×

ONG -- Data și ora publicării: 26.01.2017 15:08:41

ACTIVEWATCH-CNA-CRITICI / ActiveWatch solicită verificarea activității CNA pentru lipsa de reacție la „derapajele” Antena 3 și România TV



București (MEDIA EXPRES) / 26 ian 2017 / ActiveWatch și alte șapte organizații neguvernamentale de media și drepturile omului solicită autoritîților verificarea activității CNA”cu scopul readucerii instituției în slujba interesului public”, în contextul “derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 și România TV din seara de 22 ianuarie 2017”, potrivit unui comunicat de presă.

Organizațiile cer comisiilor parlamentare pentru mass-media să evalueze de urgență situația dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică, membrilor CNA de bună-credință să expună public disfuncțiile și să demaște persoanele și mecanismele care au condus la sabotarea instituției, CNA să judece cu prioritate absolută sesizările privind derapajele comise de televiziuni în relatarea manifestațiilor din 22 ianuarie 2017 și să analizeze cu celeritate toate derapajele din campania electorală și din perioada imediat următoare.

Potrivit ActiveWatch, reducerea eficienței CNA în ultimii ani a favorizat proliferarea comportamentelor ilegale ale unor radiodifuzori, în particular ale celor menționați mai sus.

“Deriva CNA este accentuată de o serie de disfuncționalități, precum: faptele sesizate sunt evaluate cu întârziere atât de mare încât se prescriu înainte de a ajunge să fie penalizate. Drept argument stau cele peste 1600 de sesizări prescrise în perioada 2014 – 2016 (sursa: Pagina de Media), dar și întârzierea unor rezoluții pentru abaterile sesizate pe durata campaniei electorale din noiembrie – decembrie 2016; radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce încurajează recidiva; instituția nu mai reacționează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial; instiuția nu funcționează lungi perioade de timp (numai anul trecut  au fost amânate 17 ședințe din aceste considerente).

Apelul ActiveWatch este susținut de: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Convenția Organizațiilor de Media (COM), Mediawise Society, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Centrul Român de Politici Europene și Frontline Club București.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL