×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 20.10.2016 10:14:36

Ședinţa CNA de joi, 20 octombrie 2016



(În curs de actualizare): Ședința este condusă de Valentin Jucan cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Borsos Orsolya Eva și Florin Gabrea.

Ordinea de zi
I. Solicitare prelungire licență audiovizuală: PATRIARHIA ROMÂNĂ pentru Trinitas TV - cu modificarea denumirii şi a sediului social.
Se schimbă denumirea administratorului în Patriarhia Română Administrația Patriarhală - Bd. Regina Maaria nr. 1
Administrația Patriarhală este
Este o hotărâre a Sfântului Sinod ca Trinitas și preoții să nu se implice în campania electorală, a spus reprezentantul Patriarhiei. Destinația Palatului Patriarhiei este de muzeu, peste 80% din spații, administrația s-a mutat undeva la baza dealului.
VOT - unanimitate (noul membru CNA Borsos Eva a votat, are drept de vot).

II. Modificare licență audiovizuală: S.C. TELECABLU & NET SRL Bucureşti pentru Tele TV Comăneşti din Comăneşti-jud. Bacău şi Tele TV din Adjud-jud. Vrancea (modificare sediu social)
Sediul social se mută Din Onești în București Drumul Timonierului.
VOT - unanimitate

III. Decizii de autorizare
Trei societăți - Radio Semnal Alexandria - redenumire strada pe care are sediul, același amplasament - modificare aviz.
Humor + - licența de marți - aviz nou.
Constanța - Soti Cable Neptun - satelit pentru studioul din Constanța. Aveau și București care a rămas autorizaat pe rețele de comunicații, contract de închiriere cu Adisam. O să revină cu o modificare.
Tufeanu a întrebat dacă sunt probleme juridice. Nu sunt probleme.
VOT - unanimitate.

IV. Adresa nr.5764/26.09.2016 de la S.C. TONIGHT SRL privind reanalizarea cererii de schimbare a amplasamentului staţiei Radio Someş de la Beclean la Sângeorz-Băi
Discutată la 5 iulie și 4 august 2016, CNA a aprobat schimbarea amplasamentului fără modificarea frecvenței și să cuprindă localitatea Beclean. A depus la ANCOM analiză tehnică. Revin cu cerere de reanalizare - Beclean este acoperită din licența pe Sângiorz Băi pe vf. Helium - pe noua frecvență serviciu destinat turiștilor străini cu programe în engl și rom - formatul era folclor.
ANCOM CLuj e posibil să nu modifice frecvența dar nu mai acoperă Becleanul, a explicat reprezentantul licențe CNA.
Monica Gubernat - am dat acord de principiu. Se modifică zona de difuzare. Aduc un nou post de radio. Trebuie să așteptăm un răspuns de la ANCOM.
Dorina Rusu a spus că e clar că în Beclean nu se va auzi, au spus ei că au 96,6Mh altă frecvență. Un post nou are nevoie de o nouă licență.
Jucan a propus ca o decizie să se ia când vine documentul de la ANCOM.
VOT - amânare - unanimitate.

V. Adresa nr.8369/21.09.2016 de la S.C. Realitatea Media SA - contestație cu privire la Decizia C.N.A. nr.429/04.08.2016 privind retragerea licenței audiovizuale FM Litoral Mangalia - cu pdv al SJR
Juridicul CNA a spus că decizia a fost luată pe 4 august, au respectat art. 7 din 554 privind contenciosul, 30 de zile de la comunicare. Pe fond nu sunt întemeiate argumentele, nu poate fi acordată prelungirea de 10 zile a întreruperii emisiei peste cele 90 de zile, legea nu permite.
VOT - aprobare solicitare - niciun vot pentru, 8 împotrivă.

VI. Adresa nr.8535/28.09.2016 de la Senatul României - Chestionar - Reuniune interparlamentară cu tema Sectoarele culturale și creative, 11 octombrie Bruxelles.
VOT - Cristea împotrivă, restul pentru. Evenimentul s-a derulat deja, răspunsul CNA nu a mai modificat documentul care nu a fost trimis în forma existentă.

VII. Rapoarte de monitorizare:
Pachet sesizări CSM și DNA.
Gubernat a propus ca sesizările mai vechi de 6 luni să fie închise.
Jucan a propus un vot în acest sens. Să încercăm să creăm un mecanism care să nu ne mai ducă în situația aceasta. La ședințele viitoare să începem cu ultimele.
Tufeanu a spus că e de diverse.
Jucan a spus că va propune la vot înainte de finalul ședinței.
Cristea a spus că dacă ne asumăm termenul ne expunem.
Expunerea există indiferent dacă ne asumăm sau nu, a spus Ciobanu de la Juridic.
Dacă lăsăm lucrurile cum sunt ne protejăm, a mai spus Cristea.
Gubernat a spus că unele adrese sunt reluate ulterior.
Este mai grav să nu le răspundem deloc, a spus Jucan. Se adaugă o altă încălcare a legii.

CSM 6730 / 18 iulie - România TV la 10 mai 2016 Victor Ciutacu cu invitați - Elena Udrea a acuzat în direct prin telefon sistemul judiciar - interferențe DNA-SRI-Clasa politică.
"Slugi ale sistemului, ale SRI, încearcă să dea ...".
CNA a audiazt o parte din intervenție.
Senatorul Bod, chestor al Senatului - despre ce sistem vorbiți?
Elena Udrea "Liderii PDL credeau că sunt imuni la acțiunile DNA" cine e sistemul? "Este reprezentat de oameni din SRI și de Kovesi de la DNA", a mai zis Udrea printre alții.
"Dosare făcute la ordinul Kovesi". O parte din sistem vă ajută. "Sunt și oameni care nu sunt de acord".

CSM 7056 - 28 06 2016 / Cheia Zilei România TV - intervenție telefonică Traian Băsescu - procurori în cadrul DNA. Activitatea lor este coordonată de persoane din afara sistemului judiciar. L-a făcut "prostălău" pe Jan Ungheșelu procuror la DNA București.
CNA audiază emisiunea. Se discută o decizie a Curții Constituționale despre formularea "defectuos" - dă loc la abuzuri. Curtea a spus să se înlocuiască cu "prin încălcarea legii". "Am vrut să spun cum procedează un prostălău care este în această situație superbă", un procuror. Procurorul Ungheșelu. Atenție la limbaj. Scuzați-mă, să mă scuze și Ungheșelu, a spus printre altele Băsescu. "Este un om lipsit de bun-simț". Băsescu a mai spus că "Procurorul de la Constanța a spus în ședința publică că Președintele putea interveni la Curtea de la Craiova".
"Nu este o urzeazlă, este o pasiune, câte scalpuri de politicieni îți pui la brâu". "Unii au fost profesori de sport și pe urmă s-au făcut procurori."
"Ce s-a întâmplat în 2015 un spectacol DNA susținut de Coldea SRI".
"Este greșit ca Președintele care trece prin toate puterile statului - Guvern, Parlament, CSM - a izola una din puteri este o greșeală care ne va costa scump."
Uncheșelu i-a făcut dosarul și lui Ponta.

8321 din 20 și 21 septembrie o avocată reclamă jurnalul de știri de la DNA - informații și imagini defăimătoare - planșe fotografice de pe Facebook - poze de când era însărcinată. Nu a reușit să contacteze televiziunea.

DNA - reclamație 8491 - 26 și 27 septembrie și altele din octombrie.
CNA audiază emisiunea din 18 septembrie - Procurorul Mircea Negulescu zis Portocală. Are legături cu grupările mafiote. Ponta-Blair. Metode mai puțin deontologice. Relații intime cu Claudia Tănase, denunțătoarea din cazul Ponta-Blair. Acuzații din off, vocea televiziunii România TV.
CNA audiază mai multe emisiuni legate de un procuror și judecător din Ploiești care l-au arestat pe naș, în vreme ce procurorul a avut relații sexuale cu mireasa avocat care e și denunțătoare.
Reprezentanta România TV a spus că un politician a făcut declarații privind justiția. CSM a făcut reclamația la două luni. Postul de televiziune nu e responsabil pentru declarațiile politicienilor. Avocata a sunat pe un număr personal al lui Alexandru Iacobescu care nu mai lucrează la România TV de un an. Fotografia de la nuntă a apărut pe FB. Celelalte sunt de pe contul FB, spațiu public postate de dânsa. Le poți lua liber.
Dorina Rusu - probele sunt datoria realizatorilor emisiunii. Moderatorii trebuie să ceară probe nu CNA.
Reprezentanta România TV Romxana Niculescu a spus că au fost declarații și pe această chestiune difuzate de televiziune, inclusiv Codruța Kovesi, făcute în fața DNA. Nu au fost reacții pe aceste teme trimise televiziunii, doar reclamațiile către CNA.
Jucan a spus că art 72 din Constitutie - votul și declarațiile politice sunt apărate cu imunitate, nu și acuzațiile care nu au legătură cu mandatul de parlamentar. Televiziunea trebuie să informeze corect. Telenovelă cu combinații și încrucișări, nu oferă punct de vedere al avocatului. Invitații discutau despre un procuror care îi anchetează.
Cristea l-a întrebat pe Jucan - nu există o localizare a spațiului unde trebuie emise declarațiile politice. Ai văzut după 89 deputat sau senator care a avut de făcut o declarație politică și n-a spus-o la TV?
Jucan a spus că astfel de declarații nu sunt în cadrul mandatului.
Tufeanu a întrebat retorică despre textele afișate pe ecran. Violente. Bombe mai multe decât la Alep.
Niculescu a spus că în ultimii 26 de ani nu s-a întâmplat ce se întâmplă în România acum.
Gabrea a dat exemplul dintre Ciutacu și Udrea - foarte prompt, exemplu pozitiv. A cerut probe. O burtieră "Traian Băsescu spune adevărul despre Codruța Kovesi". De unde știți?
Călin Cristea a spus de asemenea legat de burtiere că este un experiment, tabloid, care nu se mai practică din câte înțeleg este de succes comercial. Ați câștigat audiență dar zăpăciți pe toată lumea din punctul de vedere al informării. O mamă a lovit copilul cu toporul, după o jumătate de oră nu se confirmă.
Niculescu a spus că e de 20 de ani în TV, nu mai este ca înainte de 2000, 2004.

Jucan a spus că persoanele anchetate țes o telenovelă de acuzații pe care nu le pot proba la adresa justiției.
Art. 3 alin 1 și 2 din Legea audiovizualului
Art. 40 alin 1 și 2 - audierea celeilalte părți din cod
Art. 43 alin 1 - atingere dreptul la un proces echitabil
Art. 30 din cod - viața privată, onoarea, reputația și propria imagine - doamna avocat.
Art. 39 - la refuzul unui punct de vedere trebuie menționat

Textele sunt exagerate, dar sunt o metodă de a atrage. Trebuie să aibă legătură cu imaginea.
Pentru reclamațiile 6730 7056 8321 8091 8641

Jucan a propus o amendă 40.000 de lei.

Cristea a spus că foștii șefi ai statului trebuie să beneficieze de libertate și respect. Dacă Helmut Kohl ar fi trăit în România ar fi făcut pușcărie. CNA este însă transformat în organ de anchetă. DNA cere apărarea reputației unui reprezentant, este ok, de acord. Dar peste capul nostru este presa care furnizează informații din care rezultă că reputația e îndoielnică. Un senator care era un superior al SRI, același senator produce probe, stenograme care-l incriminează pe judecător. Ce să facă mai mult? Este o sesizare la DNA, Inspecția Judiciară - nu au spus nimic.Acum tace. Ce se întâmplă la DNA Ploiești este subiect de canal propriu. Fotografiile demonstrează îmbârligătura dintre personaje. Sunt multe înregistrări - se cere ceva legat de procurorul Papiș. Există tendința de a transforma module din aparatul judiciar în zone sacrosante. Papici de la Timișoara este trimis în judecată pentru spălare de bani. Un judecător din Iași făcea afaceri cu tablouri. Cei care au avut dubii au avut dreptate. Ce suntem noi CNA să-i dăm dreptate DNA sau CSM sau radiodifuzorului?
Doamna Udrea este în general mai spurcată la gură, dar ea a atacat infracțiunea de abuz în serviciu.
Dreptul la replică - să privim mai bărbătește, dreptul la replică se mai și cere. A sunat greșit sau nu a sunat, doamna avocat.
Jucan a spus că obligația primordială este a celui care face emisiunea.
Judecătorul Negulescu și stenograma difuzată este grăitoare, a mai spus Cristea, ce drept la replică să mai dai?
A fost pregătită în regie, a replicat Jucan, puteau să sune.
Gabrea a spus că Băsescu - dispense - nu de el este vorba. Obligația este din partea televiziunii, redactorii, ziariștii și moderatorii. A doua problemă solid în argument (Cristea) este înregistrarea. O persoană inculpată de DNA cu poziție privilegiată în comisia de supraveghere a SRI și invită alt coleg din comisie prezintă o casetă cu înregistrare. De unde e înregistrarea? Senatorii fac înregistrări din patriotism? Stenograma este proba unui arbitrariu total care se petrece în România. Este o stenogramă validă tehnic? S-ar putea. Un senator care supraveghează SRI are activități îndoielnice.
Dorina Rusu a spus că senatorul produce probe, nimeni nu garantează că este autentică. CNA-ului nu i se cere să facă investigații. Roxana Niculescu a spus oarecum în bătaie de joc că CNA trebuie să-i cheme pe senatori. Nu a fost respectată legislația, nu s-a cerut nicio probă. Ei nu au dovedit că lucrurile sunt adevărate. Udrea și Ghiță se constituie într-o sursă alternativă de informații. Asta se dorește prin emisiunile de acest tip. Există probe? De ce informațiile vin în momentul și despre procurorii care investighează? CNA nu este organism de investigații dar este clar că legislația audiovizuală nu este respectată.
Gubernat a spus că rolul radiodifuzorului este să ceară probe.
A spus că face propunere în baza Art. 40 alin 1 și 2 din cod. Are dubii privind art 39. Amendă 10.000 de lei.
Dorina Rusu a spus i se pare că e o bătaie de joc.
Gubernat a spus că în alte cazuri Gabrea a propus amenzi mai mici.

Jucan a mai spus că nu respectă interesul publicului. De ce nu au făcut publice faptele la momentul la care le-au obținut? Au păstrat informațiile compromițătoare când au început să aibă probleme cu justiția. Nu contrazic faptele ci atacă acuzatorii. Televiziunile în complicitate sprijină anumite gesturi, nu vreau să intru în această problemă.
Jucan renunță la art. 43 alin 1 ca să nu existe dubii în privința aplicării. Rămân pe informare corectă, dreptul la replică, dreptul la imiagine și obligația de a solicita punct de vedere.
Gubernat a adăugat și 3 alin 2 din lege. S-a croșetat pe ceva palpabil.
Perioada 18-28 a fost monitorizate, douăzeci de emisiuni.
Gubernat a inclus și Art. 65 - lit c - legătură din burtieră și imagini. Sunt reclamații și la burtieră.

VOT- 40.000 - Gabrea, Jucan, Tufeanu, Rusu
VOT - Borsos, Gub, Georgescu, Cristea.

VOT - 10.000 - Borsos, Gubernat, Cristea trei pentru, ceilalți împotrivă.

Reluare 1
40.000 - Gabrea, juc, Tufeanu, Rusu aceași 4
10.000 - Borsos, Gubernat, Cristea

Nu există propunere intermediară.
40.000 - aceiași
10.000 - Borsos, Gubernat, Cristea
Se va vota din nou în ședința următoare.

PAUZĂ 15 minute
După pauză CNA a audiat mai multe emisiuni Antena 3 dar propunerea de amendă cu 20.000 de lei nu a întrunit numărul de voturi necesare.

La finalul ședinței Jucan a reluat votul pentru toate rapoartele mai vechi de șase luni care vor primi automat un răspuns că a fost depășit termenul. Au votat "pentru" Gabrea, Jucan, Borsos, Georgescu, Gubernat, Rusu.

La final Anca Sigmirean director de programe RTT Brașov a fost audiată și cazul se va discuta ulterior.
Sigmirean a spus că sunt reclamații anonime.
Am înregistrat 18 apariții PSD și PNL, 19 PMP etc. este vorba de echilibru.
Gubernat a spus că aparițiile pot fi pozitive sau negative.

Ședința următoare este marți și următoarea ședință va fi condusă de Răsvan Popescu.

La ora 15.05 Valentin Jucan a închis ședința CNA.

VIII. Rapoarte ale Serviciului Inspecție:
1. Halley TV Borșa/Maramureș - raport inspector/nerespectare grila programe.
2. Tele M Piatra Neamț - reclamația nr.8360/21.09.2016.
3. Tele 2 Drobeta Tr. Severin - reclamația nr.6119/27.06.201
4. Tele M Iași - reclamația nr.6004/22.06.2016
5. Accent TV Tg. Jiu - raport inspector/nerespectare grilă program și reclamația nr.4495/04.05.2016
6. Alpha Media Medgidia - reclamația nr.5125/20.05.2016
7. RTT Brașov - 13 reclamații
IX. Diverse.


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL