×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 20.09.2016 09:47:37

Ședinţa CNS de marți, 20 septembrie 2016



Președinte de ședință: Răsvan Popescu
La ședință participă membrii CNA Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Vasile Buda și Florin Gabrea.
Proiectul Ordinea de zi comunicată de CNA la 19 septembrie:

I. Discutii/propuneri cu privire la modificarea Codului de reglementare în audiovizual - art.7 și art.9.
La art. 7 CNA a stabilit dispozițiile din Cod care trebuie să apară în contractele cu persoanele care apar în emisiunile televizate, iar la art. 9 nu se mai face referire la HG 75 din 2015 care reglementează prezența copiilor în emisiuni de divertisment.

II. Proiect de decizie privind regulile de desfășurate în audiovizual a campaniei electorale pe anul 2016 pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului
CNA a discutat acest punct după punctele III, IV și V de pe ordinea zi.
Printre altele, membrii CNA au scos o referire la "televiziunea prin cablu" pe considerentul că și acestea ca celelalte au licențe audiovizuale și precizarea nu se justifică.
Timpul de antenă poate fi cumpărat la privați de către partide / candidați în limita unor proporții similare cu timpii de la televiziunea și radiourile publice, potrivit proiectului de decizie. Acest punct a stârnit discuții la observația lui Rareș Anita de la B1 TV care a observat că televiziunile nu vor mai putea respecta proporțiile din lege.
Popescu a propus păstrarea textului din proiect și după încheierea dezbaterii publice pe proiectul normativ se va interveni în cazul în care sunt observații din partea televiziunilor.
E o contradicție în Lege a observat George Chiriță, interdicția din lege de a se cumpăra spații pentru publicitatea electorală, Dorina Rusu a spus că această contradicție apare în art. 67 alin 7 - interdicția, dar în 68 alin 4 se vorbește despre condițiile tarifare.
Reprezentantul biroului juridic CNA a spus că la art. 208 interdicția nu se referă la candidați ci la societăți comerciale sau alte persoane care ar putea să cumpere pentru partide.
Florin Gabrea a observat că legea desparte lingvistic "spațiul de emisie" de "timpii de antenă"
Timpii de antenă se pot cumpăra, vom stabili cum se calculează, să vorbim doar de ei în decizie, a propus Radu Herjeu.
Art. 10 alin 4, 5 introduce un acord prealabil al CNA ceea ce ar fi ilegal pentru că CNA nu se poate pronunța înainte de difuzare.
Popescu a spus că ne trezim cu 20 de spoturi obligatorii.
CNA a votat pe articole până la art. 14. Și cap IV Dispoziții finale art. 15-18 și Anexa care face parte integrantă din decizie.
Peoiwctul va sta în consultare publică 15 zile.

III. Solicitări prelungiri licențe audiovizuale - S.C. ON AIR STUDIO SRLBucureşti pentru Itsy Bitsy din Năvodari şi Satu Mare )
CNA a prelungit licenţele Itsy Bitsy din Năvodari şi Satu Mare, staţii care fac retransmisie integrală a programului de la Bucureşti.
Radioul are un format tematic, fiind destinat copiilor; valabilitatea licenţei din Năvodari ar fi urmat să expire pe 26 septembrie, iar cea a licenţei din Satu Mare, pe 1 octombrie.
Societatea On Air Studio deţine 18 licenţe radio, pentru Itsy Bitsy FM în localităţile: Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Botoşani, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa (studio neautorizat; frecvenţă obţinută la concursul din noiembrie 2015), Craiova, Focşani, Giurgiu, Năvodari, Reşiţa, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Topolog, Tulcea, Târgovişte.
Potrivit monitorizarii programului din perioada 20-26 august, radioul nu a realizat 40% producţie proprie conform grilei aprobate, ci aproximativ 10%. A fost propusă o somaţie, însă nu a trecut de vot. Doar trei membri au fost în favoarea sancţiunii (Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu).

IV. Solicitări modificări licențe audiovizuale:
1. CENTRUL MULTIMEDIA SÂRBO-ROMÂN „MEDIALINK” Timişoara pentru Radio Banat Link din Timişoara - modificare structură serviciu de programe şi componenţă Consiliu Director
Radiooul scade producția proprie și emisiunile retransmise din Serbia din cauza desființării unor radiouri locale finanțate de municipalități ca urmare a schimbării legislației audiovizuale din țara vecină.
Aprobat în unanimitate.

2. S.C. MASS MEDIA ROMÂNIA DE MÂINE SRL pentru TV H – modificare structură serviciu de programe
Televiziunea schimbă formatul educativ cu un format de știri și divertisment educativ, pentru a încerca să atragă venituri din publicitate.

V. Avize de retransmi (eliberări, modificări)
CNA a aprobat în bloc 28 de modificări de avize majoritatea aparținând Digital Cable Systems, restul de o modificare Danmark Company SRL din Gheorghe Doja - Ialomița și trei pentru Lidas Prod SRL pentru Botoșani, Urziceni și Zimnicea.
CNA a aprobat un singur aviz de retransmisie nou, tot pentru Digital Cable Systems în Plopșoru din jud. Giurgiu, pentru 44 de canale în sistem analogic.

PAUZA DE PRÂNZ
Ședința s-a reluat în cvorum de 8 s-a reluat la ora 14.20.

VI. Adresa nr.6913/22.07.2016 de la Ministerul Afacerilor Interne - referitoare la transpunerea Directivei UE 2016/343 - cu pdv al SJR.
Expunerea încătușaților la TV, inclusiv Convenția Europeană a drepturilor omului
Decizia 197 / 2014 - CNA are deja adoptate măsuri pentru protecția persoanelor arestate sau în pușcărie.
Herjeu a spus că bluratul este o joacă, atrage atenția mai mult asupra cătușelor. Soluția e cea radicală de a nu difuza imagini. Dorina Rusu a propus ilustrarea cu fotografie.
Problema este ca transmisiile cu umagini de acest tip să nu aibă loc a susținut Gabrea. Există situații cu persoane care ies de la anchete. De exemplu Adrian Sârbu care în mod voit a ridicat mâinile cu cătușele în sus într-un protest social și politic. Avem o problemă și cu asta. Ministerul de Interne e conștient de probleme și le poate pune manșoane să nu se vadă cătușele. Nenumărate cazuri de infracțiuni ale gulerelor albe la care nu ar trebui să se pună cătușele. Gabrea a mai vorbit despre ipocrizia MI care îi scoate prin față.
Popescu a propus transmiterea răspunsului compus de Reglementări că avem deja prevederi în domeniu și care sunt acelea.
Tufeanu împotrivă, ceilalți "pentru".

VII. Adresa nr.3353/08.07.2016 de la S.C. Radio Metronom SRL RM. Vâlcea - solicită reanalizarea cererii de mutare a amplasamentului stației și a frecvenței
Răzvan Frînculescu a spus că la 21 iun 2016 CNA a transmis către Metronom că mutarea echivalează cu acordarea unei noi licențe care trebuie scoasă la concurs.
Argumentele lor sunt tehnice, situația financiară.
Herjeu și Gubernat au spus că s-a votat deja pe această temă de două ori și ei nu vor să mai voteze acest subiect.
Vot: Gabrea, Buda, Rusu - trei voturi pentru.

VIII. Adresa nr.5721/09.06.2016 de la S.C. Radioteleviziunea Transilvania SRL Brașov - solicită anularea deciziei de sancționare a postului RTT cu amendă în cuantum de 5.000 de lei - cu pdv al SJR.
Motivele invocate nu justifică o revenire, au trecut 4 luni de când devizia de sancționare a intrat în circuitul civil.
8 voturi împotrivă.

IX. Sesizări referitoare la retransmisia Campionatului European de Fotbal:
Audiere reprezentanți TELEKOM. Impotriva RCS UPC și TVR mai multe plângeri. Au difuzat mai mult de 90 de secunde pe zi, RCS are 14 încălcări. UPC România a avut Das Erste și ZDF au difuzat meciuri neblocate in grilî pentru că pe teritoriul României doar Telekom și Pro TV au avut drepturi.
Gubernat a spus că CNA a decis deja pe această temă că operatorii nu au obligația să blocheze posturile cu care au contracte de retransmisie. Vin de pe spațiul UE cu o simplă notificare.
Fiind vorba despre drepturi de autor trebuie mers în justiție, a spus Gubernat.
Nu UPC ci postul care a difuzat trebuie sancționat, a spus Tufeanu.
Interviul cu Tătărușanu a fost realizat de Telekom - a fost preluat în jurnalele de știri și emisiuni de către Digi fără acord. RCS ar fi avut acces in sistemul de producție din acel moment, UEFA nu a confirmat această informație.
Imaginile au fost puse pe un site, a spus Gubernat, au primit un link si asa au făcut și cei de la TVR.
TVR a difuzat conferința lui Iordănescu după meci.

Juridicul CNA a formulat un punct de vedere, nu au exclusivitate, CNA a luat o decizie. E o încălcare legea 8 - drepturi de autor.
Reprezentantul Telekom a spus că declarațiile produse de UEFA au fost doar pentru deținătorii de drepturi. Însă în mod oficial toate meciurile și activitățile de presă sunt doar pentru deținătorii de drepturi,

Pe de altă parte, Telekom a dat 90 de secunde din fiecare disciplină de la Jocurile Olimpice, fapt care i-a făcut pe membrii CNA să constate că Telekom este strict cu drepturile plătite de ei si nu e strict când a preluat JO plătite de alți.
Popescu a propus amânarea pe ședința viitoare care va fi condusă de Dorina Rusu.

ȘEDINȚA S-A ÎNCHIS LA ORA 15.06

1. nr.5905/16.06.2016 de la dl. Totos Zoltan - referitoare la RCS&RDS Zalău - cu pdv al SJR

2. nr.5864/15.06.2016 de la Telekom - referitoare la RCS&RDS (interviul cu portarul Tătărușanu) - cu pdv al SJR

3. nr.5944/17.06.2016 de la Telekom - referitoare la UPC România - cu pdv al SJR.

4. nr.5935/17.06.2016 de la Telekom - referitoare la RCS și SRTV - cu pdv al SJR

X. Adresa nr.7164/03.08.2016 de la Telekom - referitoare la art.85, alin.2 din Legea audiovizualului - cu pdv al SJR.
XI. Rapoarte ale Directiei Monitorizare - emisiuni destinate campaniei electorale difuzate în perioada 27.05. - 05.06.2016 de către posturile centrale de televiziune, radio - si reclamații
XII. Rapoarte ale Directiei Control Digitalizare - emisiuni destinate campaniei electorale difuzate de către posturile locale de televiziune si radio, in perioada 27.05. - 05.06.2016:
1. Actualitatea TV Pașcani - 6 reclamații
2. Electron M Bit Pașcani - reclamațiile nr.5338/27.05.2016, nr.5273 și nr.5400/30.05.2016
3. VOX TV Regional Galați - reclamația nr.5608/06.06.2016
4. Tele 1 Bacău - reclamația nr.5589/06.06.2016
5. TVR Tg. Mureș și Erdely TV Tg. Mureș - reclamația nr.5714/08.06.2016
6. Hunedoara TV Channel Deva - reclamația nr.5809/13.06.2016
7. Nord TV Borșa - reclamația nr.6132/27.06.2016
XIII. Diverse.

(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL