×

Editorial -- Data și ora publicării: 18.10.2013 11:20:38

INTERNATIONAL DIGITAL FORUM / Mesaj pentru Guvern: digitalizați, digitalizați, digitalizați dar nu în Standard Definition



București (MEDIA EXPRES) / 18 oct 2013 / Editorial de Mihai Pavelescu / Guvernul trebuie să nu sacrifice calitatea imaginii și trebuie să includă în procesul de digitalizare și alternativele la transmisia video digitală terestră, printre care cea prin satelit, au fost câteva dintre concluziile seminarului internațional privind digitalizarea organizat la 17 octombrie de Asociația pentru Comunicații Digitale (ACD) la care au participat specialiști în comunicații și televiziune din România și străinătate.

La finalul zilei, unul dintre participanți implicat în comercializarea de televizoare moderne a remarcat ironic faptul că digitalizarea terestră planificată de Guvern pentru primul multiplex experimental, care va fi folosit de televiziunea publică, prevede „retransmisia a 12 canale în format standard definition (SD), sau 6-7 canale SD și poate TVR HD, în contextul în care noi vorbim de formate pentru televiziune 4k, 8k sau Ultra HD. Pe cine va interesa să primească un semnal de televiziune depășit”?

Norbert HÖLZLE, Senior Vice President, Europe, SES, a prezentat la București strategia SES cu privire la transmisia video prin satelit din care a reieșit că digitalizarea trebuie să aibă în centru consumatorul, serviciile de calitate, disponibilitatea și ușurința cu care serviciile pot fi accesate la costuri cât mai eficiente.

În prezentarea sa, oficialul de la SES a spus că au trecut numai 50 de ani de la aterizarea omului pe lună și casele noastre s-au schimbat între timp, ajungând în prezent să fie dotate cu ecrane plate, cu internet, cu wi-fi și cu o mulțime de aparate conectate.

„Cred că provocarea este că, de fapt, consumatorului nu-i pasă dacă ce primește vine din satelit, wimax, cablu... chiar dacă este poștașul care sună la ușă și aduce calitate suficientă și este destul de rapid, nimănui nu-i pasă de unde vine. Cred că meseria noastră este să facem lucrurile simple și folosibile și să aducem cea mai bună calitate la locul potrivit.”

Holzle a mai spus că tot mai multe dispozitive conectate sunt vândute la nivel european, 280 de milioane de unități vor fi vândute la nivel mondial în 2016 și cifra va crește. „Nimeni nu se îndoiește că în viitor televizorul va fi conectat printr-un card sim, prin orice altceva.”

Oficialul a mai remarcat faptul că transmisia unui semnal video Ultra HD prin internet încarcă rețeaua extrem de mult, rețea care este folosită de companiile de telecom, printre care și partenerii SES, cum este Orange, în România, pentru a obține venituri din serviciile de telecomunicații, din sms-uri, din voce sau transmisii de date.

„Este o problemă, pentru că apar cheltuieli în plus pentru a satisface o casă „ultra”, deci cum să rezolvăm această dilemă? În final, oriunde am intra cu afacerile noastre și cu servicii trebuie să facem profit. Și cum poți face asta? De ce să nu folosești ceea ce ai deja? Dacă ești acasă iei Ultra HD de pe satelit, folosești tot ce poți primi prin conexiunea telecom, sau prin unde radio terestre. Dacă privim ecranul de afară furnizat de Orange (la forumul desfășurat la Hotelul Athenee Palace Hilton din București Orange a prezentat demonstrativ serviciul său de televiziune prin satelit Orange TV n.red.) nu știi de unde vine semnalul, dar pe bune, ne pasă? Noi știm de unde vine, putem verifica, vine de pe satelitul SES, dar consumatorului nu-i pasă. Deci cutia Orange face sursa invizibilă. Iar noi cei de la SES suntem doar o parte din lanțul de furnizare a semanlului. Și totul este portabil, poate fi folosit la drum, pe iPad, pe mobile. Acasă nu cred că se uită cineva la Avatar pe iPad, poate în viitor, dar le place să aibă ecrane mari. Vor să aibă calitate Ultra”, a mai spus reprezentantul companiei de sateliți.

„Credem că furnizăm un serviciu optim, cu o calitate optimă, și pentru unii dintre noi aducem șansa de a face și ceva bani, ceea ce nu este deloc neglijabil”, a conchis Norbert Holzle.

Potrivit statisticilor companiei, peste 90% din veniturile obținute de SES de pe piața europeană provin din transmisia de semnale video și din platformele DTH. SES operează 54 sateliți în jurul lumii, transmite aproximativ 6.000 de canale TV din care 1.700 în format HD, fiind unul dintre liderii în domeniul transmisiei de televiziune HD prin satelit. SES operează în Europa 20 de sateliți și deservește 28 de platforme DTH.

Înființată în 2009, Asociația pentru Comunicații Digitale (ACD) reunește televiziuni, operatori de cablu și satelit, companii de internet, telecomunicații și furnizori de soluții interesați de agenda televiziunii digitale din Romînia, într-un forum dedicat industriei și organizațiilor de reglementare, pentru schimbul de idei în beneficiul economic al României și al consumatorilor.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL