×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 16.03.2017 10:19:50

Ședinţa CNA de joi, 16 martie 2017



/ În curs de actualizare / Ședința e condusă de Radu Herjeu cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Valentin Jucan și Florin Gabrea.

Ședința se va desfășura între orele orele 10.00 - 15.00 cu pauză de o jumătate de oră cu amânarea punctului referitor la RTT Brașov (la cererea Herjeu) și nr.1881/27.02.2017 - cu pdv al SJR și al BCRP (la cererea Gubernat). Vot Unanimitate.

I. Discuții/propuneri cu privire la Regulamentul de Organizare și Funcționare al C.N.A.
Herjeu și Jucan au propus trei modificări, alți membri CNA au în vedere propuneri.
Art. 18 - Vasile Buda a propus un amendament care nu s-a auzit în transmisia online.
Art. 27 - vizează ședințele consiliului Herjeu a propus 3 modificări - lipsa de cvorum - ședințele sunt convocate în următoarea zi de miercuri. Un fel de recuperare. Anul trecut s-au desfășurat jumătate din numărul de ședințe posibile. Gabrea a spus că dacă ordinea de zi nu este întocmită nu ai ce să recuperezi. Este o prevedere superfluă. Buda a spus că fiind serioși putem asigura două ședințe în medie pe săptămână. Buda a spus că stricarea cvorumului este un drept constituțional, dacă un membru CNA se opune adoptării unei decizii.
Herjeu a spus că conform lui Buda cele 50% de ședințe care nu s-au făcut au fost din cauză că patru membri CNA s-au opus unor prevederi.
Herjeu a spus că o bună parte din absențele de anul trecut s-au făcut pentru că niciun membru CNA nu și-a făcut cerere de concediu legal, după care au folosit cereri ocazionale.
Cristea a spus că CNA e culpabilizat că o televiziune difuzează emisiuni care încalcă legea a dat exemplul acuzațiilor față de Arafat în cazul Colectiv. Mă opun din 3-4 motive. Se uită în jur, CNA-urile din țările din jur nu au mai mult de o ședință pe săptămână. De la origini până în prezent a funcționat într-un anumit fel, revoluțiile permanente nu-mi plac, cauza nerezolvării problemelor este în altă parte. Nu avem filtrul plângerilor, împotriva petiționarilor patologici. Blochează instituția. Propun într-un viitor reluarea discuției. Blocajele pe filieră juridică pot fi înlăturare printr-un filtru inițial. Cred că ședințele sunt în general lipsite de o coloană vertrebală, destructurate, prost organizate, în numele unei libertăți de exprimare sunt discursuri lungi, lălăite, membrii vorbesc între ei. Mă opun propunerii. S-ar produce o responsabilizare a spus Herjeu, asta o face legea și Parlamentul. Operăm cu termeni absență, prezență. Nu sunt trecute în lege și în ROF. Și dacă lipsesc de la o ședință ce se întâmplă? Nimic. E o preluare absurdă din codul muncii. Art. 27 alin 1 din lege cred că acopreră.
Gubernat - a spus că filtre există deja pentru sesizări. Foarte multe se duc la BCR.
Vot - amendament Herjeu - Buda, Gubernat, Herjeu, Rusu pentru, ceilalți împotrivă.

Art. 2 - Jucan a spus că este un articol care a dus la responsabilizarea membrilor. Cred că ar trebui să renunțăm la el, cred că a fost suficient. Am depășit un anumit moment care a cerut existența lui. Vicepreședintele CNA ar trebui să preia conducerea ședințelor. Pentru că sunt tot mai multe întortochiate, cu propuneri care nu au cum să fie soluționate. Punctele din OZ precedentă sunt preluate mai departe dar nu se respectă. Pentru o bună colaborare, formulă predictibilă, vicepreședintele va conduce toate ședințele.
Gubernat a spus că juridic nu putem elimia punctul, acolo trebuie trecut președintele nu vicepreședintele. E posibil prin acord tacit. Președintele a delegat vicepreședintele.
Herjeu a spus că reintră automat în funcțiune articolul din lege care prevede că președintele conduce ședințele. Dacă d-na Georgescu nu dorește să-i transfere lui Popescu nu putem să o obligăm. Jucan, Popescu și Gabrea au ceva împotriva ședințelor conduse de Georgescu.
Herjeu a propus ca să păstrăm articolul și membrii să-l delege pe Popescu, când le vine rândul.
Gabrea a spus că judecata penală a unei persoane a președintelui CNA a făcut ca în 2013 și 2014 să mă ridic și să plec din ședințe. Azi se dovedește că problemele sale penale sunt grave. Răspunderea s-a disipat în instituție, susțin ca toate prerogativele care-i revin Laurei Georgescu să-i revină și nu voi mai părăsi ședința.
Gubernat a spus că a făcut concret ceva, nu doar a folosit microfonul ca D-l Gabrea.
Popescu a spus că limitarea vizibilității președintelui pe perioada procesului penal a fost rostul articolului. Trebuie menținută conducerea colectivă are dreptate Gubernat. Mulțumesc pentru încredere. Delegarea de semnătură a avut același sens. Delegarea de semnătură a presupus un contact mai redus între funcționari și președinte. Ajunsesem 4 sau 5 care să exercităm delegarea de semnătură, acum a rămas doar Monica Gubernat pe delegarea de semnătură, restul ne-am retras.
Cristea a spus că a fost o condiție de forță majoră, nu mai e tensiunea de atunci, la spartul târgului spun că am renunțat la conducerea ședințelor pentru că eram dezamăgit cum funcționa acest mecanism. E bine să fie o singură persoană din CNA care să conducă aceste ședințe pentru că este vorba de viziune, și de o continuitate, urmărirea subiectelor, cursivitate în derularea ședințelor care este capitală. Restartăm CNA când fiecare devine președinte de ședință. Sunt de acord cu propunerea făcută. Art. 2 propun compromis: ședințele sunt convocate de un președinte de ședință. Președintele desemnat de plenul CNA în ședința anterioară.
Jucan a spus că în lege sensul e că președintele conduce instituția în general, nominalizarea vicepreședintelui pentru conducerea ședințelor Consiliului nu ar intra în conflict cu niciun articol din lege.
Laura Georgescu a dat în judecată instituția când s-a adoptat acest punct 2 din ROF dar i-a fost respinsă acțiunea pentru că nu a pus cererea la timp. O modificare ar face-o să dea în judecată la timp, de data aceasta, a explicat Herjeu.
Rusu a spus că nu-i place să conducă ședințele. Pe de altă parte nu mi se pare o idee rea să conducă fiecare, cei care vor. Acum mai sunt patru care conduc. Argumentul împotrivă menționat de Cristea restartarea este chiar bun pentru ca mai mulți să conducă. Dă o notă de prospețime. Indiferent de hotărârea de astăzi, Georgescu nu poate reveni la conducerea ședințelor chiar dacă mie personal nu mi-a făcut nimic niciodată.
Jucan a spus că a renunțat și susține propunerea lui Cristea pentru că este mai bună.
Gubernat a spus că propunerea este nu de modificare de ROF, ci prin decizia consiliului Răsvan Popescu să conducă în continuare ședințele.
Vot - art 27 alin 2 - președintele de ședință se decide în plenul ședinței anterioare.
Unanimitate
Art 27 alin 8 nou - publicarea pv cu numele membrilor care nu sunt prezenți și motivarea absențelor la ședințe. Membrii CNA au întrebat cine face procesul verbal când nu se ține ședința.
CNA este în control cu Curtea de Conturi și nu participă la ședință președintele instituției, a spus Jucan. Ce facem în acest caz? Neparticiparea la o ședință nu poate defini starea unui membru CNA.
Herjeu a spus că vrea să știe și își dorește ca cetățenii care ne plătesc să știe cine lipsește motivat sau nu de la ședințe. În ianuarie și ferburarie eram acuzat că nu vin la serviciu de tinerii frumoși și liberi (prin Hotnews) în condițiile în care nu am lipsit de la nicio ședință în 2 ani. Este o pâclă asupra activității CNA. 2000 de sesizări au ieșit anul trecut din termenul de 6 luni.
Jucan - cei din media ziariști pe audiovizual au spus asta din servilism politic sau comoditate. Organizații, reviste. Asta au spus.
Herjeu - am fost rugat să dau numele colegilor din CNA de către jurnaliști și i-am refuzat. Eu nu lucrez așa vreau însă să știm.
Buda a spus că avem un cod etic, colegial anunțăm când nu venim. De ce să punem pe doamna cancelar să scrie cine lipsește. Lipsești legal 6 luni fără explicații dacă depășești îți pierzi mandatul. Legea îmi permite să nu vin să nu vă salut cinci luni jumătate. Problema nu este asta, am propus la punctul 29 - intervenții de max. 5 minute pe punct pentru fiecare membru CNA.
Cristea a spus că Herjeu are o viziune cum trebuie să se desfășoare ședințele CNA. Amenințările cu moartea pe bloguri este uzual. Nu trebuie să plecăm de la asta. Nu vreau să operăm cu termeni și cuvinte care nu există în lege. Obligativiatea prezenței nu există în lege, nu putem invoca obligativitatea. Articolul ține de un fel cam pârâcios de a privi ședințele CNA. Proces verbal, extras de proces verbal din ședințe, când nu se ține nu există. Site-ul instituției trebuie să fie matur, lapidar, informații și evenimente prezentate în mod sobru, nu să alunecăm în zona de can-can. Există un live text pe pagina de Facebook.
Herjeu a spus că este o responsabilitate pentru lucrul pe bani publici, trebuie să dau socoteală de activitatea mea ca membru CNA.
Rusu a spus că au fost situații în campanie sau ianuarie când CNA ca instituție a fost blamată că nu-și face treaba. Ne-au luat la grămadă. Am propus în ianuarie același lucru, dar nu cred că e normal ca lumea să creadă că nu vin la serviciu când eu vin aici. Un avantaj la conducerea de către Popescu ar fi ca să facă astfel încât să se țină ședințele, planificare.
Herjeu a făcut aluzii privind partea politică a lui Gabrea, Gabrea a replicat că nu are nicio parte politică.
Rusu susține propunerea lui Herjeu.
Gubernat a spus că e o transparentizare a activității. Toți suntem numiți politic, important e să nu reprezentăm autoritatea care ne-a propus.
Popescu a spus că suntem numiți de instituții politice dar legea ne asigură spatele ca să nu reprezentăm instituțiile aici. Este des întâlnită modalitatea de numire la nivel european.
Popescu a spus că o să încerce să potrivească programele membrilor, ar fi suficient dacă la finalul ședinței fiecare și-ar anunța participarea sau nu la ședința următoare. E în cadru public și transparent.
Cristea a spus că nu înțelege efectele căutate. Se nominalizează persoanele care deodată capătă o aură de ofsaid. Nu spun infracționalitate. Dacă în acele ședințe cineva lipsește și e trecut cu absent motivat nemotivat - nu există în lege. Ce pățește acela?
Herjeu - oamenii știu ce se întâmplă în CNA. Absențele au fost speculate politic de presă și oamenii politici.
Cristea - cultura victimizării a elitelor dă un sentiment de gratitudine. Nu vreau să se știe dacă sunt în concediu medical trei luni, e o problemă personală.
Vot - punct 8 - ?
...
Cristea a propus amânarea timpului limită de discurs pe membru CNA pe punct de pe ordinea de zi.
Rusu a spus că propunerea lui Buda este foarte bună. Trebuie să vorbească concret, la obiect. Răsvan Popescu va tăia microfonul.
Limită de timp în ROF e în Parlament, etc, a spus Gubernat.
Gabrea a spus că e un alt tip de argumentație, de desfășurare.
Buda a spus că prin lege în consiliul județean ai dreptul la două intervenții.
...
Modificare
Membrii CNA pot cere rediscutarea unui punct de pe ordinea de zi cu motivație întemeiată. Vot- unanimitate.
Art 32 alin 3 - în cazul rediscutării votul se face în maximum 3 tururi de scrutin - Vot - unanimitate

Pauză o jumătate de oră de la 13.20 la 13.50.
După pauză - vot modificări care sunt cu roșu - unanimitate.
Eliminare art. 52 care se dublează și art. 55 - vot - unanimitate.
Vot ROF integral cu modificările aduse în această ședință - unanimitate.
Popescu a cerut vot pentru conducerea ședințelor CNA în următoarele trei luni.

II. Modificări licențe audiovizuale:
1. S.C. ANTENA 3 SA pentru Antena 3 - News & Current Affairs şi Antena Internaţional - modificare sediu social
Fără acord prealabil. Vot - unanimitate, somație unanimitate.
2. S.C. HOME TELEKOM SRL din Bod, jud. Braşov pentru Home Telekom TV din Dobârlău jud. Covasna - modificare sediu social
Fără acord prealabil. Vot - unanimitate, somație unanimitate.

III. Decizii de autorizare
Autorizare studio -
și modificare grilă de la 24 la șase ore -
doar patru voturi pentru, nu a trecut.

Reautorizare - conform tabelului WIll FM - unanimitate.

IV. Retragere licenţă audiovizuală - Radio Voces Campi din Olteniţa
Dorește să renunțe la licență și frecvența din Oltenița.
Vot - unanimitate.

V. Adresa nr. 922/06.03.2017 de la S.C. OMEGA NET SRL - referitoare la eliberarea avizului de retransmisie pentru localitatea Chetriş, jud. Bacău.
În 30 de zile de la publicare va intra în vigoare modificarea deciziei 72 cu toate modificările. Ordonarea pe tematică poate fi verificată și ulterior de către inspector. Vot pentru eliberare aviz - unanimitate.

VI. Participarea C.N.A. la cea de-a 45-a Reuniune EPRA, ce va avea loc la Edinburgh, în perioada 17 - 19.05.2017.
1 sesiune știrile în era digitală
2 sesiune dislocarea digitală
Grup de lucru educația pentru media.
Grup de lucru proceduri de licențiere
Grup de lucru Viitorul radioului.
Vor avea loc alegeri pentru conducere.
Noutățile Observatorului European al Audiovizualului.
Taxă de 200 lire pentru delegațiile mai mari de 2 persoane, data limită pentru rezervare este 31 martie.

Herjeu a propus delegație de 3 persoane - se va face o separare de ERGA și o mai mare concentrare EPRA pe anumite sencțiuni, o delimitare.
Herjeu a propus delegație Buda, Popescu și Herjeu.
Jucan a întrebat dacă pot merge patru pentru că ar fi vrut să meargă și el dat fiind discuțiile care se vor purta.
... (se așteaptă verificarea disponibilității financiare pentru participare).
Vot - unanimitate (pe transmisia online nu s-a auzit care a fost propunerea votată).

VII. Rapoarte de monitorizare:

A. Rapoarte reportate:
1. Posturi TV - spoturi publicitare: Altex, Jocuri de noroc, Mucocontrol, Fumarosept, Supramax Articulații, Mc Donald’s, Oscillococcinum, Zenella Med, Vodafone-vido HD, Medlife, Barrier, Kinder, Nivea Protect & Care, Credius IFN - cu reclamații și pdv de la RAC.
Rusu a spus că e o înverșunare pe care nu o înțeleg în legătură cu reclama Altex.
Herjeu a spus că e o poziție nenaturală și claimuri false, patroni de magazine mai mari au spus că sondajul e făcut pe internet și toți au primit că au cele mai mici prețuri. Nu au publicat eșantionul, sursa nu e credibilă. E făcut pe internet. Brusc pe la jumătatea discuție au zis că asta cu preț-calitate nu se susține, în 20 de cazuri pe lună dau banii înapoi. Au spus că nu, calitatea noastră de fapt este la servicii. Să adauge servicii la claim. Altfel lumea se gândește la calitatea produsului.
Jucan a cerut cum arată studiul în baza căruia fac afirmațiile, înainte de a lua o decizie. Data trecută au vrut să arate dar erau referitor la cel mai mic. Sunt 1600 de peoplemetere.
Gubernat a spus că au folosit cuvântul sondaj pe internet. Au spus că plătesc de două ori diferența dacă găsești undeva mai ieftin. Ce înseamnă undeva? Au o listă și dacă nu-l au ei pe lista lor, nu-mi plătesc diferența.
Herjeu a spus că un sondaj DC News și Reporter Virtual care e cea mai frumoasă femeie din țară ar ieși Mihaela Rădulescu, respectiv Andreea Marin. Problema cu sondajele doar pe internet e că nu au reprezentativitate națională pentru că nu toți intră pe internet la nivel național.

Vot amânare cauză până ședința viitoare - Gubernat împotrivă, restul pentru.
Gubernat a propus pentru de două ori diferența decizie de intrare în legalitate.

Ședința s-a închis la ora 15.03 după discutarea participării la ERGA.

2. Antena Stars - emisiunea Refresh by Oana Turcu și Răi da’ buni difuzate pe 04 și 01.02.2017 - reclamația nr. 1174/06.02.2017 și emisiunea Star Magazin difuzată pe data de 16.11.2016 - reclamația nr.10869/13.12.2016

VIII. Rapoarte de monitorizare ale Direcției Control Digitalizare - reportate
1. RTT Brașov - 25 reclamații
2. S.C. Tehnic Profesional Grup SRL Săveni/Ialomița - raport al inspectorului
3. S.C. Telecablu & Net SRL Adjud/Vrancea - raport al inspectorului
4. S.C. RAC SRL Filiala Rodna din Rodna/Bistrița Năsăud
5. S.C. Lidas Prod SRL Poienești/Vaslui - raport al inspectorului
6. S.C. Clas Media SRL Oradea - raport al inspectorului
7. S.C. N & B Sat SRL Șichevița/Caraș Severin - raport al inspectorului
8. S.C. Banat Telecom Satelit SRL Oravița/Caraș Severin - raport al inspectorului
9. S.C. Next Level Connect SRL Florica/Buzău - raport al inspectorului
10. S.C. Danmark Company SRL Gheorghe Doja/Ialomița - raport al inspectorului
11. S.C. Soti Cable Neptun SRL pentru Radio Mamaia din Constanţa, Radio Neptun din Murfatlar - raport inspector
IX. Rapoarte de monitorizare:
B. Rapoarte noi:
1. Antena 1:
1. Emisiunea Observator difuzată pe 30.09.2016, 12 și 25.11.2016 - reclamațiile nr.8690/04.10.2016, nr.10107 și 10118/14.11. 2016, nr.10775/09.12.2016;
2. Emisiunea Te cunosc de undeva difuzată pe 01 și 15.10.2016 - reclamațiile nr.8648/03.10.2016 și nr.8997/17.10.2016;
3. Emisiunea Acces direct difuzată pe data de 16.12.2016 - reclamațiile nr.10990/19.12/1/21.12.2016/09.01.2017 și nr.167/06.01.2017;
4. Emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani difuzată pe data de 13.10.2016 - reclamația nr.8935/13.10.2016;
5. Emisiunea În puii mei difuzată pe data de 12.10.2016 - reclamația nr.8933/13.10.2016
2. Digi 24, Digi Life, Digi World, Digi Sport 1, 2, 3 și 4
1. Campanie de promovare și autopromovare a postului de televiziune Digi 24 - perioada 22 - 24.10.2016 - reclamația nr.9242/26.10.2016
2. Emisiuni informative și de dezbatere difuzate pe 18 și 19.12.2016 de postul Digi 24 - reclamația nr.11188/23.12.2016;
3. Digi FM - spotul de autopromovare Digi 24 - perioada 23, 24 și 31.10.2016 - reclamația nr.9242/26.10.2016;
4. PRO TV:
1. Emisiunea Știrile PRO TV difuzată pe 01 și 07.10.2016 și pe 16.11.2016 - reclamațiile nr. 8652/03.10.2016/25.01.2017, nr. 8815/10.10.2016, nr. 10213/17.11.2016;
2. Emisiunea Supraviețuitorul difuzată pe data 27.09.2016 - reclamația nr. 8533/27.09.2016;
3. Emisiunea România te iubesc difuzată pe 16.10.2016 - reclamațiile nr. 8998/17.10/1/2/3/4/5/17.10.2016
5. România TV:
1. Emisiunea Ora de vârf difuzată pe data de 01.11.2016 - reclamația nr. 9551/03.11.2016
2. Emisiuni difuzate în perioada 22.02 - 28.02.2017 - reclamația nr.2040/02.03.2017.
6. Realitatea TV - emisiunea Prime time news difuzată pe data de 13.10.2016 - reclamația nr.8996/17.10.2016
7. TVR 1:
1. Emisiunea Telejurnal difuzată pe data de 25.10.2016 - reclamația nr.9540/03.11.2016;
2. Emisiunea Întrebări și răspunsuri difuzată pe data de 28.11.2016 - reclamația nr.11066/20.12.2016.
8. TVR HD - emisiunea Natură și aventură difuzată pe data de 25.09.2016 - reclamația nr.8459/26.09.2016
9. Național TV - Filmul Sex pot difuzat pe data de 13.10.2016 - reclamațiile nr.8972/14.10/1/14.10.2016.
10. Etno TV - emisiunea În memoriam - Aurelian Preda difuzată pe data de 01.10.2016 - reclamațiile nr.8651/03.10/1/03.10.2016.
11. Taraf TV - melodii difuzate pe 29 și 30.11.2016, 01.12.2016 - reclamația nr.10836/12.12.2016
12. Kiss TV - emisiunea How to make doughnuts with Matty Matheson difuzată pe data de 09.10.2016 - reclamația nr.8818/10.10.2016
13. Europa FM:
1. Emisiunea Primele știri difuzată pe data de 27.09.2016 - reclamația nr.8734/05.10.2016;
2. Emisiunea România în direct difuzată pe data de 10.10.2016 - reclamația nr.8966/13.10.2017
X. Diverse.
Adresele nr. 1598/17.02.2017 de la SRTV - cu pdv al SJR; nr.1881/27.02.2017 - cu pdv al SJR și al BCRP; nr.2099/06.03.2017 de la S.C. Pachiu și Asociații - cu punct de vedere al SJR - reportate



Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL