×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 24.11.2016 09:00:08

Ședinţa CNA de joi, 24 noiembrie 2016



București (MEDIA EXPRES) /24 nov 2016 / Ședința este condusă de Dorina Rusu, cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Vasile Buda și Borsos Orsolya Eva.

I. MODIFICĂRI LICENŢE AUDIOVIZUALE
1. SC TROPHEN IMPEX SRL (Târgu Jiu) - modificare acţionariat - amânat din 22.11.2016
Este o vânzare făcută altfel. Modificări minore, este un transfer al licenței cu totul, dacă nu au un numitor comun, a spus Tufeanu.
Dl. Sarcină este asociat cu Dl. Morega. Morega i-a cedat lui Sarcină care acum a cedat la alții dar a rămas administrator. Sarcină este legătura, a explicat Radu Herjeu.
Tufeanu a spus că licența trebuia depusă și scoasă la concurs.
Consilierul juridic Băloi din partea radioului a spus că Trustul pentru Servicii și Utilaje... dispune de capacitatea financiară, Buzatu Ana Elena - asociat cooptat pentru partea tehnico-profesională.
Tufeanu a insistat că banii nu înseamnă totul.
Gubernat a spus că firma nu a respectat legea a primit somație și apoi a greșit din nou. Este exploatare de către un terț și licența poate fi ridicată? După schimbarea de acționariat fără acordul CNA? a întrebat Gubernat. Mai ales pe radio CNA nu aprobă astfel de schimbări, frecvențele fiind o resursă limitată.
Am făcut investiții și facem eforturi pentru continuarea activității, nesolicitarea acordului nu este rea voință ci o greșeală, o omisiune, a mia spus consilierul juridic al radioului.
Herjeu a întrebat dacă se susține operarea licenței de o altă persoană. Cum poate interpreta tribunalul faptul că licența nu poate fi operată de altcineva?
Gubernat și Herjeu au promis că nu vor propune ridicarea licenței.
Societatea a rămas, scopul verificării acționarilor este verificarea poziției dominante, a spus Ciobanu de la Juridic CNA. Kiss FM a schimbat la fel, acționarul, cu solicitarea schimbării. Prima treaptă a amenzii este 10.000 de lei.
Herjeu a propus amendă de 10.000 de lei ca să aibă o șansă să treacă pentru neobținerea acordului prealabil.
Gubernat a propus 50.000 de lei, apoi și-a retras-o.
Rusu a spus că nu este cazul să discutăm despre persoane, am vorbit despre Morega jumătate din timp. Trebuie să discutăm despre principiu.
Herjeu a întrebat juridicul ce se întâmplă dacă CNA refuză să opereze modificarea de licență după schimbarea de acționariat.
Sancțiunea e clară, a spus Ciobanu, în rest este la latitudinea consiliului ce face.
Călin Cristea a fost de părere că societatea a primit o somație la începutul anului și acum fac aceeași greșeală. Este vorba de o recidivă și drept urmare vor fi de acord cu schimbarea acționariatului și pentru neanunțarea susțin amendă 30.000.
Popescu a spus că piața nu trebuie blocată, trebuie ca un acționar să dețină totul, ceea ce nu e cazul aici. Acumularea media nu e dominantă în acest municipiu. Susțin propunerea lui Radu Herjeu.
La Radio Transilvania acordul prealabil nu a trecut după trei voturi. Nici acest acord prealabil nu ar fi trect, a spus Radu Herjeu.
VOT- modificarea acționariatului - Pentru Buda, herjeu, rusu, popescu, borsos, cristea = pentru
VOT - amendă 30.000 lei - pentru - Buda, Borsos, Herjeu, Rusu, Popescu, Cristea
Buda a spus că doar Consiliul Concurenței ar putea împiedica o tranzacție pe motiv de concentrare.
Gubernat a spus că la LBM Transilvania schimbarea de acționariat presupunea schimbarea de tematică, devenea un radio religios.

2. SC ABSOLUT TOP MEDIA&MORE SRL (Piteşti) pentru Absolut TV din Mioveni, modificare sediu social, acţionariat, sigla şi structura serviciului de programe
Are acord CNA din 29 septembrie, din Curtea de Ag. în Pitești, acționarul unic ... Mihai cedează 26% către Drăghici Georgiana. Introduce retransmisia Travel Mix.
13 ore pe zi program propriu în currsul săptămânii, 17 ore în week-end, reluări 6-10 ore pe zi.
Georgiana Drăghici - conferențiar universitar Jurnalism la universitatea Pitești a spus că vor lucra absolvenții de la Universitate dar și jurnaliști din județ.
Grilă generalistă public țintă adult.
Herjeu a spus că a vizitat Absolut TV, sediul beneficiază de Dacia Renault, e un avantaj pentru postul de televiziune. Pe lângă Mioveni Curtea de Argeș arată catastrofal.
Rusu i-a cerut să pună întrebări.
Herjeu a întrebat ce finanțare are televiziunea?
Dr. Otker în Curtea de Argeș, pensiuni, cabane, Transfăgărășan. Anul acesta a fost cel mai tranzitat de către motocicliști. Vom favorizza informația și nu senzaționalul.
VOT - unanimitate

3. SC UPC ROMÂNIA SRL pentru serviciul de programe Info, modificare acţionariat
Are acordul CNA în 12 ian 2016, 3 asociați - au cedat către alte două societăți tot din Olanda. UPC BAA Holding din Olanda este acționar majoritar. Deține 99,8% din societate.
VOT - unanimitate.

4.SC AG RADIO HOLDING SRL (Bucureşti) - modificare structură servicii de programe Kiss FM din Craiova şi Râmnicu Vâlcea şi Magic FM din Sibiu
Rămăseseră într-un no-mans land după schimbarea deciziei CNA și anularea termenelor de un an.
Suntem într-o campanie de măriri de puteri de frecvență, avem măriri semnificative de la 200 la 400 de W, e posibil ca la un moment dat cu Kiss să împlinim condițiile pentru transformarea în rețea națională.
VOT - Gubernat și Herjeu împotrivă, șase voturi pentru. Herjeu a motivat că la Craiova programul local e prea puțin.

5.SC TELESTAR DIFFUSION SRL (Cernica) pentru Telestar 1 din Cernica - rediscutare cerere nr. 6404/05.07.2016 privind modificarea structurii serviciului de programe şi difuzarea unui canal secundar Telestar 2
Rusu a spus că la 13 septembrie dintr-o scăpare a noastră nu am votat structura serviciului de programe, indiferent de acordarea sau nu a canalului secundar.
Canalul secundar Telestar 2 cu zona de difuzare România-Italia, format demi-generalist, retransmite România TV.
Manuela Cegola a spus că Telestar 2 este doar pentru difuzare în Italia. Herjeu a întrebat (cu Tufeanu) dacă nu s-a aprobat Telestar 2 doriți în continuare modificarea grilei la 1?
Cegolea a spus că DA. Știrile ne sunt solicitate de diaspora din Italia. Nu le putem crea ca Telestar. Fiind un program de știri preluat de la România TV, ar putea să fie B1, Realitatea etc, nu le putem retransmite pe teritoriul României, pleacă din Cernica și merge în Italia. Din Italia transmitem un telejurnal italian pe teritoriu Românesc.
Herjeu a spus că trebuie să ceară o licență cum scrie în legislația Românească nu canal secundar.
VOT - unanimitate - modificare structură Telestar 1.
VOT - canal secundar Telestar 2 - când s-a votat Gubernat a lipsit, au fost doar 8 persoane, 3 voturi pentru și cinci împotrivă.
VOT - Buda, Gubernat, Rusu, Popescu, Cristea - 5 voturi pentru ceilalți împotrivă.

II. CEDĂRI LICENŢE AUDIOVIZUALE
1. SC EAGLE MEDIA SRL (Călăraşi) prin lichidator judiciarCC INSOL SPRL Filiala Călăraşi către SC EAGLE MEDIA COMMUNICATIONS SRL (Călăraşi) pentru Stil FM din Călăraşi
Asociat unic Gliga Dumitru cedează către asociați Gliga Dumitru și Gliga Maria câte 50%.
Firma e în insolvență. Primăria din Călărași nu a fost de acord cu planul de reorganizare. S-a intrat în faliment. Suntem în instanță. Am plătit penalizări de 20-30.000 de euro, au pierdut procesele. Au invocat că nu am plătit garanțiile, concesiunile. Le-am plătit. Vindem echipamente de comunicații, Antena, Pro TV lucrează cu Electronica prin Eagle Media Communications.
Suntem afiliați rețelei Zu, avem program local, 38.000 de euro investiți în linia de emisie și sistemul radiant.
Gubernat a spus că dacă societatea nu e radiată, licențele nu pot fi cedate.
Cererea trebuie făcută de titularul de licență, hotărârea să aparțină organului de conducere din legea insolvenței, a spus Tufeanu. Procedura se respectă?
VOT - unanimitate.

2. SC RADIO STAR SRL (Făgăraş) către SC PROMOMVARE MEDIA STAR SRL (Făgăraş) pentru Radio Star din Făgăraş
Format generalist, 5%pp, 22% retransmisie Radio Zu.
Cedentul și cesionarul nu au obligații.
Robu Daniel Cătălin - asociat unic la Radio Star.
Se schimbă doar firma, a explicat reprezentantul radioului. Societatea a fost folosită la alte lucruri și e cel mai simplu să punem licența pe o nouă firmă.
VOT - unanimitate.

III. RETRAGERI LICENŢE AUDIOVIZUALE
Expirare de drept - Tematic Cable SRL - Szekely TV Miercurea Ciuc 7 nov 2016.
Expirare termen de intrare in emisie - Antena 1 București și Antena 1 Sibiu - mai 2015, au avut prelungire a expirat 21 noiembrie.
Întrerupere difuzare serviciu de programe - .... TV ... Reșița. Nu a reluat emisia întreruptă în 8 august, 7 nov a expirat termen de 90 de zile.
VOT - unanimitate.

IV. AVIZE DE RETRANSMISIE (eliberări, modificări, retrageri)
prezentarea listelor nu s-a auzit pe transmisia online, listele sunt publicate pe site-ul CNA după aproximativ o săptămână.
VOT - unanimitate.

V.DECIZII DE AUTORIZARE
Autorizare studiouri Absolut TV în Curtea de Argeș și Pitești.
VOT - unanimitate
CNA a mai aprobat intrarea în emisie a unor radiodifuzor dar prezentarea nu s-a auzit pe emisia online.
Tufeanu a cerut o situație cu licențele acordate anul trecut și pentru care termenul de punere în emisie expira la sfârșitul lunii noiembrie.

VI.Rapoarte ale Direcției Control si Digitalizare - sinteza saptamanii 11 - 17.11.2016 privind campania electorala.
Monitorizare 92 de radiodifuzori din teritoriu, 74 tv și 18 radio.

VII.Rapoarte ale Serviciului Inspecție:
1. Bucovina TV - reclamatiile 9680, 9681/08.11.2016
2. Nova TV - rapoart e inspector - 16.11.2016 si 18.11.2016
3. RTT - raport inspector 21.11.2016

VIII. Rapoarte de monitorizare:
1. Spoturi TV-spoturile publicitare: Visislim - reclamația nr. 8019/07.09.2016-cu pdv RAC.
2. Posturi TV-Teleshopping Prostafix reclamația nr.6315/04.07.2016-cu pdv RAC
3.Antena 1 și Antena Play-emisiunea iUmor difuzată pe 09.10.2016-reclamațiile nr. 8820/10.10.2016; 8820 rev./13.10.2016; 8820/1/10.10.2016; 8851/10.10.2016; 8851/12.10.2016; 8851/17.10.2016; 9064/19.10.2016; 9067/19.10.2016
4.Antena 1 emisiunea Mireasă pentru fiul meu difuzată pe 06.05.2016, 09.05.2016, 10.05.2016, 21.05.2016 -reclamațiile nr.4675/06.05.2015, 4796/10.05.2016, 4796/1/10.05.2016, 4796/2/10.05.2016, 4796/3/10.05.2016, 4796/4/11.05.2016, 5156/1/23.05.2016, 5157/23.05.2016, 5262/25/05.2016; emisiunea În puii mei difuzată pe 07.05.2016-reclamația nr.4720/09.05.2016.
5.Antena 3 emisiunea Obiectiv difuzată pe 16.09.2016- reclamația nr.9034/18.10.2016; Emisiunea Sinteza zilei difuzata pe 25.08.2016- reclamatia nr. 7837/30.08.2016 ; Emisiunea Exces de putere difuzata pe 02.09.2016 - reclamatia nr. 8568/29.09.2016.
6.B1TVEmisiunea Dosar de politician difuzată în 25.05.2016, 1 și 2.06.2016, 21-23.06.2016-reclamațiile nr.5320/26.05.2016, nr.5383/30.05/31.05/06.06.2016, nr.5522/02.06.2016, nr.6330/04.07.2016; Emisiunea Lumea lui Banciu difuzată pe 02.10.2016-reclamațiile nr.8687, 8686/1, 8687/2, 8687/3, 8687/4, 8686/5, 8687/6-04.10.2016, 8686/7/14.10.2016
7.Kanal D Emisiunea WOWBiz difuzată pe 23.05-25.05.2016, reclamațiile nr. 5292/26.05.2012/27.05.2016
8. Prima TV emisiunea Focus TV difuzată pe 06.10.2016–reclamația nr.9206/25.10.2016
9.Pro TV –emisiunea Știrile Pro TV difuzate pe ș 22.06.2016-reclamația nr.6311/01.07.2016
10. Realitatea TV Emisiunea Jocuri de putere difuzată pe 12.10.2016-reclamația nr.9593/04.11.2016; Emisiunile Deschide lumea și Dimineața de știri difuzate în perioada 23 - 25.05.2016, respectiv 26.05.2016 - reclamațiile nr. 5268/26.05.2016; 5268/1/26.05.2016; 5268/2/27.05.2016; 5268/3/30.05.2016; 5268/4/02.06.2016; 5605/06.06.2016; Emisiunea Ediție specială difuzată pe 11 și 16.06.2016 - reclamația nr.5605/27.06.2016
11. România TV Emisiunile Ediția de seară difuzată pe 28.07.2019, Breaking News, ora 11.00 difuzată pe 05.08.2016, Știri difuzate pe 19.08.2016 , Newsline difuzată pe 28.08.2016, Știrile România TV de la ora 12.00, Special ora 15.00 difuzate pe 29.08.2016 și 12.08.2016-reclamațiile nr.7226/05.08.2016, nr.7593/19.08.2016, nr.7733/25.08.2016, nr.7830/30.08.2016, nr.7831/30.08.2016
IX. Diverse.

După încheierea ședinței CNA a difuzat următorul
Comunicat de presă
24.11.2016

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a hotărât să emită decizii privind intrarea în legalitate în privința spoturilor publicitare aferente campaniilor de promovare ale produselor Visislim (august 2016) și Prostafix (iulie-noiembrie 2016), deoarece, la difuzarea acestora, nu au fost respectate prevederi ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual, fiind reținute art. 104 și art. 133 în cazul Visislim, respectiv art. 120 alin. (1) și art. 128 lit. d) în cazul Prostafix.

În aceeași ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Control și Digitalizare pentru posturile de televiziune și radio din teritoriu și a decis să sancționeze cu somație publică postul Bucovina TV pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 64 alin. (1) lit. a) și art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Raportul a cuprins emisiuni de știri difuzate în zilele de 04 și 06.11.2016.

De asemenea, în urma analizării solicitărilor de modificare a licențelor audiovizuale, membrii Consiliului au decis sancționarea cu amendă în cuantum de 30.000 de lei a societății TROPHEN IMPEX SRL (Târgu Jiu) pentru nerespectarea art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:
Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual
Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a- şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii.
Art. 104 Sunt interzise publicitatea şi teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înşelătoare sau practici comerciale agresive.
Art. 120 (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile apelor minerale naturale şi produselor alimentare destinate unei alimentaţii speciale, informaţiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să atribuie unui produs alimentar proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să evoce astfel de proprietăţi.
Art. 128 Este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum: (...) d) cancer şi alte boli tumorale.
Art. 133 (1) Publicitatea şi teleshoppingul la produsele şi tratamentele pentru slăbit ori pentru menţinerea greutăţii corporale trebuie să includă avertizarea, sonoră şi scrisă: "Consultaţi medicul înainte de a urma dieta."
(2) Fac excepţie de la dispoziţiile alin. (1):
a) medicamentele;
b) produsele alimentare care poartă menţiuni autorizate conform dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. c) din Regulamentul (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului.

--------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL