×

Editorial -- Data și ora publicării: 28.12.2016 19:06:28

TAXA TVR-PROMULGARE-OPINIE / De ce trebuie eliminată taxa radio-TV



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 28 dec 2016 / PSD propune un soi de naționalizare a unor activități și instituții care ar trebui să fie doar private, după părerea mea. Mă gândesc la propunerea de constituire a unui fond suveran de investiții al statului, dar și la eliminarea taxei radio-tv și finanțarea acestor instituții de media de la buget.

Deși Dragnea pare ultracomunist pentru unul care propovăduiește capitalismul, ca mine, la începutul lunii noiembrie trimiteam un e-mail către ActiveWatch pe tema taxei pentru radio și televiziune în preziua consultării organizate de președintele Iohannis, fiind de părere că TAXELE TREBUIE ELIMINATE, așa cum propune PSD.

Am explicat atunci că astfel se vor face economii deoarece nu se va mai plăti comision de încasare în buzunarele distribuitorilor – privați - de electricitate. Ca efect al alocării bugetare, banii vor fi rapid și mai „executiv” controlați prin bugetul statului (care alocare, în final, tot prin Parlament trece).

De asemenea, colectarea de la public nu a eliminat până în prezent politizarea și obediența față de majoritatea parlamentară a conducerilor TVR și SRR. Deci așa-zisa colectare de la public a taxei este irelevantă pentru independența față de partide, atâta vreme cât nu publicul larg, plătitor de taxă, numește sau demite președintele TVR, prin vot universal.

A patra observație pe care am făcut-o în favoarea eliminării taxei este dictonul american din unele reclame populare dar care au în centru dezideratul bunăstării individuale: „pay less, live better”. Acesta va deveni aplicabil pentru milioanele de români care oricum sunt suprataxati și supraimpozitați.

Opoziția față de eliminarea taxelor este profund nepopulară și strică masiv imaginea celor care o susțin, în frunte cu președintele Iohannis și partidele PNL și USR.

Eliminarea taxei radio-TV aflată în prezent și pe nota de plată a societăților comerciale elimină distorsiunea aceasta gravă a mediului concurențial și a economiei de piață, prin care până în prezent s-a luat de la privați și s-a dat la un soi de public-privat clientelar politic și prost administrat. Ca să nu mai spun că patronii de firme plătesc de două ori: și acasă, și la companie.

Părerea mea este că da, PSD naționalizează TVR și radioul public așa cum știe el să gândească, în termeni socialiști, dar tot așa de bine separă și apele. Două râuri mai limpezi vor curge în domeniu, unul de STAT și unul PRIVAT. Și da, contribuția publică poate fi reinstaurată DUPĂ MODIFICAREA LEGII SRR și SRTV, cu introducerea tuturor cerințelor pentru garantarea independenței acestor instituții de presă, cerute inclusiv de organizațiile de tipul ActiveWatch și de unii politicieni de dreapta, de-a lungul timpului (inclusiv de actualul președinte al PNL, Raluca Turcan).

În concluzie, domnule președinte Iohannis, eliminarea taxei TVR și radio trebuie lasata să își producă efectele. Responsabilitatea eșecului sau laurii succesului vor aparține deciziei politice a PSD și a susținătorilor.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL