×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 30.08.2016 15:43:15

OUG-CINEMATOGRAFIE-CRITICI / Valentin Jucan (CNA) dezaprobă proiectul de modificarea legii cinematografiei care afectează companiile din audiovizual



București (MEDIA EXPRES) / 30 aug 2016 / Valentin Jucan, membru CNA, „dezaprobă cu fermitate” proiectul de Ordonanță de urgență propus de ministrul culturii, Corina Șuteu, printre altele pentru că textul nu a fost consultat public cu agenții economici din audiovizual afectați de noi taxe și din cauza lipsei de justificare a caracterului de urgență al actului normativ.

Jucan arată că la audierea publică pe tema modificării legii cinematografiei au fost prezenți numai oameni din domeniul cinematografiei, proiectul OUG nefiind supus analizei și dezbaterii reprezentanților agenților economici în legătură cu care se prevăd noi contribuții la Fondul cinematografic, potrivit propunerilor de modificare ale Art. 13 alin. (1) din OG nr. 39/2005 privind cinematografia.

„...aprobarea, de către Guvernul României, a Proiectului de ordonanță de urgență în forma prezentată pe site-ul Ministerului Culturii, pentru așa-zisa dezbatere publică, ar însemna: încălcarea prevederilor Constituției, ale Legii privind transparența decizională în administrația publică, a celei privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum și a OUG privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat; instituirea unei reglementări lipsite de coerență, plină de contradicții în chiar textul proiectului, care nu numai că n-ar putea fi aplicată, dar ar și genera blocarea sistemului existent în domeniul sprijinului acordat pentru dezvoltarea cinematografiei românești, pentru scenariști, producători, regizori, distribuitori și exploatanți de film, sprijin prevăzut și acordat, potrivit legislației în vigoare, din Fondul cinematografic, fond pentru a cărui constituire și colectare statul român nu contribuie”, se arată în concluzia unui comunicat difuzat de oficialul CNA.

Valentin Jucan mai susține că se știe deja că proiectul a fost transmis pe circuitul de avizare și se pare că ar putea să fie supus aprobării în reuniunea de Guvern de miercuri 31 august 2016.

“Graba redactării acestui proiect, ca și caracterul de urgență al propunerii de reglementare nu se justifică, nici în fapt și nici în drept, iar consecințele aprobării modificărilor propuse la OG nr. 39/2005 privind cinematografia vor fi foarte grave”, mai arată membrul CNA.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL