×

Editorial -- Data și ora publicării: 24.01.2017 14:14:25

Bugetul TVR împinge mizeria sub preș și decontează digitalizarea terestră



//
de Mihai Pavelescu
//
București (MEDIA EXPRES) / 24 ian 2017 / Alocarea bugetară astronomică de la TVR, de 950 de milioane de lei pentru 2017, pare o glumă proastă. Astronomica cifra de la TVR este însă doar o cifră, să nu creadă cineva că TVR o să și vadă, efectiv, atâția bani, în cash.

Mă aștept ca vistiernicii de la stat să semneze un transfer masiv de fonduri pentru ca apoi, peste puțin timp, să primească la loc banii înapoi, în contul datoriilor TVR către bugetul statului. În mod real, bugetul TVR este mai mic.

Tolo scrie că TVR și Radio România primesc cât toată piața privată de media într-un an. Rămâne de văzut dacă „economia planificată” e totuna cu „economia reală”. Mie nu mi se pare decât o stingere a datoriei către buget din banii... de la buget. Sau puteți să-i ziceți cum vreți. Ajutor de stat. Ștergerea datoriilor. Preluarea deficitului la datoria publică.

Și așa, și din taxă, dacă ar fi fost menținută, tot poporul plătește. Ceea ce era clar încă de la început. Mie mi se pare mai grav că proiectul de buget al TVR pe 2017 acoperă cu generozitate managerii și consiliile de administrație ale TVR care au bagat cu grație banii în tot felul de cheltuieli proaste.

Bugetul astronomic al TVR este și pentru acoperirea unui alt eșec al pseudo-economiei de piață, dirijată de stat, din România - digitalizarea terestră. Sunt menționate expres în proiectul TVR de buget pe 2017, la capitolul investiții, cuvinte cheie ca „digitalizarea terestră”, “Radiocom” dar și investiția în noi echipamente și care de reportaj, în format HD (anii trecuți pe ce s-au dus banii, pe camere analogice cu bandă magnetică?).

Așa că o bună parte din bani vor ajunge la Radiocom, o altă companie de stat, pentru finanțarea emisiei digitale terestre și a investițiilor de zeci de milioane de euro pentru punerea în funcțiune a multiplexului 1. Cheltuieli de la buget, în condițiile în care licitația ANCOM pentru operarea în regim privat a sistemului digital terestru a eșuat, mi-e teamă că nu din cauza companiilor private.

E posibil ca la finalul acestui an o bună parte din datoriile TVR să fi dispărut și să vedem un nou început. Fără restructurare, va fi însă doar un nou început pentru datorii noi, proaspete, curate, cinstite, cu acte în regulă, pentru noi cheltuieli umflate ca prețul autostrăzii Transilvania și pentru salarii noi, mărite, pentru mii de angajați, imposibil de concediat.

Da, PSD și ALDE bagă mizeria sub preș. Da, PSD și ALDE absolvă de vină, indirect, și Guvernele anterioare, care au ținut deliberat sau propagandistic taxa tv atât de jos. Dar de ce ne supărăm pe vizitiu, acum, când atâtea mârțoage au tras căruța în mocirlă?
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL