tumorile și folosirea cifrei de afaceri pentru termenul de lider

Barrier,
Rama face bariera, reclamantul spune că sticla. RAC susține că încalcă.

Kinder,
Doar dacă mănânci Kinder - RAC consideră că se încalcă codul RAC, copii sunt prezentați mâncând produse neporționate. S-a conformat. Nu se mai difuzează.
Crăciunul fără kinder

Nivea Protect & Care,
Renunțare la reclamație - nu se mai difuzează. Se dă într-o altă variantă, Unilever e mulțumit.
Tot ce este mai bun din îngrijirea NIVEA - deodorantul nu are ingredientele din crema NIVEA
Spotul nu se mai difuzează.
RAC a considerat că este o dramatizare care nu afectează.

Credius IFN - cu reclamații și pdv de la RAC.
Credit Pensionari
DAE 137,67 disclaimer mic, 2 secunde
vot - unanimitate 94 a si b

ȘEDINȚA S-A ÎNCHIS LA ora 17.26

2. B1 TV - emisiunea Seara milionarilor - difuzată în perioada 19 - 20.01.2017- autosesizare
3. Antena Stars - emisiunea Refresh by Oana Turcu și Răi da buni difuzate pe 04 și 01.02.2017 - reclamația nr.1174/06.02.2017 și emisiunea Star Magazin difuzată pe data de 16.11.2016 - reclamația nr.10869/13.12.2016
4. Antena 1:
1. Emisiunea Observator difuzată pe 30.09.2016, 12 și 25.11.2016 - reclamațiile nr.8690/04.10.2016, nr.10107 și 10118/14.11. 2016, nr.10775/09.12.2016;
2. Emisiunea Te cunosc de undeva difuzată pe 01 și 15.10.2016 - reclamațiile nr.8648/03.10.2016 și nr.8997/17.10.2016;
3. Emisiunea Acces direct difuzată pe data de 16.12.2016 - reclamațiile nr.10990/19.12/1/21.12.2016/09.01.2017 și nr.167/06.01.2017;
4. Emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani difuzată pe data de 13.10.2016 - reclamația nr.8935/13.10.2016;
5. Emisiunea În puii mei difuzată pe data de 12.10.2016 - reclamația nr.8933/13.10.2016.
5. Digi FM - spotul de autopromovare Digi 24 - perioada 23, 24 și 31.10.2016 - reclamația nr.9242/26.10.2016;
6. Digi 24, Digi Life, Digi World, Digi Sport 1, 2, 3 și 4
1. Campanie de promovare și autopromovare a postului de televiziune Digi 24 - perioada 22 - 24.10.2016 - reclamația nr.9242/26.10.2016
2. Emisiuni informative și de dezbatere difuzate pe 18 și 19.12.2016 de postul Digi 24 - reclamația nr.11188/23.12.2016;
7. PRO TV:
1. Emisiunea Știrile PRO TV difuzată pe 01 și 07.10.2016 și pe 16.11.2016 - reclamațiile nr.8652/03.10.2016/25.01.2017, nr.8815/10.10.2016, nr.10213/17.11.2016;
2. Emisiunea România te iubesc difuzată pe 16.10.2016 - reclamațiile nr.8998/17.10/1/2/3/4/5/17.10.2016
8. România TV:
1. Emisiunea Ora de vârf difuzată pe data de 01.11.2016 - reclamația nr.9551/03.11.2016
2. Emisiuni difuzate în perioada 22.02 - 28.02.2017 - reclamația nr.2040/02.03.2017.
3. Emisiuni informative difuzate pe 10.02 și 07.03.2017 - reclamația nr.1859/24.02.2017 și nr.2226/09.03.2017
9. Realitatea TV -
1. Emisiunea Jocuri de putere difuzată pe: 12, 20.10.2016 și 21, 28.11.2016 - reclamațiile nr.9593/04.11.2016, nr.9222/25.10.2016, nr.10450/28.11.2016, nr.10528/29.11.2016
2. Emisiunea Prime time news difuzată pe data de 13.10.2016 - reclamația nr.8996/17.10.2016.
10. Kanal D - emisiunea Știrile Kanal D difuzată pe data de 29.11.2016 - reclamația nr.10593/05.12.2016/rev.13.03.2017
11. TVR 1:
1. Emisiunea Telejurnal difuzată pe data de 25.10.2016 - reclamația nr.9540/03.11.2016;
2. Emisiunea Întrebări și răspunderi difuzată pe data de 28.11.2016 - reclamația nr.11066/20.12.2016.
12. Național TV - Filmul Sex pot difuzat pe data de 13.10.2016 - reclamațiile nr.8972/14.10/1/14.10.2016.
13. Etno TV - emisiunea În memoriam - Aurelian Preda difuzată pe data de 01.10.2016 - reclamațiile nr.8651/03.10/1/03.10.2016.
14. Taraf TV - melodii difuzate pe 29 și 30.11.2016, 01.12.2016 - reclamația nr.10836/12.12.2016
15. Kiss TV - emisiunea How to make doughnuts with Matty Matheson difuzată pe data de 09.10.2016 - reclamația nr.8818/10.10.2016
16. Europa FM - emisiunea România în direct difuzată pe data de 10.10.2016 - reclamația nr.8966/13.10.2017

XII. Diverse.

După ședință CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă
28.03.2017

Decizii privind intrarea în legalitate în privința spoturilor publicitare pentru Altex, Zenella Med, Credidus IFN, precum și în privința spoturilor pentru site-uri de pariuri/jocuri de noroc online

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate în privința spoturilor publicitare TV aferente unor campanii de promovare pentru site-uri de pariuri/jocuri de noroc online. Consiliul a constatat că prin difuzarea acestora în intervalul orar 06.00 – 23.00 au fost încălcate reglementările legale cu privire la protecția minorilor, fiind reținute art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, art. 93 și art. 12 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Rapoartele de monitorizare au fost întocmite pentru perioadele 09 – 15.11.2016 și 16 – 22.01.2017 și au cuprins spoturi publicitare difuzate de anumite posturi centrale de televiziune pentru: BETANO.COM (variantele 1 și 2), BETFAIR, CASA PARIURILOR, EFORUNA.RO, NETBET, POKERSTARS.RO, UNIBET, WINMASTERS.RO și UNIPLAY SHOW.

De asemenea, CNA a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate și în privința spoturilor publicitare, difuzate în cadrul unor campanii de promovare pentru:

Magazinul „Altex”. La difuzarea spotului publicitar (diverse variante) care conținea mesajul „Altex, cel mai bun raport preț–calitate din România” nu s-au respectat prevederile art. 93 din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”;
Instituția financiară nebancară Credius. Spoturile publicitare „Credidus IFN” (Credite pentru pensionari) au fost difuzate fără a se respecta prevederile art. 94 lit. a) și b) din Codul audiovizualului (perioada monitorizată 15.02 – 12.03.2017);
Produsul „Zenella Med”, deoarece s-a constatat încălcarea dispozițiilor art. 93 și art. 104 din Codul audiovizualului (perioada monitorizată 01.07 – 23.10.2016).
În urma analizării rapoartelor întocmite de Serviciul Inspecție pentru posturile din teritoriu, CNA a decis să aplice câte o somație publică posturilor:

- RTT Brașov pentru că radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 29 lit. (a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și prevederile art. 78 alin. (3) și art. 81 din Codul audiovizualului. Monitorizarea a cuprins diferite emisiuni difuzate în intervalul 29.09.2016 – 22.03.2017;

- Radio Neptun din Constanța și Radio Mamaia din Murfatlar, aparținând societății SOTI Cable Neptun SRL, pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.

În aceeași ședință, analizând solicitările de prelungire a licențelor audiovizuale, CNA a decis să aplice câte o somație publică societăților ABC PLUS MEDIA SA Oradea (Național FM) și CLAS MEDIA SRL Oradea (Favorit FM), pentru nerespectarea dispozițiilor art. 20 alin. (2) din Decizia CNA nr. 277/2013, precum și societății FISHING & HUNTING TEMATIC SRL (The Fishing & Hunting Channel), pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului, ale art. 20 alin. (2) din Decizia CNA nr. 277/2013, precum și pe cele ale art. 100 alin. (2) din Codul audiovizualului.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:
Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare
Art. 29 (1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii:
a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise;

Art. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea
fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective;

Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).
Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 12 (2) În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul;
Art. 78 (3) La difuzarea în reluare a programelor se va face menţiunea "Reluare" pe întreaga durată a difuzării acestora, cu excepţia operelor cinematografice;
ART. 81 Radiodifuzorii au obligaţia de a respecta programul anunţat; fac excepţie situaţiile de forţă majoră;
Art. 100 (2) Spotul izolat se difuzează în următoarele condiţii cumulative: a) durata spotului să nu depăşească 30 de secunde; b) să fie însoţit pe toată durata difuzării de un marcaj cât mai vizibil, constând în majuscula "P" încadrată într-un cerc cu suprafaţa transparentă, cu dimensiunea de minimum 30 de puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiţie, amplasat în partea din dreapta jos a ecranului.
Decizia CNA nr. 277 /2013 privind privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori
Art. 20 (2) Cererea de prelungire, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, se va depune la CNA cu cel mult 60 de zile înainte de expirarea duratei de valabilitate a licenţei, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de expirarea acesteia, şi va fi însoţită de următoarele documente:
a) licenţa audiovizuală, în original;
b) decizia de autorizare, în original;
c) documentele prevăzute la art. 4 alin. (2) - (4), după caz, în funcţie de statutul juridic al solicitantului, precum şi documentele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), e) şi k).

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 12 (2) În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul;
Art. 78 (3) La difuzarea în reluare a programelor se va face menţiunea "Reluare" pe întreaga durată a difuzării acestora, cu excepţia operelor cinematografice;
Art. 81 Radiodifuzorii au obligaţia de a respecta programul anunţat; fac excepţie situaţiile de forţă majoră;
Art. 94 În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri:
a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie;
b) să fie redată la viteză normală de citire;
Art. 100 (2) Spotul izolat se difuzează în următoarele condiţii cumulative: a) durata spotului să nu depăşească 30 de secunde; b) să fie însoţit pe toată durata difuzării de un marcaj cât mai vizibil, constând în majuscula "P" încadrată într-un cerc cu suprafaţa transparentă, cu dimensiunea de minimum 30 de puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiţie, amplasat în partea din dreapta jos a ecranului.
Art. 104 Sunt interzise publicitatea şi teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înşelătoare sau practici comerciale agresive.

------------------------------------------
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului.


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL